Konya Ovası Altın Tacını Giydi!
Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda hububatta ilk olarak işlenen arpada hasat sezonu sürüyor. Yüzölçümünün yüzde 47'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya Ovasında kış sezonundaki yetersiz yağışlar hububat ürünlerinde verimi nasıl etkiledi, rekoltede azalma bekleniyor mu? Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz Konya Ovası’ndaki son durumu açıkladı.
REKOLTEDE AZALMA BEKLENİYOR
Geçen seneye oranla Konya Ovası’nda rekoltenin azalmasını beklediklerini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Kış yağışının yeterli olmadığı bu üretim yılında bahar yağışları da geç geldi dolayısıyla özellikle arpa da verim düşük bir yıl oldu. Buğday bir nebze daha iyi kıraç alanlarda verimler düşük. Konya’da 1- 1.1 milyon ton arası arpa, 2- 2,2 milyon ton arası buğday üretimi olacağını düşünüyoruz. Buğday ve arpa rekoltesi geçen senenin biraz altında kalacağını tahmin ediyoruz. Mısır ekim alanları geçen seneye göre %15 azaldı dolayısıyla rekolte o oranda azalma bekliyoruz, şeker pancarı geçen sene olduğu gibi 8 milyon ton civarında üretim olacağını tahmin ediliyoruz” dedi.
YAĞIŞLAR REKOLTEYİ ETKİLEDİ
Konya’nın hem kış aylarında hem de bahar aylarında az yağış almasıyla rekolteyi etkilediğini belirten Kırkgöz, “Bu yıl kış ayları yağışsız geçti özellikle bölgemizde kar yağışı gerçekleşmedi, bahar yağışları da beklenenden biraz geç geldi. Sıcaklıklar kış aylarında oldukça yüksek seyrettiği için bitki gelişimine devam etti. Dolayısıyla kuru tarım alanları için verimi oldukça etkiledi. Geçen seneye göre rekoltenin düşük olma tahminimiz ağırlıklı olarak yağışsız geçen periyottan kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu.
SÜNE ZARARI BU YIL GÖRÜNMEDİ
Tarım arazilerinin en büyük zarar olan sünenin bu sene görülmediğini ifade eden Burak Kırkgöz, “Kış aylarında oldukça yoğun tarla faresi popülasyonu vardı. Tarım İl Müdürlüğü ve üreticilerimizin yoğun çalışmaları ile kontrol altına alındı. Hububatta süne oldukça önemli bir zarar. Her yıl Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri ekipleri tarafından takibi yapılan bir zararlı. Bu yıl süne zararı görülmedi. Kar yağışının olmaması ve ılık geçen kış mevsimi dolayısıyla sahada olan ürünlerde çok dikkatli olmalıyız, ürünlerimizi kontrol etmeliyiz. Mühendislerimiz sürekli sahada mutlaka Ziraat Mühendisleri ile istişare ederek takiplerimize devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
ANIZ YANGINLARINA KARŞI ÇİFTÇİLER BİLİNÇLENDİ
Konyalı çiftçilerin anız yangınlarına dair bilinçlendiklerini ve dikkatli davrandıklarını belirten Kırkgöz, “Anız yangınlar son yıllarda oldukça azaldı üreticileriniz bilinçlendi makineleşme düzeyinin artması ile çok azaldı ancak görülebilmekte anız yangınları tarlanın organik madde oranını faydalı böcekleri öldürmesi sonucu zarar görmekte kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Hasat edilmemiş tarlaları da tehdit ediyor Mardin ve Diyarbakır’da yaşanan olayda da maalesef can kayıpları oldu. Her açıdan olumsuz bir durum bunun yanında orman yangınları da görülmeye başlandı. Bilinçli dikkatli olmayı tavsiye ediyoruz. Sigara izmaritlerini de özellik hassas dönemde dikkat edelim. Piknik alanlarında cam metal atıkları kesinlikle bırakmayalım hassas dönemde azami özen gösterelim” dedi.
HUBUBATTA TABAN FİYATLAR BELLİ OLDU
Hububat alımlarında taban fiyatların belli olduğunu açıklayan Burak Kırkgöz, “Taban fiyatlar Arpa 7,25+0,75 =8.00, M.Buğday 10+1,75=11,75, E.Buğday 9,25+1,75=11 TL olarak açıklandı. Taban fiyatlar beklentinin altında kaldı evet dünya piyasasının üstünde rakam açıklandı ama bizim girdi maliyetlerimiz yüksek olduğu için açıklanan rakamlar beklentiyi karşılamadı ayrıca verimlerinde düşük olması üreticimizi bu yıl zorluyor primlere bir miktar daha iyileştirme yapılabilirse kamuoyu tarafından memnuniyetle karşılanır. Primler Arpada 1,5 buğdayda 2,5 TL olsa daha iyi olabilirdi. Hububat satımları da üreticilerimiz ürettiği ürünleri TMO’ya, Konya Ticaret Borsası’na veya tüccara ürünleri satabiliyor. TMO ya randevu alarak ürünlerini teslim ediyorlar” şeklinde açıkladı.
“ÜRETİM BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”
Konyalı çiftçilerin bilinçli üretim yaptıklarını söyleyen Burak Kırkgöz, “Bu yıl hasat erken başladı evet iklim değişikliğinin etkisi ile kışlar yağışsız geçiyor ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor dolayısıyla hasatta erken başlayıp erken bitiyor. Bugünlerde hububatta hasat harman yoğun bir şekilde devam ediyor. Yeşil ürün dediğimiz mısır, fasulye, sebze patates, şeker pancarı ekim dikimleri tamamlandı. Çapa ve sulama çalışmaları devam ediyor. Üreticilerimiz sahada bizlerde üreticilerimle birlikte sahadayız. Hububat hasadı temmuz ortalarında tamamlanacak gibi gözüküyor. Konya çiftçisi bilinçli üretim yapan makineleşmesi üst düzeyde olan bir konumdadır. Üretim bizim vazgeçilmezimizdir. Tabi ki bu yıl verim ve fiyat anlamında birtakım sorunları göz ardı etmemiz mümkün değil. Bu anlamda bir hoşnutsuzluk var. Elbette Tarım Bakanlığımız konuyu takip ediyor üreticinin memnuniyeti üretimin artması demek. Biz Ziraat Mühendislerinin tarıma katkısı, verime katkısı, gıda arzına katkısı, bilinçli ilaç gübre kullanımını sağlaması, doğru üretim tekniklerini sahaya yansıtması, ülke ekonomisine verdiği katkı, pandemi dönemi sahada olan bizler çiftçinin yol arkadaşıyız. Onların dertleriyle dertlenmeye onlara her daim yardımcı olmaya hazırız” şeklinde konuştu. -Buse Aşcı