KONYA KÜLTÜREL BİR FABRİKADIR!

KONYA KÜLTÜREL  BİR FABRİKADIR!
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yenilenen TDV Kitabevi Konyalılar tarafından çok sevildi. 7’den 70’e herkese hitap eden kitabevine gelenler popüler, güncel ve dini kitapları bulabilirken aynı zamanda kafe kısmında vakit geçirebiliyor.

Konyalıların kitap okumayı çok sevdiğini söyleyen TDV Konya Kitabevi Yöneticisi Osman Paralı, “Konya hem kültürel açıdan hem yazar yetiştirme açısından bir fabrika gibi. Şehrimizde çok fazla yayınevi ve yazar grubumuz ve kitapları Türkiye’nin önemli yayınevlerinde basılıyor. Konyalı yazarlarımızla da gurur duyuyoruz” dedi.

Yaklaşık 18 yıl önce Hacıveyiszade Camii’nin altında hizmet vermeye başlayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Yayınevi yenilenen yüzü ve geniş yelpazesi ile kitapseverlerin uğrak mekanı oldu. Özellikle çocuklara ve gençlere de hitap eden kitabevine gelenler en güncel kitaplara erişebilirken aynı zamanda kafe bölümünde de vakit geçirebiliyor. Konyalıların kitaplara teveccühünün çok fazla olduğunu dile getiren TDV Konya Kitabevi Yöneticisi Osman Paralı, “Öncesinde daha küçük bir alanda hizmet veriyorduk. Fakat Konya’nın ilgisi sebebiyle tek kat bize yetmemeye başladı. Ve genişlemeye gitme kararı aldık. Yaklaşık bir senedir bu şekilde hizmet veriyoruz. Aşağıda yazar buluşmaları ve kitap tahlillerinin yapıldığı bir sedirli odamız, bir toplantı odamız ve bir de öğrencilerimizin gelip ders çalışabileceği etüt odamız mevcut. Bizim Diyanet Vakfı olarak ilk önceliğimiz insandır. Hem Türkiye’de hem dünyada yardımlarını sürdürebilen bir vakıfız. Bizde kitabevleri bölümümüzde elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerinde 40 tane kitabevimiz açıldı. Amacımız her ilde bir kitabevimizin olması” ifadelerini kullandı.  

YAZARLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

“Önceliğimiz insan olduğu için her vatandaşın kitaba erişiminin maddi anlamda kolay olması için fiyatları makul seviyede tutuyoruz” diyen Paralı, “Konya hem kültürel açıdan hem yazar yetiştirme açısından bir fabrika gibi. Konya’da çok fazla yayınevi ve yazar grubumuz var. Bizim yazarlarımızın Türkiye’nin önemli yayınevlerinde kitapları basılıyor. Konyalı yazarlarımızla da gurur duyuyoruz. Demek ki Konya’nın kültürel anlamda çok özel bir yeri var. Ben gittiğim her ortamda ve şehirde de bunu savunuyorum. Evet, Konya’da çok fazla sanayii var. Ama kültürel açıdan da bir o kadar zenginiz. Şu an düşünsek 15 civarı Konya yayınevi sayabilirim. Biz tabi bunların hepsini kitabevimizde bulundurmaya çalışıyoruz. Onun dışında her zevke uygun milli örf ve adetimize de uyabilecek şekilde dünya klasiklerinden tutunda tarih, coğrafya, kişisel gelişime kadar her telden kitaplarımız raflarımızda var” diye konuştu.

HERKESE HİTAP EDİYORUZ

40 bin çeşidi bünyelerinde barındırdıklarından bahseden Paralı, “Türkiye Diyanet Vakfı deyince insanların aklında direkt sadece dini eserler olduğu geçiyor. Ama 7’den 70’e herkese hitap edebilecek 40 bin çeşidimiz ve 120 bin adet kitabımız var. Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nin Konya’da olması sebebiyle birçok Türkçe’ye çevrilen yazma eserimiz var. Fıkıh, siyer, hadis ve tefsir kitaplarımız da var tabi. Fakat sadece bunlarla sınırlı değil. 0 yaş grubundan hatta hamilelikten başlayıp, her türlü o çocuğun gelişiminde ilk, orta, lise eğitim seviyelerinde ve üniversitede ki gençlere hitap geçen geniş bir yelpazemiz var. Ve bu artmaya da devam ediyor. Biz kitabevi olarak kapıdan giren insanları da müşteri olarak değil, misafir olarak görüyoruz. Onlar gelsinler kitaplara baksınlar. İncelerken koltuklarımız da dinlensinler. Ya da kitaplarıyla gelip kafe bölümümüzde bir çay içip kitap okusunlar istiyoruz” şekilde konuştu.

KONYA İNANILMAZ KİTAP OKUYOR

Konyalıların kitaba ilgi ve alakasının çok fazla olduğunu vurgulayan Paralı, “Malum Konya’mızda üniversite sayımız fazla. Gençlerimizin de bu anlamda ders kitapları ve normal kitaplara ilgisi çok yoğun. Ama onun dışında genel manada Konyalılar kitap okumayı çok seviyor. Konyalılar inanılmaz kitap okuyor. Ben sadece okuyucu değil bir esnaf gözüyle baktığım zaman da bunu çok net söyleyebilirim ki bizim satışlarımız çok iyi. Buna belediyelerimiz, il milli eğitim müdürlüğümüz ve sivil toplum kuruluşlarımız da büyük katkı sağlıyorlar. Şehir dışından gelen yayınevlerinin de gözlemlerini dinlediğim zaman onlarda Konya’da seviyenin yüksek olduğunu söylüyorlar. Okumak bir alışkanlık değil bir hayat biçimidir. Konya’da da geniş bir kitle bunu hayat biçimi haline getirmiş vaziyette. İnşallah bu daha da artacaktır” dedi. •Gülşen ÇOPUR