Konya’da Kış Hazırlıkları Başladı? Turşu ve Kurutmalık Malzemeler Tezgahları Süsledi!

Konya’da Kış Hazırlıkları Başladı? Turşu ve Kurutmalık Malzemeler Tezgahları Süsledi!
Konya’da kışlık hazırlıkları başladı. Turşu kurma, dolmalık biber ve patlıcan kurutma hazırlıkları devam ediyor. Pazardan ve marketlerden itinayla seçilen taze sebzelerin turşuya dönüşüm aşamasını ve kurutma aşamalarını sizler için derledik. İşte detaylar

Konya’da kışlık hazırlıkları başladı. Turşu kurma, dolmalık biber ve patlıcan kurutma hazırlıkları devam ediyor. Konya’da turşu; ikramlık veya yemeklere aroma verici olarak sıklıkla kullanılıyor. Turşuların hazırları ise hem maliyetli hem de doğal lezzetinden uzak oluyor. Misafir ağırlamanın yaygın olduğu Konya kültüründe yemeklerin yanında ikram edilen turşular ve yazın kurutularak kışın tüketilen dolmalık malzemeler büyük ilgi görüyor. Turşunun iyisi sirkeden mi olur, limondan mı tartışıladursun hem sirkeden hem de limondan en iyi turşuyu kurmanın aşamalarını ve maliyetlerini sizler için araştırdık.

TURŞU NASIL YAPILMALIDIR?

Turşu, içme suyundan hazırlanmalı. Musluk suyu kullanılmamalı.

Tariflerde tuz olarak geçen tuz kaya tuzudur. İsli tuz, Himalaya tuzu gibi risklere girmeden sıradan Çankırı kaya tuzu kullanılmalı.

Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi doğal malzemeler dışında yapay bir aroma kullanılmamalı.

Turşunun kolay bozulmasını önlemek için bol bol sarımsak kullanılmalı.

PÜF NOKTALAR:

Kış sofralarının vazgeçilmezi turşu yapımının sırrı, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmakta gizli. En basit tarifiyle turşu, içinde yüzde 10-20 oranında kireç bulunduran su ve kaya tuzu ile yapılabiliyorken, içine gereğinden fazla takviye koymanın, ürünün fermantasyonunu bozduğu söyleniyor.

TURŞU NASIL SAKLANMALI?

Turşunun erimesinin nedeni tuzunun az olmasından kaynaklanıyor. Turşunun erimemesi için, tuz miktarı verilen ölçüye göre ayarlanmalı.

Turşu kapalı bir kavanozda, hava almadan, ışık almayan, serin ve kuru yerde saklanmalı.

Turşunun daha uzun süre saklanabilmesi için, kurduktan sonra kapağı tam kapanmadan 1 saat beklemeli, havanın dışarı çıkmasına izin verilmemeli. Kapağı sıktıktan sonra ters şekilde kavanozlar 2-3 saat bekletilmeli.

TURŞU TARİFİ

-4 kilo acur

-4 kilo kornişon salatalık

-4 kilo havuç

-2 kilo biber

-Yarım kilo sarımsak

-2,5 kilo kadar üzüm sirkesi

-6 su bardağı kaya tuzu

-1 yemek kaşığı limon tuzu

-İçme suyu

Malzemeler güzelce yıkayıp hazırlanır. Sarımsakları soyulur. Sebzelerin baş kısımları kesilir dilimleyerek de kullanılabilir. Malzemelerin üzerinde küçük çizikler atmak, suyu emmelerini sağlar. Kat kat sırayla sebzeleri yerleştirerek kavanozun içinde yer kalmayacak şekilde iyice sıkıştırılmalı. Her iki katta sebze aralarına sarımsak koyulmalı. Tüm malzemeler yerleşince bir bidonun yarısına su koyarak geniş bir kapta salamura tuzu 150 ml kadar su içinde açılmalı. İçine 1 yemek kaşığı limon tuzu katarak eritilmeli. Su homojen karışınca 2, 5 su bardağı sirkeyi de ekleyip hazırlanan su iyice karıştırılmalı. Suyu sebzelerin üzerini geçecek kadar koyarak kapağını iyice kapatıp en az 3 hafta beklemelisiniz.

TURŞU MALZEMELERİNİN FİYATLARI

Turşuluk salatalık(Kg): 16.99 TL

Taze Sarımsak (Kg): 84.95 TL

Havuç (Kg):14.95 TL

Kıl Biber (Kg): 29.99 tl

Üzüm Sirkesi (2 L): 59.99 TL

Kaya Tuzu 3 (Kg): 39.99 TL

DOLMALIK BİBER NASIL KURUTULUR?

Taze biberlerden yapılan zeytinyağlı veya etli biber dolmasının yanı sıra bazı mutfaklarda dolma için kurutulmuş biberler ve patlıcanlar tercih edilir. Peki, evde dolmalık biber ve patlıcan nasıl kurutulur? İlk önce dolmalık biberlerin ve patlıcanların içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Dolmalık kırmızı biber nasıl kurutulur ya da kışlık dolmalık biber ve patlıcan nasıl kurutulur diye düşündüğünüzde de aynı yöntemleri kullanabilirsiniz.

KURUTMALIK MALZEMELERİN FİYATLARI

Yerli dolma biber (Kg): 17.49 TL

Kabak (Kg): 15.99 TL

Patlıcan (Kg): 19.99 TL

Kaynak:Konya'nın Sesi