Konya'da Tel Örgüler İle Koruma Altına Alındı! O Bitki 'Türk' Adını Dünya'ya Kabullendirdi... İşte Konya'nın Endemik Bitkisi ...
Konya endemik tür bitkileri ile ön plana çıkmaya devam ediyor. Sadece Konya'da bulunan 'Acı Piyan' ise İstanbul ve Ankara'ya götürülerek bitki severlerin incelemesine sunuluyor. İşte detaylar...
Yerel ismiyle acı piyan olarak bilinen 'Thermopsis Turcica' bitkisi Konya'ya özgü bir yerel endemik bitki. Oldukça gösterişli ve uzun boylu olan bu çiçekler insanlar tarafından çok dikkat çekiyor. Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından, CR (Critically Endangered: çok tehlikede) kategorisinde değerlendirildi ve acilen korunması gereken bir tür olarak kırmızı liste içerisine alındı.
Konyasporlu Calvo: Türk hakemleri eşit davranmıyor!
'Acı Piyan' İstanbul ve Ankara'ya götürülerek yetiştirilerek, çiçeklendirilebildi ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
"Yerel ismiyle acı piyan, oldukça gösterişli sarı çiçeklere sahip ve 80 cm boylanabilen bir bitkidir. Dünyada ilk defa Selçuk Üniversitesi botanikçilerinden Prof. Dr. Mustafa Küçüködük tarafından yüksek lisans çalışması sırasında 1982 Mayısında, Akşehir Gölü, Gölçayır (Yasiyan) kasabasının göl kenarındaki nemli alanlarından toplanmış ve 1983 tarihinde Edinburgh Royal Botanic Garden dergisinde, Prof. Dr. Mecit Vural ve İngiliz araştırmacı Kit Tan ile birlikte yayımlanmıştır. Acı piyanın epitet ismi, Türkiyeli olduğunun vurgulanması amacıyla tarafımızdan turcica (Latince) olmasına karar verilmiş ve Thermopsis turcica adıyla bilim dünyasına tanıtılmıştır. Bileşiminde bulunan termopsin, tursisin, tursin vb. alkoloidleri nedeniyle acı olduğundan hayvanlar tarafından yenmemektedir. Yıllar içerisinde değişen doğa şartlarına direnerek çok eski jeolojik devirlerden beri günümüze kadar ulaşabilen lokal endemik nadir bir bitkidir. Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından, CR (Critically Endangered: çok tehlikede) kategorisinde değerlendirilmiş ve acilen korunması gereken bir tür olarak kırmızı liste içerisine alınmıştır. Akşehir Gölü’nün Gölçayır kasabası kıyılarında küçük öbekler hâlinde, yer yer de Eber kıyılarında rastlanılan türün, en bol olarak görüldüğü Eber Gölü kıyılarında yaklaşık 1.500 metrekarelik bir alan, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğünce desteklenen “Akşehir ve Eber Gölleri Sulak Alan Yönetim Planı (2008-2012)” projesi kapsamında tel örgüyle çevrilerek koruma altına alınmıştır.
Acı piyan (Thermopsis turcica)’ın da mensubu olduğu ve ekonomik değere sahip birçok bitkiyi barındıran baklagiller familyası (Fabaceae) yaklaşık 650 cins ve 18.000 kadar türle yeryüzündeki üçüncü büyük familyadır. En yakın akrabalarının Orta Asya’da yaşadığı bilinen acı piyan (Thermopsis turcica)’ın en önemli özelliği her çiçekte üç meyve vermesidir. Acı piyan keşfedilmeden önce Fabaceae/baklagil (bakla, bezelye, fasulye, nohut, mercimek gibi bitkilerin yer aldığı büyük bir familya) üyelerinde her çiçekte tek meyve verme özelliği biliniyordu. Acı piyandaki her çiçekte üç meyve verme özelliğini kontrol eden genlerin, diğer ekonomik değeri olan akraba türlere (nohut, mercimek, fasulye, bezelye, bakla vs.) aktarılması işlemi gerçekleştirildiği takdirde dünya açlık sorununa çok önemli katkılar sağlayacaktır.
Acı piyan (Thermopsis turcica) tohumları böcekler tarafından meyve kabukları delinerek yenildiği için meyvelerin içinde yeteri kadar sağlam tohum bulmak oldukça güçtür. Yapılan çalışmalarla gölden alınan sağlam tohumlar ilk defa Ankara’daki Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bahçesinde çimlendirilmiş ve 10-15 kadar bireyin tohumdan üretilmesi başarılmıştır. Daha sonra İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde de yetiştirilerek çiçeklendirilebilmiş ve ziyaretçilerin ilgisine sunulmuştur.
Acı piyan (Thermopsis turcica), küresel iklim değişikliği ve Akşehir Gölü’ndeki kuraklık sebebiyle ekolojik denge bozulmuş ve mevcut popülasyonun küçülmesine bağlı olarak genetik çeşitlilikteki azalma, türün yaşayabilme şartlarını zorlaştırmaktadır. Başlatılan koruma çalışmalarının daha planlı bir şekilde Akşehir-Eber gölleri kıyılarında yaygınlaştırılarak, eğitim çalışmalarıyla birlikte Nasreddin Hoca Festivali içerisinde değerlendirilmesi oldukça yararlı olacaktır."
Büyükşehirde görev yapan memurlara zam! Konya da var mı?
Konya’nın o bölgesine milyonluk temel atıldı!
Konya'da ev yangını! Kullanılamaz hale geldi!
Konyaspor Basketbol İstanbul yolcusu
Konyaspor-Trabzonspor rekabetinde rakamlar!
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı: Asgari Ücretliye Kira ve Ulaşım Desteği Vaat Ediyoruz!
Konya’nın dev markasıydı! Binasının ardından markası da icradan satışa çıktı!
Sağlık Bakanı Koca Konya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sağlık Durumunu Açıkladı!
Konyasporlu Marlos Moreno: Üzerimde hafif stres var!
Konya'daki o liselerle ilgili MEB'ten açıklama!
Konya Ovası projesi ile günlük yarım ton mantar üretiyor!
Konya trafiğini rahatlatacak o kavşağın temeli atıldı! Konyalılar için müjdeler yolda!
Su uzmanı mayısı işaret etti: El Nino kasıp kavuracak! Peki, El Nino nedir?
Başkan Angı: Cumhurbaşkanımız 2 Mayıs'ta Konya'ya Geliyor!
Sel Baskınlarına Dikkat! Konya Valiliği Uyardı...
Erdoğan açıkladı! Hızlı Tren hattı Mayıs sonuna kadar ücretsiz!
Konyalı Ünlü Yorumcudan Çarpıcı Açıklamalar! 'O Tarihlerde Ne Ararsan Olacak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan Karar Verdi... Pazar Fiyatları Düşecek Mi? İşte Detaylar...
Kaynak:Konya'nın Sesi