Konya Ovası İçin Tehlike Çanları Çalıyor!

Konya Ovası İçin Tehlike Çanları Çalıyor!
Kasım ayının ilk haftasının sonuna gelinmesine rağmen Konya’da beklenen yağışlar bir türlü etkili olmadı. Haliyle kuraklık riski yeniden gündeme geldi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaşanan kuraklığa dikkat..

Kasım ayının ilk haftasının sonuna gelinmesine rağmen Konya’da beklenen yağışlar bir türlü etkili olmadı. Haliyle kuraklık riski yeniden gündeme geldi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek Konya Ovası hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajların doluluk oranlarının düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretmesi ihtimali kaygı yaratıyor. Ülkemizin karşı karşıya olduğu kuraklık tehdidi her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

‘ORTALAMANIN ALTINDA YAĞIŞ VERİLERİ

İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Çiftçilerin geçmiş yıllara oranla daha bilinçli ekimler yaptığının altını çizen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Hububat ekim sezonun ortalarındayız. Sonbahar yağışları özellikle buğday, arpa gibi hububat ekinleri için oldukça önemlidir. Bu bölgelerde araziler yeterli yağışlar almadığı için çıkış suları verilerek sulamalar yapılıp, tohumların çimlenmesini sağlıyorlar. Bu bitkilerin sağlıklı şekilde üretilmesi için yağışlara ihtiyacımız var. Çiftçilerimiz geçmiş yıllara göre daha bilinçli hareket ediyorlar. Ekim zamanlarını artık hava durumuna göre planlı şekilde belirliyorlar. Ekim zamanları artık kasım ayının ortalarına doğru kaymış durumda. Şu an için büyük olumsuzluklar söz konusu değil. Kuraklık böyle devam ederse önümüzdeki günlerde olumsuzluklar ile karşı karşıya kalabiliriz. Endişe edilecek bir konu şu an için yok. Fakat yılların ortalamasının altında bir yağış periyodu ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

‘ÇİFTÇİLER METEOROLOJİK VERİLERİ TAKİP ETMELİ’

Çiftçilerin doğru sulama yöntemlerine yönelmesi gerektiğini belirten ve meteorolojik verileri takip etmeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Çiftçilerimiz mutlaka meteorolojik verileri takip etmeleri gerekiyor. Tarlar hazırlığından ekim ve üretim anına kadar her anda meteorolojik verilerden yararlanarak hareket etmeleri gerekmektedir. Ektikleri ürünlerin çeşitleri ve karakterlerini üreticilerimiz bilerek hareket etmeleri gerekmektedir. Tohum yatağını iyi hazırlama konusunda da çiftçilerimizin bilinçli olmalarını istiyoruz. Konya ovasının tamamı basınçlı sulama sistemi ile sulanmakta bu sebeple bir sorun yoktur. Ekimde ise acele etmemeleri gerektiklerini sulama yaptıkları takdirde de kuraklık devam ederse sulama yeterli kalmayabilir. Ekim zamanlarını ekim ayının başlarında değil de son günlerinde ya da kasım ayının başına kaydırmalarında fayda var” diye konuştu.

‘KONYA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN ETKİLENDİ’

"Dünyada iklim değişikliğinin etkisiyle yağmur rejiminin değiştiğini görüyoruz. Konya da bu değişimden etkileniyor” diyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada iklim değişikliğinin etkisiyle yağmur rejiminin değiştiğini görüyoruz. Konya da bu değişimden etkileniyor. Bu da haklı olarak bazı bölgelerde tarımsal üretimi kötü etkiliyor. Geçtiğimiz yılda da ocak ayına kadar süren bir kuraklık ile karşı karşıya kalmıştık. Devamında oluşan yağışlar ise yüksek ve olumlu şekilde rekolte getirdi. Umudumuz ise bu yılda dengeli şekilde yağışların yaşanarak sağlıklı ekimler olmasıdır.” •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi