Konya Ovası’ndan İlgi Büyük! Tasarruf Sağlanıyor!

Konya Ovası’ndan İlgi Büyük! Tasarruf Sağlanıyor!
 Muhabir
Tarımsal üretimde kullanılmaya başlanan Pivot Sulama Sistemi, sağladığı su ve enerji tasarrufu sebebiyle tercih ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Ziraat Odası Başkanı Burak Kırkgöz, ‘Pivot Sulama Sistemine Konya Ovası’ndan ilgi büyük’ dedi.

Tarımsal üretimde sulama kısmı ciddi çaba gerektiriyor diyen Konya Ziraat Odası Başkanı Burak Kırkgöz, “Geçtiğimiz son üç yıldır yoğun bir şekilde Pivot Sulama Sistemi'ne talep var. Konya Ovası’ndan da ilgi büyük. Bunun en büyük nedenlerinden birisi şu anda tarımsal üretimdeki beden işiyle yapılan kısmın en yoğununun sulama olması. Burada da işçi probleminde ciddi anlamda sıkıntılar var. Özellikle şu anda Konya Ovası'nda, sulama sahalarında, arazilerinde sulama yapan işçilerin çoğu yabancı uyruklu işçiler. Bunlarla ilgili de geçtiğimiz dönemlerde Afgan, Suriyeli vatandaşların ülkelerine gitmeleri ile alakalı çalışmalar vardı. Ama bu arkadaşlar Konya'da özellikle tarım, tarımsal alanlarda çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Burada hem işçiliğin yoğun olmasından hem de eleman bulmada problem yaşamamaktan dolayı çiftçilerimizin bu tarz mekanik çalışan ve otomasyon ile çalışan sulama sistemlerine talebi çok ciddi anlamda arttı” diye konuştu.

ENERJİ VE SU TASARRUFU SAĞLANIYOR

Pivot Sulama Sistemi'nin en büyük faydasının su tasarrufu ve enerji tasarrufu olduğunu söyleyen Kırkgöz, “Basınçlı sulama sistemlerinde, su tasarrufu ve enerji tasarrufu ön planda. Burada sadece işçilik anlamında değil bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda suyun dengeli bir şekilde verilmesi yönünde de çok büyük avantajları var. Hatta normal sulama sistemleriyle Pivot arasında ciddi anlamda bir enerji tasarrufu da sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

KULLANIM ALANI ÖNEMLİ

Sulama sisteminin kullanım alanı açısından önem taşıdığını dile getiren Kırkgöz, “Yatırım maliyeti açısından bakıldığı zaman Pivot Sulama Sistemi'nin minimum 100 dekarlık bir alanda kullanılması gerekiyor. Tabi ki bunlar çok ciddi yatırımlar istiyor. Bununla ilgili Tarım Bakanlığımızın sulama hibeleri ve Ziraat Bankası'nın da uygun faizli kredileri bulunmakta. Bu tarz yatırımlara Ziraat Bankası da uygun faizli kredi desteği sağlıyor. Tarım İl Müdürlükleri de hibe kapsamında destek veriyor. Bu uygulama yatırım maliyetleri açısından getirisi düşük küçük alanlarda kullanıldığında maliyet açısından daha yüksek oluyor. Büyük alanlarda yatırım maliyetleri düşük olduğu için Pivot için uygun dediğimiz alanlar oluyor. Genelde yüz dekarlık ve üzerindeki alanlar tercih edilmeli” dedi.

DESTEK GEREKİYOR

Konya'da yerli Pivot üretimi yapıldığının ve yerli makinelere teşvikin artırılmasının altını çizen Kırkgöz, “Sahadaki çalışmaların yoğunlaştırılması bakanlığın bu tarz uygulama yapacak çiftçilere ve bu uygulamayı yapmalarını sağlayan firmalara özellikle Pivot üreten firmalara ekstra destek vermesi gerekiyor. Türkiye'de de bu çalışmalar yapılıyor. Konya'da da şu anda hali hazırda iki tane firmamız Pivot üretimine başladı. Yaklaşık 5 yıl civarında Konya'da da yerli Pivot üretimi yapılmakta. Bunlarla ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Otomasyon ağları her geçen gün yenileniyor ve daha dengeli, daha ideal su vermesi için makinelere revizyonlar yapılıyor. Bakanlığımızdan bu tarz makinelere, Pivot sulama sistemlerine, yerli makinelere teşvikin biraz daha arttırılmasını bekliyoruz. Özellikle şu an Konya bölgesinde üretim yapan firmaların da desteklenmesi gerekmekte” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ