Konya’da Kışlık Salça ve Sos Hazırlıkları Başladı! Maliyetler Ne Kadar?

Konya’da Kışlık Salça ve Sos Hazırlıkları Başladı! Maliyetler Ne Kadar?
Yaz aylarının sonlarına geldiğimiz bugünlerde kış için hazırlıklar başladı. Peki kışlık salça ve sos nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir? İşte Detaylar...

Kış aylarında kolaylık olması için yaz aylarında yapılan kışlık salça ve kışlık soslar nasıl yapılır? Kış hazırlıklarının başında gelen salça yapımının püf noktaları nelerdir?

KIŞLIK SALÇA

MALZEMELERİ

  • 15 kilogram armut domates
  • 200 gram kaya tuzu

SAKLAMAK İÇİN:

  • ½ su bardağı zeytinyağı

SALÇA TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Salça yapımında sulu domatesler yerine etli fakat armut ya da yassı domates diye adlandırılan salçalık domatesler kullanmayı tercih edin. Su oranı fazla olan domatesler salça yapımında daha fazla fire verecektir. Kısık ateşte kaynattığınız salça karışımını dibinin tutmaması için uzun saplı tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Metal kaşık kaynayan salçanızın kıvamını sulandıracaktır. Salça yapımında sofralık tuz yerine (salçayı sulandırır) kaya tuzu kullanmayı tercih edin. Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın. Tuz, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. On kilogram etli domates ortalama 100-150 gram kaya tuzunu kaldırır. Salça kavanozunun üzerini zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın. Salçanın havayla temasını kesin ve bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlayın. Salça kavanozlarını kaynar suda uzun süre kaynatıp dezenfekte edin. Kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat edin. Yaz sonuna doğru kullandığınız domatesler ne kadar lezzetliyse hazırladığınız salça da o oranda lezzetli olacaktır.10 kilogram etli domatesten ortalama 1,5-2 kg. domates salçası elde edebilirsiniz.

SALÇA TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Kıvam verdiğiniz ve temiz cam kavanozlarda muhafaza edeceğiniz salçayı; tane karabiber, sarımsak ve ayıklanmış taze kekik yaprakları çeşnilendirebilirsiniz. İki kurutma yöntemine ek olarak salçalık püre karışımının suyunu aralarda karıştırarak fırında da çektirebilirsiniz.

SALÇA TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Bol suda yıkadığınız domateslerin sap kısımlarını bir bıçak yardımıyla dikkatli bir şekilde çıkartın.
  • Zedesiz ve etli domatesleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serptiğiniz domatesleri, derin ve kapaklı bir kabın içinde kat kat dizin. Üzerlerine de kaya tuzu serpin. Kapağı kapalı kapta 6-8 saat kadar bekletin.
  • Sürenin sonunda domateslerin taban kısmında kalan suyu süzdürün. Bu suyu süzmediğiniz takdirde salçanız uzun sürede kıvam alır ve tadı kısa sürede ekşimeye başlar.
  • Suyunu süzdüğünüz domatesleri elinizle sıkarak karıştırın. Özünü bırakması için kapağı kapalı kapta yeniden 2-3 saat kadar bekletin.
  • Bu sürenin sonunda küçük delikli bir kevgiri, ağız kısmı geniş bir kap üzerine oturtun. Kevgire aldığınız domatesleri ovarak özlü suyunun alt kısma geçmesini, posa ve çekirdekli kısımlarının üst kısımda kalmasını sağlayın. Posa kısmını kullanmamak üzere ayrı bir kenara alın. Aynı işlemi domatesler tüm suyunu bırakana kadar tekrarlayın.
  • Hazırladığınız domates püresini salçaya dönüştürmek için iki seçeneğiniz var. Birinci yöntem domates püresini güneşte bekletip fazla suyunu çektirmek.
  • Bu yöntemde tadına bakarak kaya tuzu eklediğiniz domates püresini geniş tepsilere alın. Tepsileri toz vb. çevresel faktörlerden etkilenmeyecek bir şekilde güneşte bekletin. Tahta bir kaşıkla günde iki kez karıştırıp fazla suyunu çektirin (Bu yöntem günler sürebilir ve bulunduğunuz iklim koşulları salçanın tat, renk ve kıvamında etkili olur).
  • Kapağı sıkıca kapanan, temiz ve kuru kavanozlara aldığınız salçayı ters çevirip bir gece bekletin. Güneş almayan ve kuru bir yerde muhafaza ettiğiniz domates salçalarını, bir kez açtıktan sonra üzerine bozulmaması ve uzun süre dayanması için ikinci bir kapak vazifesi görecek zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

İKİNCİ YÖNTEM KAYNATMA

  • Elde ettiğiniz sulu domates püresini derin tencerelere alıp kısık ateşte, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması için tahta bir kaşık yardımıyla aralarda karıştırmayı unutmayın.
  • Suyunu çeken ve kıvam alan salçayı sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin. Bir kez açıp kullanmaya başladıktan sonra üzerine zeytinyağı döküp kapağı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza edin.

SALÇALIK DOMATESİN KİLOSU: 7,99 TL

SALÇALIK KAPYA BİBERİN KİLOSU: 23,99 TL

KAYA TUZU 2.250 GRAMI; 38,99 TL

KIŞLIK ACI SOS

Kışın özellikle kahvaltılarda kullanılan acı sos nasıl yapılır? Püf noktası nelerdir?

KIŞLIK ACI SOS TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 6 adet kapya biber
  • 4 kırmızı acı biber
  • 3 adet orta boy pembe domates
  • 5 diş sarımsak
  • 150 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 dal taze kekik
  • 1,5 çay kaşığı tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 55 gram ceviz içi

KAHVALTILIK ACI SOS TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Biberleri minik minik doğrayarak soteleyebilir, domatesleri rendeleyerek içine ilave edebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sosu yine blenderdan geçirerek afiyetle tüketebilirsiniz. Acılık oranını damak zevkinize göre ayarlayabilir, baharatları dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. İçine peynir iiave etmeden de sosunuzu hazırlayabilirsiniz.

KAHVALTILIK ACI SOS TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Biberi yıkayın ve güzelce kurulayın.
  • Bıçak yardımıyla birkaç yerine delikler açın.
  • Domatesleri orta kalınlıkta dilimler halinde doğrayın.
  • Domatesleri ve sarımsakları pişirme kâğıdı serili fırın tepsisinin üzerine aktarın.
  • Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirin.Biberleri de ızgaranın üzerine dizin ve her ikisini de daha önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında kabukları siyahlaşıp kabarana kadar 15-20 pişirin. (Diğer bir deyişle fırında közleyin)
  • Çıkarıp bir kabın içine aktarın ve kabuklarının daha kolay soyulması için kabın kapağını kapatarak ısısını muhafaza etmesini sağlayın.
  • 5 dakika bu şekilde beklettikten sonra kabuklarını soyun ve biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
  • Blenderın içerisine aktarın. Güzelce çekin.
  • İçerisine azar azar zeytinyağı ilave edin. Kıvamı dilediğiniz kıvama geldiğinde zeytinyağı ilave etmeyi bırakın.
  • İçine taze kekiğin yapraklarını, baharatları, rendelenmiş eski kaşarı, ceviz içini ilave edip bir kez daha çekin.
  • Son olarak tadına bakın ve tuzu ilave edin.
  • Kavanozların içerisine pay ederek dilediğiniz şekilde tüketin.

SOSLUK DOMATESİN KİLOSU: 7,99 TL

SOSLUK YEŞİL BİBERİN KİLOSU; 23,99 TL

SOSLUK KAPYA BİBERİN KİLOSU; 23,99 TL

SARIMSAĞIN KİLOSU; 84,99 TL