Konya Tarım Fuarı Şehir Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Konya Ticaret Odası TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde 8-12 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 21. Konya Tarım Fuarı binlerce misafiri ağırladı. İlki 2003'te yapılan ve 35 firmanın katıldığı Konya Tarım Fuarı, bugüne kadar 101 ülkeden 3 milyon 280 bin ziyaretçiyi ağırladı. Sektörün en önemli organizasyonlarından biri olarak gösterilen fuara bugüne kadar 6 bin 891 firma katıldı.
Fuar merkezinde hareketlilik devam ediyor. 6 salonda kapılarını açan fuar; tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, traktör ve tarım makineleri yan sanayi, çiftlik ve seralara yönelik diğer ekipman ve hizmetlerle sektörü ilgilendiren onlarca alanda, binlerce ürün sergilenecek. Konya Tarım Fuarı, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise sektördeki en büyük beş fuarından biri haline geldi. Katılımcı firmalar fiyat performans dengesiyle ve kaliteli üretim anlayışıyla sundukları tarımsal mekanizasyon ürünleri, her geçen yıl yabancı ziyaretçilerin daha çok ilgisini çekiyor. Konya Tarım Fuarı'nın tanıtımını dünya çapında 10 dilde ve onlarca ülkede yapılıyor. Fuarın, tarım sektörünün ihracatına her yıl yüzde 20 oranında katkı sağlıyor. Tarımsal mekanizasyon alanından en son teknolojileri sunmaya hazırlanan fuar en yeni işbirliklerine olanak sağlayacak. Tarım Fuarı’nın en büyük etkilerinden biri de şehir ekonomisine katkıda bulunması. 4 gündür süreçte Konya’daki oteller başta olmak üzere restaurant, kafe ve hediyelik eşya satan çarşı esnafının da yüzü gülüyor.
FUAR ŞEHİR EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR
Konya’da gerçekleşen Tarım Fuarı sayesinde Konya’ya ziyaretçi akını olacağını bu sayede şehir içinde bir hareketlenme yaşanacağını ve bu sayede şehir ekonomisine katkı sağlayacağını söyleyen TÜRSAB Konya Şube Başkanı Özdal Karahan, “Tarım Fuarı her şeyden önce şehrin otellerinin yüzde 100 doluluk oranına gelmesini sağlıyor. Aynı zamanda Konya şehir merkezinin değil, ilçelerdeki otellerin doluluk oranlarını yüzde yüze gelmesini sağlıyor ve tabi bu kadar kişinin şehre gelmesi şehirde bir hareketlilik getiriyor. Şehrin ekonomik olaraktan bir hareketlilik sağlamış oluyor ve tanınırlığını arttırmış oluyor. Şehrin tanıtımına büyük katkı sağlamış oluyor. Bu anlamda tabi restoranlar olsun, alışveriş merkezleri, müze gibi yerlere gelenler, gezenlerin bütün hepsini hesapladığımız takdirde şehre birkaç gün içerisinde çok ciddi manada bir dışarıdan misafirin gelmesini sağlıyor. Dolayısıyla tarım fuarı gibi bizim elimizde çok önemli bir fuar bulunuyor. Keşke tarım fuarı gibi her ay bu şekilde bir fuarımız olabilse ve bu kadar çok ziyaretçimiz olabilse. Tarım Fuarı Konya için oldukça önemli bir fuar” dedi.
ÇARŞI ESNAFININ YÜZÜ GÜLÜYOR
Bu tarz fuarların çarşı esnafını memnun ettiğini dile getiren Karahan, “Tarım fuarına gelen ziyaretçilerin sabahtan akşama kadar fuarda kaldıklarını düşünmeyin. Gelen ziyaretçiler mutlaka bir günlerini Konya içerisinde gezmek için ayırıyorlar. Bu gelenlerin hepsini de akşam yemeklerini dışarıda yediklerini, restoranlara, kafelere katkı sağladıklarını, akşamları bir yerlerde eğlendiklerini düşünürsek ciddi manada bir katkı var. Konya’ya gelen her turist yerli de olsa, yabancı da olsa Konya şehrinin ekonomisine bir katkı sağlar. Bundan en fazla katkıyı en fazla alanlar da tabii ki çarşı esnafı. Yani her şeyden önce çarşı esnafı, bedesten, restoranlar, oteller, hediyelik eşya satanların hepsi dönem içerisinde ciddi manada bir ciro artışına ulaşmış oluyorlar” dedi.
İLÇELERDEKİ OTELLER BİLE DOLDU!
Konya’da merkezdeki otellerin yanı sıra ilçelerdeki otellerinde dolduğunu söyleyen Özdal Karahan, “Bu tarz fuarların şehrin ekonomisine çok büyük katkıları var. Her şeyden önce otellerimizin hepsinin dolu olmasını sağlıyor. Rezervasyonlar aylar önceden yapılmaya başladı. Şu anda pek çok otelde doluluk oranlarını, yüzde 50'yi geçmiş durumda. Yani bu fuar çok önemli ve çok prestijli bir fuar olduğu için katılım bayağı fazla oluyor. Oteller de dediğim gibi bizim şehir merkezi otellerimiz dolu olmasıyla birlikte ilçelerdeki otellerimizi de dolduruyor. Yani Karapınar'daki oteli de doluyor. Bununla birlikte Beyşehir’deki otel de Ereğli’deki otelde doluyor. Dolayısıyla Konya Tarım Fuarı’nın sadece şehir merkezinin değil, ilçelere de katkısı oluyor. Oraları da dolduruyor, buraya da katkı sağlıyor. Çünkü şehir merkezindeki otellerde olduktan sonra yapacak bir şey yok, ilçelerdeki oteller satışa çıkıyor” şeklinde konuştu.