Konya Hz. Mevlana Dergahı Fatma Hatun Türbesi

Konya Hz. Mevlana Dergahı Fatma Hatun Türbesi
Hz. Mevlana Dergahının iç avlusunda bulunan ve zaman zaman kapalı olan Fatma Hatun türbesini bu sefer açık bulunca sizler için Konya'nın Sesi olarak yerinde ziyaret ettik. İşte Fatma Hatun Türbesi hakkında merak edilenler...

Hz. Mevlana Dergahının iç avlusunda bulunan ve zaman zaman kapalı olan Fatma Hatun türbesini bu sefer açık bulunca sizler için Konya'nın Sesi olarak yerinde ziyaret ettik. şte Fatma Hatun Türbesi hakkında merak edilenler...

FATMA HATUN TÜRBESİ

Sekizgen planlı türbe 1585'te Karaman Beylerbeyi Murad Paşa'nın kızı Fatma Hâtun için yaptırılmıştır.

Kapının söveleri ve basık kemeri mermerden olup üzerine ters-düz lâle motifleri işlenmiştir. İç kısmı kalem işi süslemelerle tezyin edilen sekizgen planlı türbenin on altıgen kasnak üzerine oturan kubbesi kurşun kaplıdır.

Kubbe geçişlerinde madalyonlar içerisinde "Besmele, Allah, Muhammed, Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Hüseyin"isimleri yazılıdır. Türbede Fatma Hâtun'aâit mermer mezar sandukasi bulunmaktadır.

Türbenin batı cephesinde dikdörtgen, onun üstünde de dairevi bir pencere bulunmaktadır. Diğer üç yönünde üstte olmak üzere birer pencere açılmıştır. Batı yönde bulunan söveleri beyaz ve kurşuní mermerden yapılan kapısının üzerinde yapım kitabesi yer alır.

Kaynak:KONYA'NIN SESİ