Konya'da İsrail Hurmasına Tepki!

Konya'da İsrail Hurmasına Tepki!
 Muhabir
15 metrekare dükkânında birbirinden farklı hurmayı Konyalılarla buluşturan Eşref Hurmacı dükkânı sahibi Ahsen Özkan, Ramazan’da sofraların baş tacı hurmaya rağbetin arttığını anlattı.

Medine’de evlenerek daha sonra Konya’ya yerleşen Ahsen Özkan, hurma ticareti yapan eşiyle beraber Eşref Hurmacı dükkânını açtı. Özkan, “Bir senedir hurma satışı yapıyorum. Eşim Medine doğumlu, yıllarca orada hurmanın ticaretini yapmış. Evlendikten sonra 3 yıl Medine’de kaldım. Türkiye'ye sonradan yerleştik. Buraya yerleştikten sonra aile içinde yine hurma işi ile uğraşıyorlardı. Biz de kendi işyerimizi açalım dedik böylelikle başladık” ifadelerini kullandı.

5 ÜLKE 26 BÖLGEYİ AŞTIK

15 metrekare dükkânında birbirinden farklı hurmayı Konyalılarla buluşturan Eşref Hurmacı dükkânı sahibi Özkan, “Normalde 5 ülke 26 bölge diye başladık ama hurmaların çıkışı gelişi hep değiştiği için çeşitler 10-12 hurmaya kadar çıkabiliyor. Çeşitler zaman zaman daha da düşebiliyor zaman zaman artabiliyor. Daha da ziyade biz hurmanın çeşitlerini çok fazla üretiyoruz” dedi.

HURMA ÇEŞİTLERİMİZ FAZLA

Eşref Hurmacı’da satışa sunulan ürünlerden bahseden Özkan, “Hurmalı kurabiyeler, hurma çekirdeğinin kahvesi, çikolatalı hurmalar, hurma pekmezi, yaz döneminde hurmalı dondurmamız oluyor. Kahve çeşitlerimiz var. Hurma çeşitlerimiz; acve hurması, Medine hurması, Filistin hurması, Mısır hurması değişiyor. Hurmalar Medine’den tırlarla çıkıyor. Ama buradan da belli başlı insanlardan alabiliyorsun ya da direkt oradan getirtebiliyorsun. Mısır, Lübnan, Ürdün, Tunus, İran, Bağdat, Medine hurması var çeşit çok fazla. Medine hurmaları hafif kuru olur, medjoul dediğimiz cinsler etli gruplardandır” şeklinde konuştu.

İNSAN VÜCUDUNA EN ÇOK BENZEYEN BİTKİ

Hurmanın faydalarını anlatan Özkan, “Hurmanın en önemli faydası lifli olması biliyorsunuz. Doğumlarda da doktorlar çok tavsiye ederler lifli bir hurma şeker oranını dengelemesi açısından önemlidir. Varoluş şekli iki tane dişi ve erkek hurma ağacından oluşur. Hurma ağaçları çiftleştirilerek oluşur. İki hurma ağacı yan yana getirilir erkek hurma ağacından alınan polenler kadın hurma ağacına aktarılır ve çiftleşme gerçekleşir. Hurma ağacı eşi öldüğü zaman kendi de ölüyor. Hurma insan vücuduna aşırı derecede benzeyen ve faydası olduğu bilinen Efendimizin de çok tavsiye ettiği bir bitkidir” diye konuştu.

VATANDAŞ İSRAİL HURMASI ALMIYOR

İsrail’in Filistin halkına yaptığı soykırımın vatandaşlar tarafından tepkilere neden açtığını söyleyen Özkan, gelen müşterilerin hurmaların İsrail hurması olup olmadığını sorduğunu aktardı. Özkan, “Şu an burada İsrail çıkışlı hurma yok. Hurma almaya gelenler ‘İsrail hurması değil dimi? Kudüs hurması değil dimi?’ diye soruyorlar. Tabii ki zaman zaman sattığımız dönemlerde oldu. Takdir edersiniz ki marketlerde bile İsrail ürünleri satılıyor. Hurmalarımızın çoğu Mısır’dan geliyor. İsrail çıkışlı hurmalar piyasada var. Vatandaşlardan da tepki geliyor” ifadelerini kullandı.

GLİKOZ ŞURUPLU HURMA BELLİ OLUYOR

Hurmaların glikoz şurubuna batırılarak satışa sunulmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Özkan, “Glikoz şurubu kullanan ve belli olan bir tane hurma çeşidi var zaten. Hurmanın dışından glikoz şurubu olduğu çok belli oluyor. Şu an burada yok biz glikoz şuruplu hurmayı da bir ara sattık ama gelen müşteriye glikoz şurubuna batırılmış olduğunu söylüyoruz. Sevmediğim hurmayı da satamıyorum. Bazı müşterilere diyorum ben bunu sevmiyorum tavsiye de etmiyorum diye” şeklinde konuştu.

RAMAZAN AYI HARMAN ZAMANI

Ramazan ayı hurma için harman zamanı diyen Özkan, “Ramazan’da hurmaya rağbet daha fazla. Ramazan için hurmaya harman zamanı derler. Satış baya var ekstra fiyat da arttırmadım çünkü artık hepimiz artan maliyetlere tepki göstermeye başladık. Bir şeyin zamanı geldiği zaman fiyatı uçuyor. Benim kendi kârımın çok yüksek olmasına gerek yok dedim giderim de az zaten diye fiyatları çok arttırmadım. Maşallah insanlarda çok memnun bu durumdan” dedi.

Hurma satışının Ramazan ayı dışında yüzde 80 düştüğünü vurgulayan Özkan, “Hurma genelde insanların aklına Ramazan'da geliyor. Onun dışında diyet için, gebelik için, Umre ziyaretinden dönenler ikram için istiyorlar. Bazen gelip ben çalışıyorum tatlı yemek istemiyorum çayın yanında diyor. O şekilde satışlar oluyor ama tabii ki Ramazan’daki gibi değil. Ramazan dışında satışlar yüzde 80 düşüyor” diye belirtti.

-Büşra GÜLTAŞ