Konya'da Başıboş Köpek Sorunu Tarihe Karışıyor!

Meclisten geçen yasa teklifine göre saldırgan ve kuduz riski taşıyan köpekler toplanarak barınaklarda rehabilite edilecek, tedaviye cevap vermeyen ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin uyutulmasını da içeren yasa teklifi hayvanını terk edenler için de yeni para cezaları getiriyor. Sahiplenilen köpeklerin kısırlaştırılması, dijital kimliklendirme ve çiple takip uygulamaları ise planlamanın içerisinde yer alıyor. Belediyelerin sokak hayvanlarının bakımevlerinde mevcut şartlarını iyileştirmesi ve verilen süre zarfında düzenlemeye uyması gerekiyor. Konya’da da belediyeler konu hakkında yoğun bir çalışma yürütüyor. Konyalı vatandaşlar ise yerel yönetimlerin bu konu hakkında kapsamlı bir şekilde çalışma yürüttüğünü ifade ediyor.
YOK DENECEK KADAR AZ!
Toplanan sokak köpeklerinin barınak koşullarında iyi bakılıp bakılmadığı hakkında halkın bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Lise Öğrencisi Ahmet Yavuz, “Eskiden sokaklarda çok köpek vardı ama şu an yok denecek kadar az. Toplandığını duydum inşallah hayvanlara iyi bakılıyordur temennimiz o yönde. Barınak şartlarını bilmiyoruz umarım köpeklere iyi şartlarda bakılıyordur” dedi. Konya’da sokak köpeklerinin en yoğun olduğu bölgede ikamet eden Ayşe Nur Öğütçü, “Ben Ardıçlı tarafında oturuyorum. Dağlık bir alan olduğu için çok fazla köpek oluyordu sabahları çocuklar okula bizde işe giderken sıkıntı yaşıyorduk. Şuan gayet memnunuz. Bir azalma görebiliyoruz rahatladık” diye konuştu.
HAYVANLARA VERİLEN HİZMETLER İNANILMAZ!
Sokak hayvanları konusunda Konya’nın Türkiye’deki birçok ilden daha iyi şartları olduğunu belirten Ender Yılmaz, “Açıkçası azalmanın farkında değilim ama köpeklerin kısırlaştırılması konusunda Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’deki en iyi belediyelerden biri olduğuna şahitlik ediyorum. Çünkü ben hem burada hem de Ankara, Fethiye ve İstanbul’da da yaşıyorum. Gidip gelirken gördüğüm manzara burada köpeklere ve kedilere verilen hizmetler inanılmaz. Hayvanlar sağlık sorunu yaşadığında Canbulans ile gelip yardımcı oluyorlar. Köpeklerin sayıca çok olduklarının farkındayım. Kulaklarında küpeleri olan sokak köpekleri ile ilgili ciddi bir problem olduğunu düşünüyorum” İfadelerini kullandı.
MENFAATLE YARDIM TOPLUYORLAR
Sokak hayvanlarına yardım kampanyası düzenleyerek veya mama desteği adı altında para toplayan kişilerin süreci olumsuz etkilediğini vurgulayan Bülent Çevik, “Konya’da yaşadığım için Konya’daki yetkililere ve görevlilere teşekkür ediyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok titiz. Son günlerde haberlerde görüyoruz bunu özel kişiler kendi menfaatleri doğrultusunda yapmaya kalkıyor. Hayvanları kullanarak haksız kazanç elde ediyorlar. Biz bu Konya’da belediyenin çalışmalarından çok memnunuz sokak köpekleri yok denecek kadar azaldı” dedi. Yazır Mahallesinde yaşayan Mehmet Öztürk ise, “Mahallemizde köpekler gerçekten çoktu ama azaldı. Araçlarla topladıklarını da görüyoruz. Bir yönden iyi bir yönden kötü oldu aslında. Köpeklerin dışarıda da olsa üremesi ve çoğalması gerekiyordu şu an için saldırmasalar bile toplamak bence yanlış bir şey” şeklinde konuştu. İhsaniye Mahallesinde oturan ve çocuğunun sabahları okula giderken sorun yaşamaya devam ettiğini söyleyen Meral Avcı, “Sabahları kızım okula giderken çok korkuyor. Köpek korkusu da var. Anne milletin içinden gidiyorum diyor ama nereye kadar kalabalığın arasından yürüyebilir. Sürü halinde geziyorlar. Biz yetkililere bildirdik rahatsız oluyoruz. Köpekler barınaklara alınıp da sonra sahiplendirilirse çok iyi olacak” dedi
•Büşra KÖSE