Konya'da heyecanlandıran keşif!

Konya'da heyecanlandıran keşif!
Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesi'nde yer alan iki bin yıllık antik Roma Savatra Antik Kenti'ni gün yüzüne çıkarma çalışmaları sürüyor.

Konya merkeze 70 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Savatra antik kentte, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin desteğiyle kazı ekibi çalışmalarına devam ediyor.

TARİHİ 'SUNAK' BULUNDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, Savatra Antik Kentte bulunan önemli bulgulara bir yenisinin daha eklediği haberini verdi.

Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Konya-Karatay-Yağlıbayat, Savatra Antik Kenti kazılarımızda, MS 2-3'üncü yüzyıla tarihlendirilen, 3 tarafı zafer çelengi, asker ve sancak kabartmalı bir sunak ortaya çıkarıldı."

SAVATRA ANTİK KENT'TE DAHA ÖNCE NELER OLMUŞTU?

Karatay Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmalarına devam edilen Savatra Antik Kent'inde;

1071 den önce 'Türkler ' ifadesinin geçtiği taş kabartma, ilk defa İslamiyet'ten önceki dönemlere ait 'Türk' yazısının bulunduğu bir kitabe, antik tiyatro ve mozaikler bulunmuştu.

Ayrıca, Meclis binası, kule, kale, darphane, antik yollar ve yeraltı dehlizleri barındıran kentin, tarihi dokusu da yavaş yavaş açığa çıkmaya başlarken, Roma tiyatrosu ve sahne binasının yer aldığı alanda yürütülen kazı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

- Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi