Konya’da Keşfedilmeyi Bekleyen 10 Müze!
Konya müzeleri, şehrin en çok ziyaret edilen mekanlarıdır. Özellikle Konya’daki müzeler içerisinde Osmanlı ve diğer birçok medeniyetten kalan eserleri görmek mümkün olur. Konya müzeler yönü ile en zengin şehirlerdendir. Bu bakımdan Konya’da gezilecek müzeler ziyaretçi beklentilerine tam olarak yanıt verir. En ünlü ve tarihi Konya’daki müzeleri sizler için haberimizin devamında paylaştık. İşte detaylar…
Konya’daki tarihi müzeler son derece popüler gezi noktaları arasındadır. Dışarıdan şehre gelen yerli ve yabancı turistler Konya’da müzeler ile dolu dolu zaman geçirebilmektedir. Bununla birlikte Konya müzeler bakımından da farklı alternatiflere sahiptir. Sizler için en ünlü ve tarihi Konya’daki müzeler ve isimleri hakkında en detaylı bilgileri paylaştık.
1- KONYANÜMA PANORAMA
Konya Panaroma Bölümünde; 13. Yüzyılda Anadolu Selçukluları’nın yaklaşık iki asır kadar başkenti olan Konya’nın; bilgin, sanatkâr, şair ve ediplerin harman olduğu bir şehir olduğu anlatılmaktadır. Özellikle Moğol istilâsından kaçıp Anadolu’ya sığınan Mâverâünnehr, Horasan ve İranlı âlim, mutasavvıf, sanatkar ve tacirler, Konya’yı vatan edinmişlerdi. Bu müze tarih severlerin uğrak noktası olmayı başarmıştır. Konya’nın uçsuz bucaksız olan tarihi serüvenini merak edenler ve bunu çocukları ile yapmak isteyen kişiler ziyaret etmelidir.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Yetişkin: 10 ₺
Öğrenci: 3₺
2- İNCE MİNARE MÜZESİ
İnce Minare Müzesi, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde vezir olan, Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilminin öğretilmesi maksadı ile 1264 yılında yapıldı. Mimari yapısı itibari ile Selçuklu devrinde kullanılan kapalı avluya sahip medreseler grubunda yer almakta. Konya’da yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görüyor. İnce Minare Müzesi sahip olduğu hoş hava ve aile olarak yapılacak küçük geziler için uygun olan yapısı ziyaretler için en uygun merkezlerin arasında yer almasını sağlıyor.
GİRİŞ ÜCRETİ:
60 ₺
3- KONYA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Arkeoloji Müzesi ilk defa 1901 yılında Karma Ortaokulu'nun güneybatı köşesindeki yapıda açıldı. 1927 yılında eserler sergilenmek üzere buradan Mevlânâ Müzesi'ne, 1953 yılında da İplikçi Camii'ne taşınmıştı. 1962 yılında ise bugünkü müze kurularak hizmete sunuldu. Müzemiz Neolitik Çağdan başlamak üzere, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu) Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Devrine ait eserler sergilenmekte. Şimdilerde ise Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerine kapılarını aralamakta.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Ücretsiz
4- KARATAY MEDRESESİ MÜZESİ
Karatay Medresesi, II. İzzettin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından, H 649 (M 1251) yılında yaptırıldı. Karatay Medresesi’nin Mimarı halen bilinmemekte. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. yüzyılın sonlarında terk edildi. Anadolu Selçuklu Devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak ziyarete açıldı.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Ücretsiz
5- ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Atatürk Caddesi üzerinde 1912 yılında inşa edilen iki katlı tarihi bina; kesme, moloz taş ve tuğladan yapıldı. 1923 yılında hazine adına tescil edilen ev Vali Konağı olarak kullanılmış, Atatürk'ün Konya'ya gelişlerinde de kendisine tahsis edilmişti. Müzede Kurtuluş Savaşı'nda Konya ve Konyalının yeri belge ve fotoğraflarla anlatılmaya çalışılmış bulunmakta. Müzenin alt ve üst salonlarındaki sergilemede pano ve vitrinle bütünlük sağlanmaya çalışılmış, zemin katta Cumhuriyet öncesine ait belge ve fotoğraflarla Atatürk'ün Konya ziyaretleri anlatılıyor. Panolarda, Atatürk'ün Konya'ya gelişlerini, şehirde yaptığı ziyaretleri, bu evde tuttuğu günlük notları gösteren belgeler, fotoğraflar ve gazete kupürleri sergilenmekte.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Ücretsiz
6- NASRETTİN HOCA ETNOGRAFYA VE ARKEOLOJİ MÜZESİ
Nasrettin Hoca Etnografya Ve Arkeoloji Müzesi’nin giriş katında etnografik ve arkeolojik eser deposu bulunmakta. Bir tarafta Nasreddin Hoca fıkrasının, Sıra Yarenleri’nin canlandırıldığı oda ile Akşehir’e ait gelin odası’nın sergilendiği odalar yer alıyor. Orta salonda, 13. yüzyıla ait ahşap işçiliği gösteren, Seyyid Mahmud Hayrani türbe kapısı ve Şeyh Eyyüb Türbesine ait sanduka teşhir edilmişti. Bina, Akşehir Mustantıkı (Sorgu Hakimi) olan Rüştü Bey, tarafından 1914 yılında yaptırılmıştı. Philomelion’dan Akşehir’e uzanan tarihi yolculuğun müzesini görmelisiniz.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Bilgi alınamamıştır.
7- SİLLE MÜZESİ
Hükümet Caddesi'nde yer alan Sille Müzesi, Sille'de günümüze ulaşan tarihi kamu yapılarından bir tanesi olarak yer almakta. 1930'lu yıllarda inşa edilen iki katlı bina uzun bir süre Sille İlkokulu olarak kullanılmıştı. Bir dönem de belediye binası olarak hizmet vermişti. 2002-2004 yılları arasında belediyemiz tarafından restore edilen bina 2014 yılına kadar "Sille Kültür Evi” olarak kullanılmıştı. Şimdilerde ise Selçuklu Belediyesi tarafından Sille Müzesi olarak düzenlenen bina 2018 yılının Nisan ayı içerisinde ziyarete açıldı.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Ücretsiz
8- KOYUNOĞLU MÜZESİ
Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir müze ve kütüphane olarak faaliyet gösteriyor. Tarihî Konya Evi Müzesi ve Kütüphanesi ile büyük bir koleksiyona sahip. Burada Anadolu medeniyetlerine ait arkeolojik buluntular, sikke, hat eserleri, tabiat tarihi bölümü ve tematik sergiler yer alıyor. Müze pazar haricinde haftanın her günü ziyarete açıktır.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Ücretsiz
9- KONYA BİLİM MERKEZİ
Bilim merkezleri, farklı yaş gruplarından ve farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmeyi ve bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı amaçlayan; deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren, ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik eden harika bir bilim merkezidir. Çocuğum bayramda hem eğlenceli vakit geçirsin hem de bilim ile tanışsın derseniz bu merkez tamda size göre.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Yetişkin: 7₺
Öğrenci: 5₺ (26 yaş altı)
10- MEVLANA MÜZESİ
Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlâna Dergâhı’nın yeri, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye ediliyor. Mevlana Celalettin Rumi'nin kendini bilmeye ve aşka dayanan felsefesi yüzyıllar boyunca bütün dünyayı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. UNESCO 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etti, Mevlana'nın yarattığı hoşgörülü felsefe bir yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anıldı, anlatıldı.
GİRİŞ ÜCRETİ:
Ücretsiz
KONYA'DAKİ MÜZELERDE MÜZE KART GEÇERLİ Mİ?
Müzelerde Müze Kart geçerlidir. Ayrıca Müzekart+ sahipleri ise yıl boyunca sınırsız giriş yapabilmekteler.
MÜZEKART+ NEDİR ?
MüzeKart ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350’den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart’ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL’dir.
HAZIRLAYAN: GİZEM BAŞAR
Kaynak:Konya'nın Sesi