Konya’da ikinci el araç sayısı arttı! İşte son durum…

Konya’da ikinci el araç sayısı arttı! İşte son durum…
 Muhabir
İkinci el araç fiyatları sıfır araç piyasasını geride bırakmıştı. Devreye bakanlığın girmesiyle otomotiv piyasasına yönelik denetim ve cezalarla birlikte ikinci el araç fiyatları düşmeye başladı. Metin Gönülalan araç piyasasını Konya’nın Sesi’ne anlattı.

İkinci el otomobil fiyatlarıyla ilgili olarak otomobil piyasasını değerlendiren Metin Gönülalan Gayrimenkul Emlak ve Auto Sahibi Metin Gönülalan, “Ülkedeki enflasyondan ötürü dövizin yükselmesi ve ülkenin gelir gider dengesinin tam manasıyla yerini bulamamasından dolayı yüksek bir artış söz konusuydu. Bu süreçte dolardan, dövizden ve kıymetli madenden daha fazla değer kazandığından dolayı insanlar sadece kullanım amacıyla değil, yatırım amacıyla da araç piyasasına yöneldi. Araç piyasası diğer ürünlerden daha fazla talep gördüğünden ötürü araç ticaretinin dışındaki insanlar, memurlar veya herhangi bir iş kolundaki çalışanlar ve sanayiciler yatırım maksadıyla araç alarak fiyatları yükseltti” dedi.

KARA BORSA PİYASAYI YÜKSELTTİ

Arz talep durumunun piyasayı yükselttiğinin altını çizen Gönülalan “Arz talep dengesi kara borsayı gündeme getirdi. Aracı olan kişiler, araç piyasasının yükseleceğini tahmin ederek araçları kalıcı olarak alıyorlardı. İhtiyaçları olmasına rağmen araç alıp yüksek satmak maksadıyla bekletiyorlardı. Bu sefer devlet devreye girdi. Bakanlığın uygulamış olduğu politikayla faizlerin yükseltilmesi insanların önünü görememesine yol açtı ve bundan dolayı bir anda çekilme oldu. Devlet duruma müdahale etmeye çalışınca insanlar geri çekildi. Dünyadaki küresel krizden ötürü İnsanlar böyle bir endişeyle karşı karşıya kalınca araçtan ziyade her an satabileceği altına yöneldi veya parayı faizle değerlendirmek istedi” ifadelerini kullandı.

İLAN SİTELERİNDE ARAÇ SAYISI ÇOĞALDI

Yaşanan gündem değişikliğinin vatandaşların aracını satmaya yönelttiğini belirten Gönülalan, “İnsanlar bu durumda araçlarını satmaya karar verdiler. Mesela sarı sayfa dediğimiz Sahibinden.com’da 500 bine yakın araç varken şu anda 1 milyona yakın araç olmuş oldu. Bu sefer insanlar bir anda saklamış oldukları sıfır araçları piyasaya sürünce otomatikman bayinin elindeki araçlar da ortaya çıkmış oldu. Ve dolayısıyla bir yığılma ve fiyatların da düşmesine etken oldu. Bir de insanlar parayı faizle değerlendirmeye karar verince talep de azaldı. Dolayısıyla fiyatlar şu anda geri çekiyor. Bir müddet daha da çekmeye devam eder” diye konuştu.

DEVLETİN UYGULADIĞI POLİTİKALAR İŞE YARADI

Devletin uyguladığı politikaların işe yaradığını söyleyen Gönülalan, “Piyasada şu an devletin de uygulamış olduğu bir politika var. Devlet ticaret politikasını değiştirdi. Ekonomi Bakanı'nın değişmesiyle beraber Ticaret Bakanı da değişince insanlar yeni bir yol izledi. Şu anda uzaktan izliyorlar ne yapacaklarına karar veriyorlar. Dolayısıyla şu aşamada elzem olmadığı sürece insanlar araç alıp satmıyorlar. Veyahut satmak istiyorlar ama alamıyorlar. Bugün geldiğimiz noktada sıfır araç piyasasında sıkıntı kalmadı. Sıfır otomobil sıkıntısı artık yaşanmıyor. En azından birçok modelde yaşanmıyor. Bayiler talep olduğu zaman karşılık verilebiliyorlar” dedi.

YEDİEMİNLERDEKİ ARAÇLARIN KATKISI AZ OLUR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Yediemin otoparklarında bulunan araçların piyasaya sunulacağıyla ilgili açıklamasını değerlendiren Gönülalan, “Aslında devletin başka bir planı vardı. Onu henüz yürürlüğe sokmadı. Yurt dışında daha uygun bir araç piyasası var dolayısıyla yurt dışından araç getirip burada kaydettirip bu şekilde ticaret piyasasının fiyatlarını düşürmeye planlıyorlardı. Yoğun bir siyasi dönemden geçtiğimizden dolayı ve seçimlerden dolayı tam hayata geçirmediler. Yedieminlerdeki araçlarında çok fazla bir katkısı olmaz ama %0.1 çok düşük bir şekille faydası olur. Çünkü oralarda devasa bir araç piyasası yok. Muhtemelen çok düşük ama illaki katma değerde olsa faydası olur” ifadelerini kullandı.

PİYASAYI SABİT TUTMAK BİZİM ELİMİZDE

İnsanların maddeye çok önem verdiğini ifade eden Gönülalan, “İmkân sahipleri sırf para kazanmak için hesabımdaki milyon dolarlar boşta duracağını araba alırım diyor. Piyasayı olması gerekenden daha fazla yükseltiyor. İhtiyacı olan insanlar zor duruma düşüyor. Ortada araç kalmıyor. Birileri aza kanaat edip daha fazla kazanç peşine düşmezse diğer insanları da düşünürse piyasa sabit kalır” dedi.

-BÜŞRA GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi