Konya Ovası Tehlike Altında! En Ufak Bir Ses Duyduğunuzda…
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında hububat hasadı devam ediyor. 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya Ovasında üretim yapan çiftçilere anız yangını ile ilgili uyarılar arttı.
“ANIZ YANGINLARI TOPRAKTAKİ ORGANİK MADDENİN ÖLMESİNE NEDEN OLUYOR”
Konya yöresinde arpa hasatlarıyla beraber, buğday hasatlarının da başladığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Havaların aşırı sıcak gitmesi hububat alanlarının özellikle yol kenarındaki otlarda da aşırı derecede kurumalara neden oluyor. Asfalt kenarındaki tarlalarda çiftçilerimizin yangın riskine karşılık önlem almaları gerekiyor. Burada vatandaşlarımızın da dikkat etmesi gereken konular var. Özellikle cam tarzındaki ürünleri ve sigara izmaritlerini araçlarından dışarıya atmamaları gerekiyor. Bu dönemleri inşallah kaza bela yaşamadan atlatırız. Anız yangınını zaten her zaman söylüyoruz, tavsiye etmiyoruz. Çiftçilerimizin anız yangınlarına karşı önlem almaları gerekiyor. Anızlarını yakmamaları gerekiyor. Bu anız yangınları topraktaki organik maddenin ve faydalı bakterilerin de ölmelerine neden olduğu için kesinlikle yangın olan yerlerde hızlı bir şekilde itfaiye veya ilgili kurumlara bildirmesi gerekiyor” dedi.
“ELEKTRİK DİREKLERİNDE EN UFAK BİR SES DUYDUKLARINDA İLGİLİ KURUMLARA BİLDİRİN”
Tarla içinde veya kenarında elektrik hattı olan çiftçilere seslenen Burak Kırkgöz, “Konya'da arazi toplulaştırmaları yapılıyor, yapılmaya devam ediyor. Bu toplulaştırmanın sonrasında arazilerin içlerinde kalan elektrik hatları, trafolar, kuyuların elektrik hatları, arazinin kenarlarına taşınması gerekiyor. Burada çiftçilerimizin özellikle arazisinden elektrik hattı geçen tarlalarında hasar oluştuğu dönemlerde elektrik direklerinde en ufak bir ses duyduklarında veya kıvılcım atma durumu olduğunda ilgili kurumlara bildirerek bu hasarın düzeltilmesi ve bu bundan kaynaklı yangının önüne geçmeleri gerekiyor. Tabii burada ekipler her zaman çalışma sağlıyor. 7/24 burada çiftçilerimizin en ufak bir problem yaşadıklarında dediğimiz gibi ilgili kurumlara bildirerek bu tarz sıkıntılar yaşamamaları için çözümleri bulmaları gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak:İHA