Konya’da Uyuz Vakası Artıyor!

Konya’da Uyuz Vakası Artıyor!
 Muhabir
Son yıllarda ülkede uyuz vakarlarında artış yaşanıyor. Öyle ki Konya’da hastanelere giden hasta sayısı git gide yükseldi. Peki, uyuz nasıl bulaşıyor ve nasıl tedavi ediliyor? İşte detaylar...

Son yıllarda ülkede uyuz vakarlarında artış yaşanıyor. Öyle ki Konya’da hastanelere giden hasta sayısı git gide yükseldi. Cilt hastalığı olarak görülen uyuza aslında bir parazit neden oluyor. Eğer bir kişiye hastalık bulaşırsa ailesi ve yakınları da hastalanabiliyor. Peki, uyuz nasıl bulaşıyor ve nasıl tedavi ediliyor? Konya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Gizem Başar, KonAHED Başkanı ve AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yavuz Altınbaş’a sordu.

Uyuz vakalarındaki artış devam ediyor. Gece kaşıntıyla başlıyor. Ciltte döküntüye neden oluyor. Halk arasında uyuz olarak bilinen hastalığa aslında bir parazit neden oluyor ve bulaş riski yüksek. Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği Başkanı Altınbaş, “Uyuz hastalığı, akar dediğimiz 8 bacaklı bir canlı türünün yol açtığı bir hastalıktır. Bunların özellikle dişileri yumurtalarını deri üzerine bırakarak alerjik kaşıntılara ve döküntülere sebep olur. Son zamanlar da ülkemizde çeşitli bölgelerde daha yoğun olmakla birlikte Konya’da da vaka artışı gözlemlenmektedir.” ifadelerini kullandı.

GEÇTİĞİMİZ YILA ORANLA UYUZ VAKASI ARTTI!

Geçtiğimiz günlerde uyuz hastalığının görülme oranına ilişkin değerlendirme yapan Koca, "Salgın söz konusu değil, endişeye sebep olacak bir artış yok. Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yüzde 7 oranında arttığı aktaran Koca, deprem bölgesinde bu artışın yaklaşık yüzde 13 olduğunu söyledi. Deprem bölgesi için beklenenin altında. Son yıllarda özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde artışın biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘TEMASLARINIZA DİKKAT EDİNİZ’

Bulaşın genellikle uzun süreli yakın temas ile olduğunu dile getiren KonAHED Başkanı ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Dr. Yavuz Altınbaş, “Uyuz hastalığı, akar dediğimiz 8 bacaklı bir canlı türünün yol açtığı bir hastalıktır. Bunların özellikle dişileri yumurtalarını deri üzerine bırakarak alerjik kaşıntılara ve döküntülere sebep olur. Temizlik şartlarının bozuk olduğu ve toplu yaşanan yerlerde daha çok görülmekle birlikte, kişiden kişiye de temas yoluyla bulaşabilmektedir. O nedenle bulaşıcı olarak kabul edilebilir. Sarılmakla, tokalaşmakla bulaşmaz ama özel eşyaların ortak kullanımları ile de bulaşabilir. Mesela havlu, yatak çarşafı ve elbise gibi…” dedi.

KONYA’DA UYUZ VAKALARI ARTIYOR!

Konya’da uyuz vakalarının artış gösterdiğini altını çizen Üyesi Dr. Yavuz Altınbaş, “Son zamanlar da ülkemizde çeşitli bölgelerde daha yoğun olmakla birlikte Konya’da da vaka artışı gözlemlenmektedir. Sebep olarak tabi ki düşünülünce temizlik şartları ve temas önceliğini düşünmek gerekli. Toplu yaşamaların arttığı yerlerde temizlik şartları da kötü olursa uyuz kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde artış gösteren uyuz hastalığı; kalabalık olan okul, hastane ve askeri kışla gibi bölgelerde daha çok görülür. Ayrıca merak edilen konulardan biri de evcil hayvanlardan uyuz bulaşıp bulaşmadığı konusudur. Evcil hayvanlar insanlara uyuz bulaştırmaz. Hayvanları etkileyen uyuz akarları insanlarda hayatta kalmayıp bir çoğalma gerçekleştirmez. Bununla birlikte, uyuz olan bir hayvanla temas etmek, akar derinin altına girerse kısa süreli kaşıntıya neden olabilir ancak birkaç gün içinde akar ölür ve tedaviye gerek kalmaz” şeklinde konuştu.

UYUZ VAKASI NASIL ANLAŞILIR?

Uyuz hastalığı bulaştıktan sonra hemen belirti vermediğini ve uyuzun nasıl göründüğünü ifade eden Yavuz Altınbaş, “Uyuza karşı en iyi önlem temizliğe azami özen gösterilmesi. Sonra özellikle kalabalık yaşam alanlarında kullanılan havlu, çarşaf, elbise gibi eşyaların ortak kullanılmasının önlenmesi etkili olacaktır. Belirti olarak deride sivilce tarzı kırmızı minik döküntülerle özellikle geceleri artan yoğun kaşıntıdır. Ama genel olarak kaşıntı sürekli vardır. Tanınması biraz zor bir hastalıktır. Şüphe durumunda hekime başvurmak gereklidir”

‘TEDAVİDE TEMİZLİK ÖNEM ARZ EDİYOR’

Tedavide temizlik aşamasının da ayrı önem taşıdığına dikkat çeken Altınbaş, “Tedavi de önlemlerde bahsedilen davranışlarla birlikte losyonları ve şampuanları ile tüm ailenin birlikte tedavi edilmesi önemlidir. Birlikte yaşayan ya da teması olan herkesin tedavi olması gereklidir. Yoksa tekrar tekrar yumurtaları aracılığıyla hastalık tekrarlanabilir. Eşyaları yüksek ısılarda yıkamak, dikiş yerlerine de özellikle ütü ile yüksek ısı uygulanması faydalı olur. Bunun dışında belki de dikkat çekilmesi gereken şey mağazalarda kıyafet denemelerine dikkat etmek, hatta denememek daha doğru olacaktır. Çünkü uyuz hastalığı olan birisinin o kıyafeti sizden önce denemiş olması ihtimali size de uyuz hastalığının bulaşabileceği ihtimalini artırmaktadır. Yeni alınan eşyalarında yıkanmadan giyilmemesi önemli olacaktır” dedi. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi