Konya’da Hangi Balık Tercih Ediliyor? Kelle balığı mı? Kürek balığı mı?

Konya’da Hangi Balık Tercih Ediliyor? Kelle balığı mı? Kürek balığı mı?
 Muhabir
Havaların soğumasıyla birlikte kış ayların vazgeçilmezi balığın tüketimi de arttı. Konya’da hangi balıklar daha çok tüketiliyor, Konya’da semt pazarında balık fiyatları ne kadar, bayat ve taze balık arasındaki fark nedir? İşte detaylar…

Omega3 kaynağı balık insan sağlığı için en önemli besin kaynaklarından biridir. Düzenli tüketmenin insan sağlığına olan katkıları saymakla bitmez. Balık mevsimin açılmasıyla sofralarımıza balığa yer vermeye başladık. Peki taze balık nasıl anlaşılır, balık fiyatları ne kadar, lodoslar fiyatları etkiliyor mu? Konya’da 24 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Yılmaz sizler için yanıtladı.

LODOS FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Lodosun balık fiyatlarını etkilediğini söyleyen Ahmet Yılmaz, “Geçen hafta lodos olduğu için balık azdı o yüzden fiyatlar yüksekti. Bu hafta geçen haftaya göre balık fiyatlarında düşüş söz konusu. Denize avlanmaya çok balık tekne çıktığı zaman otomatikman balık fiyatları düşüyor ama lodos olduğunda avlanmaya çıkan tekne sayısı az oluyor. Havanın soğuk olduğu günlerde denize 50 kayık giriyorsa 15 tanesi balık getiriyor geri kalan 35 kayık eli boş geliyor. Bunun sonunda ise Konya’ya 5 kamyon balık geleceği yerde 1 kamyon balık geliyor bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

KELLE BALIĞI MI KÜREK BALIĞI MI

Kürek balığının daha çok tercih edildiğini açıklayan Ahmet Yılmaz,” Hamsi ve istavrite kürek balığı diyoruz. Büyük balıklara da kelle balığı diyoruz. Şu an en büyük ilgi hamsiye var. Bunun nedeni de hamsi hem ucuz hem doyurucu bir balık, diğerleri taneyle satıldığı için 200 TL falan oluyor 3 kişilik aile için onu da alamayanlar oluyor. 3 kilo hamsi hemen hemen 3 kişiyi rahatlıkla doyurur. 1 tane çipura 3 kişiyi doyurmaz. 3 kişinin doyacağı 4 çipura şu an 300 TL 3 kişinin doyacağı hamsi ise 80 TL o yüzden kürek balıkları daha çok tercih ediliyor” dedi.

BAYAT BALIK NASIL ANLAŞILIR

Bayat balığı anlamanın birçok yolu olduğunu söyleyen 24 senedir balıkçılık yapan Ahmet Yılmaz “Balık alınırken en önemli şey taze balık almaktır. Gözünden ve balık derisinden anlaşılır. Gözü cam gibi derisi de sert olmalı. Üzerine bastığımız zaman içine çökmemesi gerekir ama bu durum her balık için geçerli değil. Örneğin mezgit balığının eti yumuşak olur. Vatandaşlar bunu bilmediği için taze değil diye düşünüyorlar. Mezgit yeni doğan çocuk gibidir. Nazik bir balıktır. Bayat balık; keskin bir kokuya sahiptir, pulların görüntüsünde bozulmalar vardır, suya koyduğunuzda havada kalır, Kılçıklar balık etinden kolayca ayrılır” şeklinde konuştu.

SEMT PAZARINDA BALIK FİYATLARI NE KADAR

Geçen haftaya göre fiyatların düştüğünü belirten Yılmaz, “Bugün en ucuz balık hamsi onun fiyatı da 80 TL, istavrit 80 TL, uskumru 120 TL, sardalya 100 TL, çipura 200 TL, levrek 200TL, torik 140 TL, alabalık 150 TL, sarı kanat istavrit 150 TL, kaya levreği Beyşehir sazanı 100 TL çinakop 300 TL, kefal 100 TL” diye açıkladı. -Buse Aşcı