Konya'da Şeb-i Arus Başlıyor! Biletler Şimdiden Tükenmeye Başladı!
Hz. Mevlâna'nın 750. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs)’ne Konya’da şimdiden yoğun ilgi oluştu. Şeb-i Arûs programları için ilk üç günün biletlerinin tükendiğini ifade eden Konya TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, Konya’nın Sesi’ne özel konuştu.
30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırlarında yer alan Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya gelen Mevlana, 17 Aralık 1273'te Konya'da vefat etti. Mevlana, ölüm gününü yeniden doğuş, sevdiğine, yani Allah'ına kavuşmak olarak kabul ediyordu. Öldüğü güne 'düğün gecesi' anlamına gelen 'Şeb-i Arus' dediği için de Mevlevilik'te, Mevlana'nın öldüğü gün 'Şeb-i Arus' olarak kabul edildi. Mevlana'nın ölüm yıl dönümlerinde 'Vuslat' (Sevgiliye kavuşma) törenleri düzenleniyor. Bu yıl düzenlenen 'Hz. Mevlana'nın 750’inci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri', 7 Aralık'ta başladı ve 17 Aralık'ta Şeb-i Arus törenleriyle sona erecek.
ŞEB-İ ARUS BİLETLERİ ŞİMDİDEN TÜKENİYOR!
Aralık ayında yapılacak olan Şeb-i Arus programını işaret eden Karahan, "Bu sene iki hafta sonuna denk geliyor programlar. Şuan itibariyle bilet durumlarına baktığımızda Cuma, Cumartesi, Pazar biletlerinin hepsi satılmış gözüküyor. Vatandaşlarımız biletlere https://biletinial.com/muzik/hz-mevlananin-750-vuslat-yildonumu-uluslararasi-anma-torenleri-seb-i-arus adresinden kolaylıkla ulaşabiliyor. Genellikle bilet satışlarında öncelikle hafta sonları programlarının biletleri tükeniyor. Görüntü itibariyle özellikle 17 Aralıkta bir yoğunluk yaşayacağız gibi gözüküyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.
‘KONYA İÇİN KİLİSTRA ÖNEMİ’
Konya’da Mevlana’nın dışında birçok önemli turistik yerin olduğunu belirten Özdal Karahan, Roma döneminden kalma Kilistra'ya da dikkat çekti. Karahan, "Mevlana bizim en büyük markamız. Hem yurt içinde hem yurt dışında Mevlana markası ile tanınıyoruz. Mevlana dışına bu şehirde olabilecek destinasyonlar belli zaten. Binlerce yıl öncesine ait Çatalhöyüğümüz var. Daha kazılmayı bekleyen başka höyüklerimiz var. Bunun haricinde biraz daha yakın döneme, Roma dönemine geldiğimizde Kilistra var. Kilistra'nın değeri aslında daha büyük. Değerlendirilebilse belki çok daha büyük bir marka haline gelebilir. Geniş bir coğrafyaya sahip olduğumuz için bölgenin yapısını, tarım arazilerini düşünecek olursak eko turizm açısından da zengin bir bölgeyiz. Başkentliliği de düşünecek olursak çok ciddi bir kültürel gastronomi birikimimiz var" ifadelerini kullandı.
‘KONYA’DA TURİSTLERİN
KONAKLAMALARI SAĞLANMALI’
Karahan, Konya'ya gelen turistlerin 3 günlük konaklama yapmasının sağlanılmasına dikkat çekti. Karahan, "Her şeyden önce markalarımızı ve destinasyonlarımızı artırmamız lazım. Önemli olan turistin buraya gelmesi ve konaklaması herkesin ilk amacı bu zaten. 1 gün konaklama yaptınız sonrasında bu 2 gün olmalı sonrasında 3 gün konaklamayı hedeflemek gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında bizim destinasyon olarak 1 günün üzerinde konaklamamızın olmadığı şeklinde bir algı var. Bizim bunu iyi anlatmamız lazım. Bizim bu bölgede minimum 3 günlük bir destinasyonumuzun olduğunu, Akşehir ve Beyşehir gibi İlçelerimiz de bu değerin içinde olduğunu anlatmamız gerekiyor. Ama kolay değil bunlar zaman isteyen işler" dedi.
‘BU YILDA KONYALILARIN TERCİHİ
SAHİL BÖLGELERİ OLDU’
Konya'da ki yaz turizm döneminin nasıl geçtiğini değerlendiren Konya TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, "Konyalılar tatil dönemlerinde çoğunlukla sahil bölgelerini tercih ediyorlar. Dışarıdan gelenlerde en büyük yoğunluk gurbetçi yoğunluğu oldu. Bununla birlikte turlardan, yabancı turistler geldiler, gezdiler. Ama yerli turistlerde kültür turu olarak yapılan turlarda bir azalma var. Yabancı turist noktasında Konya, hala bir geçiş noktası olarak kullanılıyor. Sadece Mevlana Müzesini ziyaret edip bir kaç saatlerini geçirerek Konya'ya uğramış oluyorlar. Konya Turizminde ki hareketlilik şuan da bu şekilde gözüküyor" dedi.
‘SAĞLIK TURİZMİ KONYA’DA ARTACAK’
Gittikçe büyüyen sağlık turizmi sektörüne ilişken de beyanlarda bulunan Karahan, "Sağlık turizmi de dünya da ekonomik olarak gittikçe artmakta. Şehir olarak nasıl gelişebiliriz ona bakıyoruz. Bununla ilgili altyapımız, doktorlarımız, kliniklerimiz, hastanelerimiz, sağlık turizmi alanında çalışan acentelerimiz var. Gittikçe artacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
‘KIŞIN TURİZM HAREKETLİLİĞİ AZALABİLİR’
Kış turizm dönemde Konya'yı nelerin beklediğini açıklayan Karahan, "Ara bölgede olduğumuz için geçiş bölgesi olarak kullanılmaya devam edeceğimizi düşünüyorum. Mevlana Müzesi yine ziyaret edilecek. Bunun yanında kış turizminde bölgenin çok soğuk olması sebebiyle fazla bir yerli turist hareketliliği olmaz. Ama bunun yanında Kapadokya ve Konya turları ikisini bir araya getirerek devam edecektir. Onun haricinde kışın çok büyük bir hareketlilik olmaz" Şeklinde ki ifadelerini dile getirdi. •Hamza Doğan
Kaynak:Konya'nın Sesi