Konya’da Ramazan Yufkası Telaşı Başladı!

Konya’da Ramazan Yufkası Telaşı Başladı!
 Muhabir
Ramazan ayı hazırlıkları Konya’da başladı. Ramazan ayının olmazsa olmazlarından yufka, iftar ve sahur hazırlığında kadınlara kolaylık sağlıyor. İşte, yufka yapımı ve detaylar…

Konya’da Ramazan ayının gelişiyle beraber evlerde hazırlıklar başlıyor. Ramazan ayı yaklaşınca Konya halkını yufka ekmek telaşı sarıyor. İftar ve sahurda sıklıkla tüketilen ve tok tutan yufka ramazan ayı boyunca Konya sofralarından eksik olmuyor. Küçüklüğünden beri yufka yapımında emek veren 63 yaşındaki Necla Gümüş, bir araya geldiği iki arkadaşıyla beraber ev ekonomisine katkı sağlıyor.

RAMAZAN YOĞUNLUĞU BAŞLADI

Yaptıkları yufkanın lezzetinin Konya’nın köylerinden bile duyulduğunu söyleyen Necla Gümüş, “Çalışıyordum emekli oldum çalışmaya alışkın olunca boş duramadım. Yufkayı da küçüklükten beri yaptığım için benim için uğraş oluyor. 3-4 yıl önce kendim yapıyordum 1 yıldır da iki arkadaşımla beraber yapıyoruz. Baktık güzel gidiyor işi bayağı bir ilerlettik çalışmaya devam ediyoruz. Siparişlerimizi genelde tavsiye üzerine alıyoruz. Yufka yaptığımız kişiler memnun kalınca birbirine öneriyor. Sabit müşterilerimiz var her yıl çoğalıyorlar. Şu anda 2 bin adet yufka siparişimiz var Ramazan önü olunca çok yoğunuz” dedi.

GÜNDE 350 ADET YUFKA ÇIKIYOR

Genelde Ramazan ayı öncesi sipariş aldıklarını söyleyen Gümüş, “3 aylarda sipariş yoğunluğu yaşıyoruz. Bayramdan sonra tekrar yapmaya başlarız ama bu kadar yoğunluk olmaz. Kış ekmeği yaz ekmeği yapıyoruz ama üç aylarda daha çok oluyor. Sabah 08:00 gibi başlıyoruz akşam saat 4-5 gibi bırakıyoruz. Bir çuval undan en fazla 500 adet yufka çıkıyor. Günde 350 adet yufka yapıyoruz. Siparişi veren kişi yufkalar hazır olunca kendisi almaya geliyor” diye konuştu.

SİPARİŞLER ÇOK YOĞUN

Yufka yapımını anlatan Gümüş, “Sabah erkenden hamuru yoğuruyoruz hamur mayalanınca tepsilere bezelerimizi hazırlıyoruz. Bezelerin kurumaması için üzerlerini temiz naylonla kapatıyoruz. Bir yandan da sacımızı yakıyoruz. Her şey hazır olunca bir arkadaş koğuş veriyor, ben büyütüyorum, arkadaşımızın biri de odun ateşinde yufkayı pişiriyor. Yufkanın kurusunu 10 TL’den ıslağını 13 TL’den yapıyoruz. Dileyip isteyen arayan olursa her zaman bir araya gelip yaparız. Ama şu an siparişler çok yoğun. Ramazan'dan sonra tekrar siparişlerimize başlayacağız” ifadelerini kullandı.

-Büşra GÜLTAŞ