Konya Ovası'ndaki Su Sorunu Tarihe Karışıyor!
Harmanpınarı Barajı’nda inşaat çalışmaları tamamlandı. Baraj, temelden 35 metre yüksekliğe sahip olup, kil çekirdekli kaya dolgu tipiyle inşa edildi. İnşaat sürecinde relokasyon yolları, dipsavak kazıları, enjeksiyon ve memba batardosu gibi altyapı çalışmaları da başarıyla tamamlandı. Projenin son aşamasında, dolusavak ve gövde dolgusu işlemleri bitirilerek baraj su tutmak için hazır hale getirildi.
TARIMDA BÜYÜK BİR ADIM: 710 DEKAR ARAZİNİN SULANMASI SAĞLANACAK
Harmanpınarı Barajı'nın özellikle bölgedeki tarımsal üretim için önemli bir kaynak olacağını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Barajın ardından sulama tesislerinin de tamamlanması ile birlikte toplamda 710 dekar tarım arazisinin sulanmasının mümkün hale gelecek. Ayrıca modern sulama yöntemleriyle birlikte Bozkır Harmanpınarı mahallesinde yer alan çiftçiler, daha geniş bir ürün yelpazesi ekme ve verimliliği artırma fırsatı bulacak. Bu durum, hem çiftçilerin gelir seviyesini artıracak hem de bölgedeki tarımsal faaliyetlerin çeşitlenmesine olanak sağlanacak" dedi.
336 BİN METREKÜP SU DEPOLAMA KAPASİTESİ
Proje, 336 bin metreküp su depolama kapasitesi ile bölgenin su ihtiyacını karşılamada kritik bir rol oynayacak. Bu kapasite, kurak dönemlerde bile tarım arazilerinin yeterli suya erişmesini sağlayacak ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini destekleyecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte sulu tarıma geçişin hızlanacağı ve ürün verimliliğinin önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.
EKONOMİYE YILLIK 11 MİLYON TL KATKI
Harmanpınarı Barajı’nın devreye alınmasıyla bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlanmasının beklendiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Barajın tamamlanmasıyla birlikte 2024 yılı birim fiyatlarıyla yıllık yaklaşık 11 milyon TL ekonomik değer kazanılacak. Proje, bölgedeki çiftçilerin hem daha fazla gelir elde etmesine hem de üretim maliyetlerini düşürmesine imkân tanıyacak" dedi.
Kaynak:Haber Merkezi