Konya Trafiği Nefes Alacak!

Konya Trafiği Nefes Alacak!
 Muhabir
Konya Raylı Sistem Projeleri Tanıtım Programı ve Sedirler Köprülü Kavşağı Açılış Töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Bir dizi programlar ve açılış için Konya’ya gelen Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya Raylı Sistem Projeleri Tanıtım Programı ve Sedirler Köprülü Kavşağı açılış törenine katıldı. Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Raylı Sistem projeleri hakkında bilgiler verdi. Bakan Uraloğlu ise, bakanlık olarak Konya’da yapacakları projelerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“SANAYİ ALANLARI ULAŞIMI İÇİN YENİ YENİ BİR SOLUK OLUŞTURACAK”

2023 yılında 1 milyar 550 milyon lira bedelle 4 köprülü kavşağı Konya’ya kazandırdıklarını ifaden eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “2023 yılında toplam 1 milyar 550 milyon lira bedelle 4 köprü bir kavşağın yapımına başlamıştık. Sedirler Köprüsü Kavşağı da özellikle Karatay bölgemizden sanayiye giden vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandı ve trafiğin keşmekeş haline geldiği bir yapıydı. Bugün hep birlikte onun resmi açılışına gerçekleştiriyoruz diğer Köprülü kavşaklarımızın da inşaatlarına hızla devam ediyoruz. Pazar günü itibariyle şehir Hastanesi'ndeki Köprülü kavşağını alttan geçişini verdik, bir hafta önce Fırat Caddesi alt geçidi açıldı. Köprülü kavşağının şehrimize bölgemize hayırlı olmasını diliyorum hem trafik yoğunluğu azaltacak yayaların ve bisikletlerin kullanım konforu düşünerek yapılmış Köprülü kavşağımız bu vesileyle resmi açılışını gerçekleştirmiş olacağız. İlk etapta Meram Gardan başlayıp Lojistik merkeze kadar ihalesi gerçekleştirilen 17.4 kilometre 13 istasyondan oluşan özellikle Meram'dan Sanayi bölgesine giden vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde kullanacağı; Organize Sanayi bölgemizin, Yeni Sanayi alanlarımızın ulaşımı için yeni bir soluk oluşturacak inşaatımızda yapım hızla devam ediyor. Bu bölgede araç alımı Büyükşehir belediyemizin yükümlülüğünde biz de onu yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Alaadin Selçuk Üniversitesi hattı bildiğiniz gibi burası bizim mevcut tramvay hattımız ama artık yolcu yoğunluğu nedeniyle tramvay olarak hizmet verilmekte çok zorlandığımız ve metro için planlaması yapılmış bir alan. Önceki planlamamızda Selçuk Üniversitesi dikkate alınıyordu ama yeni planlamada Sayın bakanının bu bölgede biraz daha ötelenmesi ile birlikte; bu hattın büyük bir kısmının yer altında hareket edecek bir metro çalışmasını bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz. İnşallah bunun projelerini en kısa sürede tamamlayarak 20 kilometre 19 istasyondan oluşan bu hattı da şehrimize önümüzdeki 5 yıl boyunca kazandırmayı planlıyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK DENGELİ KONSOL KÖPRÜSÜNÜ KONYA’DA İNŞA ETTİK”

Konya’nın bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden 1.282 kilometreye çıkardıklarını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak biz hem de Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Konya’nın ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Sedirler Köprülü Kavşağı da Konya’da trafik akışını düzenleyerek hem şehrimizin çehresini değiştirecek hem de vatandaşlarımıza konforlu bir ulaşım sunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Konya’mızın ulaşım ve iletişim altyapısı için 128 milyar 535 milyon lira Yatırım gerçekleştirdik. Konya’nın bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden 1.282 kilometreye ulaştırdık. 614 kilometre tek yol iyileştirmesi yaptık. Eğiste Hadimi Viyadüğü ile ülkemizin en yüksek ayaklı ve en uzun dengeli konsol köprüsünü Konya’da inşa ettik. Bu proje ile Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’ni kesintisiz bir şekilde birbirine bağlayarak Toroslara adeta bir mühür vurduk. Şu anda devam eden Konya Çevre Yolu, Alacabel Tüneli, Konya-Ereğli-Ulukışla Yolu, Akşehir-Yunak Yolu gibi 8 ayrı karayolu projemiz var. Ve bunların proje bedeli yaklaşık 26,5 milyar lira” diye konuştu.

“KONYA’YA 55,6 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM HATTI KAZANDIRDIK”

Konya’nın kentiçi trafik yoğunluğuna nefes aldıracak metro ve tramvay hatlarından oluşan yeni kent içi raylı sistem için yeni projeler geliştirdiklerini vurgulayan Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “1992 yılında hizmete açılan 21,7 kilometre uzunluğundaki Alaaddin-Kampüs raylı sistem hattı ve 2016 yılında hizmete giren 6 km uzunluğundaki 7 istasyondan oluşan Adliye Hattı Konya’ da yıllardır hizmete devam ediyor. Konya; kentiçi raylı sistem hatları çalışmalarının yürütülmesinde bakanlığımızca destek verdiğimiz en önemli şehirlerden bir tanesidir. Konya’nın kentiçi trafik yoğunluğuna nefes aldıracak metro ve tramvay hatlarından oluşan yeni kent içi raylı sistem projeleri için de hem bakanlığımız hem de konya büyükşehir belediyemiz yeni projeler geliştiriyoruz. Bu hatlar; 20 kilometrelik Selçuk Üniversitesi- Alaaddin Hafif Raylı Sistem Hattı, İlk etabı Büyükşehir belediyemize ihale edilen Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı’nın 10 kilometre uzunluğundaki 2.etabı 10 Kilometrelik Necmettin Erbakan Üniversitesi-Alaaddin Raylı Sistem Hattı ve 15,6 kilometre uzunluğunda Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Tramvay Hattı’dır. özetle bakanlığımız Konya’ya 55,6 kilometre raylı sistem Hattı Kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.

-Büşra Gültaş