Konya Ovası’nda üretim durma noktasına mı geldi! Başkan açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına ilişkin bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, üretim miktarları 2024'te geçen yıla kıyasla tahıllar yüzde 5 azaldı. Söz konusu dönemde buğday üretimi yüzde 5,5 azalışla 20,8 milyon tona, arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon tona geriledi. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda üretim durma noktasına geldi. Konya Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcı, 2024 yılı Konya Ovası’ndaki üretimi değerlendirdi.
Çitçilerin arpa ve buğdaya verilen ücretlendirmeden memnun olmadığı için ekmediklerin söyleyen Konya Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcı, “En son itibarıyla buğday ve arpa ekim alanlarının azalması yegâne unsurlarından arpa ve buğdaydan çiftçilerimizin para kazanmamasından dolayı özellikle bu yıl içerisinde 2024 hasatında arpa yüzde 3.6, buğdaya yüzde 12 zam verildi. Bu da ne yaptı? Çiftçiyi tatmin etmedi. Çiftçi o yüzden arpa ve buğday ekmek istemiyor. Zarar ettiği bir ürünü ekmek ister mi, istemez. Arpa ve buğdayın azalmasında en büyük sebep bu oldu. Buğdayın ve arpanın daha çok bizim piyasamızda para etmesi gerekir veya daha fazla desteklenmesi gerekir. Konya eskiden beri tahıl ambarıdır, Konya kendini tahılla tanıtmış bir ilimiz. O yüzden Konya'nın tahılına iyi bakması gerekir. Tarım Bakanlığımız buğday, arpada üreticilere daha rakamlar vermesi gerekir. Açıklanan fiyatla çiftçimiz arpa ve buğday yöneltilebilir. Çiftçiler buğday ve arpa yerine mısır, çerezlik ayçiçeği ekiyorlar. Hangi üründen daha çok para kazanacaksa veya kazanıyorsa o ürüne yönleniyor. Çiftçimiz arpa ve buğdaydan istediği rakamı kazanamıyor” şeklinde konuştu.
2024 ÇİFTÇİYİ GÜLDÜRMEDİ
Geçtiğimiz yılın üretici için iyi geçmediğini ifade eden Kağnıcı, “2024 yılı çiftçi açısından çok memnun edici bir yıl olmadı, dediğim gibi çiftçimiz arpa ve buğdaydan para kazanmadı. Para kazandım diyen yanlış söylemiş olur. Çiftçimiz gözünü diktiği mısırdan da 2024 yılı sezonunda ilk etapta 9800-9500 diyordu, daha sonraları 8000 liraya kadar düştü. Şimdi biraz yükselişe geçti ama çiftçinin elinden mal gittikten sonra yükselişe geçti. Çiftçi mısırdan da bir şey anlamadı. Şeker pancarı da bölgemizde yaygın olduğu için iklimden kaynaklı da düşüş oldu. Yani şeker pancarı onlara göre para aldı. 16 polar 2375, 16 polar aşağısı çıkarsa çiftçimiz düşük para alır. O yüzden şeker pancarında da bir sıkıntı var. Bu konulardan dolayı geçtiğimiz yıl çiftçiler memnun olamadı. 2024 yılı dediğim gibi çiftçi yılı olmadı, inşallah 2025 yılı çiftçilerimize bolluk, bereketli bir yıl olarak geçiririz” ifadelerini kullandı.
FARE İLE MÜCADELEYE DEVAM
Tarladaki farelerle tüm sene mücadele ettiklerini belirten Bekir Kağnıcı, “Geçen yıl da fare çoktu. Farenin artması veya çoğalması yağışların az olmasından kaynaklanıyor. Kışın kar yağacak veya yağmur çok yağacak, onun deliklerine dolacak, ama geçen kış iklim ılıman gittiği için, yağışların da az olmasıyla fare arttı. Fare ile çiftçilerimiz mücadele etti. Geçen sene hatta şimdi güz aylarında ekilen arpa ve buğday da tekrar fareler görülmeye başladı. Çiftçilerimiz fare ile mücadele ediyorlar ama bizim de buradan çiftçilere seslenmiş olalım. Bütün çiftçilerimiz mücadelesini yapsın. Çiftçilerimiz de bütün toplu halde fare mücadelesini de yapması gerekir” dedi.