Konya’da Bulunan O Köy İsmini Bakın Nereden Almış!
Cankurtaran, Konya’nın Akşehir ilçesine bağlı bir mahalle olarak yer alıyor. Yerleşimin adı, 1923 yılı kayıtlarında Yörük Damları olarak geçmekte. Bundan sonra Cankurtaran adını nasıl alındığı hakkında onlarca hikâye anlatılıyor. Peki, Cankurtaran köyünün Büyük Taarruz ile bir ilgisi olabilir mi? İşte ayrıntılar…
Daha önceleri Engili köyüne bağlı Hanyeri (Yörükhan) obası iken, 13 Ağustos 1951'de köy statüsü kazandı. 2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra ise mahalle oldu. Cankurtaran, uzun yıllardan bu yana ismini nereden aldığı merak konusu oldu. Sizler için anlatılan efsaneleri derledik…
YARDIMSEVER CANKURTARAN!
Anlatılan bir rivayete göre, Cankurtaran Akşehir-Yalvaç beli denen yol güzergahında, Sultan Dağlarının tepesinde bir yayla olarak biliniyor. Karın çok yağdığı yıllarda yol aylarca kapalı kalırmış... Şimdiki kar mücadele ekipleri de eskiden yok, hayat devam etmekte, tren yolu Akşehir’de, Beyşehir Konya yolu daha yapılmamış, okula giden, askere gidip-gelen, mahkemesi olan vs....
Stratejik olarak o yıllarda çok önemli bir yol. Yola çıkıp fırtınaya tutulanlar, ölenler, donanlar, kurtarılanlar doyurulanlar çok sık olduğu için Cankurtaran halkı yolda kalanlara yardıma koştukları için cankurtaran gibisiniz demeleriyle oluşmuş bir isim.
Cankurtaran’da mahallesinin konumu için Yörük göçleri üzerinde bulunan köy Akşehir-Antalya arasında çok güzel bir konumda.
Burada genel olarak tüm köy halkının birbiri ile akraba olduğu ifade ediliyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda da şehir dışından yerleşenler oldu.
Son yıllarda 24 Ağustos tarihinde kutlanan Akşehir Milli Mücadele Günü etkinlikleri ile farklı kutlamalar ve şenlikler yer alıyor.
Konya’da bulunanların ayda bir defa sıra ile birbirlerinin evlerinde toplanıp sohbet ettikleri biliniyor. Bunun yanında katılım sağladıkları evin sahibine çam sakızı çoban armağanı getirmeleri de bilinenlerin arasında yer alıyor.
BÜYÜK TAARRUZ CANKURTAN’A İSİM OLDU!
Köyün yaşlılarından edinilen bilgilere göre, Büyük Taarruz’un arifesi 24 Ağustos 1922 yılı kışında bir bölük askerde Cankurtaran Köyünde kış geçiriyor köyde bu sebeple Cankurtaran adını alıyor.
Bugün Batı Cephesi Karargâh Müzesi olarak kullanılan binada harekât planları hazırlanıyor. Bu planların kuvvet komutanları ile istişare edilmesi için kuvvet komutanları Akşehir’e davet ediliyor.
Batı cephesinin Akşehir’de kaldığı 9 ay 10 günlük sürede sadece taarruz planları hazırlanmamış, ordunun eksikleri, ihtiyaçları da gideriliyor. Yaylı araba imalat atölyeleri adeta silah fabrikası gibi gece gündüz çalışmış yine arastada bulunan zanaatkârlar büyük katkı sağladığı biliniyor. •Banu Çiçekçi
Kaynak:Konya'nın Sesi