Konya’da Liseli Gençlerden Kimyasal Tarıma Darbe! ‘Tutafighter’ İle Bu Sorun Çözülecek!

Konya’da Liseli Gençlerden Kimyasal Tarıma Darbe! ‘Tutafighter’ İle Bu Sorun Çözülecek!
 İnternet Editörü
Hızla üreyen tuta kelebeğinin sera alanlarındaki zararı kontrol altına alınabilirken, açık alanda yapılan üretimler oldukça fazla etkileniyor. Fatih MTAL öğrencileri bu kapsamda projeleri ile tarıma katkı sağlayacak ve çiftçinin yanında olacak ‘Tutaf...

Hızla üreyen tuta kelebeğinin sera alanlarındaki zararı kontrol altına alınabilirken, açık alanda yapılan üretimler oldukça fazla etkileniyor. Fatih MTAL öğrencileri bu kapsamda projeleri ile tarıma katkı sağlayacak ve çiftçinin yanında olacak ‘Tutafighter’ isimli robot üretti. Fatih MTAL Öğrencileri gerçekleştirdikleri başarılarını Konya’nın Sesi’ne özel açıkladı.

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ders kapsamında yetenekli öğrencilerin çalışmaları ile tarıma katkı sağlayacak robotlar üreterek Türkiye Tarımı’na destek olmaya devam ediyor. Fatih MTAL öğrencilerinden Yusuf Emre Özbek ve İsmail Akdoğan’ın geliştirdikleri ‘Tutafighter’ güneş enerjisiyle çalışan akıllı robot gözlem yapıp, tuta kelebeğinin varlığını hissederek; tuta kelebeğini tarımsal ürünlerden uzaklaştırıyor.

‘TUTAFİGHTER’ KİMYASALDAN

UZAK TARIMI AMAÇLIYOR!

Tutafighter’ın hangi amaçla projelendirildiğini açıklayan Elektrik ve Elektronik Alan Öğretmeni Enver Demirtaş, “Tutafighter isimli robotumuzun amacı, tuta kelebeğinin ekinlere verdiği zararı en aza indirgemektir. Tutafighter’ın özelliği saçtığı ışık ile tuta kelebeğini kendine çekerek domateslerden uzak tutuyor. Geliştirdiğimiz robotumuz akşam saatlerinde meydana çıkarak tuta kelebeklerinin tespitini yapıyor. Saçtığı ışık ile kelebeklerini kendisine çeken akıllı robotumuz üzerinde görülen ızgaraları sayesinde yüksek gerilimin desteği ile kelebekleri yok ediyor. Amacımız tuta kelebeğinin yok edilmesi için kullanılan kimyasalların kullanımını azaltmaktır. Bu kimyasallar tuta kelebeğini yok ederken ürünlere de etki etmektedir. Tutafighter sayesinde kimyasaldan uzak şekilde tuta kelebeğine karşı koymayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TUTAFİGHTER’ ÇİFTÇİNİN DOSTU OLACAK!

Tutafighter Robotunun nasıl çalıştığını açıklayan Elektrik ve Elektronik Alan Öğrencisi Yusuf Emre Özbek, “Tarımsal anlamda Türkiye’de üretimin çoğunluğu açık alanlarda yapılıyor. Tuta kelebeği ise açık alanlarda yer alan özellikle domates ürünlerini hedef alarak zarar veriyor. Biz proje ortağım ve danışman hocam ile birlikte Tutafighter projesini ürettik. Robotumuz özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan ve hem domates üreticisini hem de ihracatçısını zarara sokan tuta kelebeğini hedef alarak onu yok ediyor.

Güneş enerjisi ile çalışan robotumuz akşam saçtığı ışıklar ile tuta kelebeğini cezbederek kendisine çekiyor. Sonrasında kelebek robotun ızgaralarının hedefi olarak ortadan kaldırılmış oluyor. Robotumuz çiftçilerin tam anlamı ile dostu olacağı bir proje. Bu kapsamda maddi manevi bize destek olan Proje Danışmanı Hocamız Enver Demirtaş ve Fatih MTAL Öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Konya'nın Sesi