Konya Ayakkabıcılar Odası'ndan Ayakkabı Ustalarına Vefa!

Konya Ayakkabıcılar Odası'ndan Ayakkabı Ustalarına Vefa!
Konya’da ayakkabı sektörünün kıdemli ve emektar ustaları ile ayakkabıcılık mesleğine gönül veren gençlerin bir araya geldiği “geçmişten geleceğe ustalara vefa” programı Bayır Diamond Otel’de gerçekleştirildi

Bayır Diamond Otel’de gerçekleştirilen programa Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (KONESOB) Muharrem Karabacak, Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, AK Parti Konya İl Başkan Yardımcısı Ali Deresoy, Konya Ticaret Odası Başkanvekili Ramazan Erkuş, Konya Sanayi Odası Başkanvekili Kemal Özarpa, ayakkabı ustaları, üniversite öğrencileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Programda kıdemli ustaların mesleki hayatlarındaki hikayelerinden bahsedilerek sonrasında hediye takdimi gerçekleştirildi.

‘AYAKKABI SEKTÖRÜNDE GİRŞİMCİLİK ARTTIRILACAK’

Programın açılış konuşmasını yapan Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, “Bir sanat, bir meslek nasıl unutulmadan nesilden nesle aktarılıyorsa, unutulmadan ilmek ilmek geliştirilip büyüyorsa, ustaya vefanın da aynı şekilde unutulmadan gönülden gönle büyüyerek aktarılmasını bizler sektör temsilcileri olarak çok kıymetli buluyoruz. Konya sanayisinin en köklü sektörü ayakkabıcılar sanayisi hızlı bir dönüşüm sürecine girdi. Ayakkabıcı esnafın ve sanayicilerin rekabet gücünü artıracak Avrupa Birliği tarafından desteklenen Konya Ticaret Odası, Konya Ayakkabı Sektörü 3D tasarım teknolojileri ortak kullanım projesi devam etmektedir. Konya Sanayi Odası, Konya Ayakkabıcılar Odası ve Mevlana Kalkınma Ajansı da proje paydaşı olarak destek vermektedir. Proje kapsamında deri ölçüm cihazı, tasarım programının 3 boyutlu tarayıcısı, ayak ölçüm sistemi gibi birçok ileri teknoloji, makine, ekipman ve yazılım AYKENT Sanayi Sitesi’nde tüm ayakkabı sektörüne hizmet verecektir. Tasarımcı yetiştirilmesi için mesleki eğitim verilmekte ve ayakkabı sektöründe girişimciliğin artırılması gibi faaliyetler ve organizasyonlar düzenlenecektir” şeklinde konuştu.

‘SEKTÖRÜ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK

İÇİN ÇABA SARF EDECEĞİZ’

Konya sanayisinin gelişmesinde ustaların büyük emeğinin olduğunu vurgulayan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özarpa, “Konya’mız hamd olsun bugün 3 milyar doların üzerinde ihracat yapan organize sanayi bölgeleriyle, sanayi siteleriyle, sanayi üretiminde öne çıkan şehirlerin başında gelmektedir. Konya ile adeta özdeşleşmiş ayakkabı sektörü köklü bir geçmişe sahip olup, babadan oğla hatta dededen toruna varlığını devam ettirmiş kuşaktan kuşağa geliştirilmiş kıymetli bir meslektir. Bu mesleğin gelişiminde katkıları olan ustalarımıza teşekkürü bir borç biliyor ve bizler de sorumluluk bilinciyle hareket ederek, sektörümüzü gelecek nesillere aktarmak için gayret edeceğimizi belirtmek istiyorum. Eğer bugün sanayimiz ile onur duyuyor bunu göğsümüzü gererek anlatabiliyorsak, bu onuru bugün bir arada olduğumuz ustalarımıza onların alın terine, ilmek ilmek sanat dokuyan ellerine ve gönüllerine borçluyuz. Çünkü sanayimizin harcında onların alın teri, el emekleri var. Bunu hiçbirimiz unutmaması lazım” diye aktardı.

“AYAKKABI SEKTÖRÜNDE

DÜNYAYA İHRACAT YAPIYORUZ’

Konya ayakkabıcılık sektörünün binden fazla işletmesiyle 15 bin kişiye istihdam sağladığının bilgisini veren Kemal Özarpa, “Konya’mızda 50 binin üzerinde insan dolaylı olarak bu sektörden geçmektedir. Sektörde geleneksel üretim yapan firmalarımızın yanı sıra modaya öncülük eder hale gelmiş firmalarımız da var. Konya ayakkabıcılık sektörü sadece iç piyasaya hitap etmiyor. Aynı zamanda dünyaya ihracat yapıyoruz. Almanya’dan İtalya’ya, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya kadar dünyanın pek çok coğrafyasında Konyalı ayakkabı firmalarımızın ürünlerini görüyoruz. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde daha çok çalışarak daha çok üreterek bugünden daha güçlü başarı hikayeleri yazacağız. Bu başarı hikayelerini yazarken de ayakkabı sektörümüzün kıdemli emektar ustalarına her zaman vefa göstermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

KONYA’DAN TÜRKİYE’YE İHRACAT DESTEĞİ!

Konya’nın ihracata ve üretime büyük katkısının olduğuna dikkat çeken Konya Ticaret Odası Başkanvekili Ramazan Erkuş, “Yıllık 550 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın 6’ıncı büyük üreticisi olan Türkiye, ayakkabı sanayisi 2022 yılında yüzde 20’den fazla artışla 1.2 milyar dolar ihracat yapmıştır. Türkiye’nin ayakkabı üretiminde ilk 3 il içerisinde yer alan Konya, ülkemiz ayakkabı üretiminde ve ihracatının artmasına çok büyük katkı sağlamıştır. Konya ayakkabı sektörünün ekonomimize bir diğer katkısı da ihracatımızın, ithalatımızdan fazla olduğu, dış ticaret fazlası verdiğimiz sektörlerden bir tanesidir. Sektörün gelişmesinde her geçen sene artan ihracat, istihdam ve üretim başarımızda emeği bulunan tüm sanayicilerimize teşekkür ediyoruz. Kendimiz ve ülkemiz ekonomisi için son derece önemli olan ayakkabı sektörünün daha ileri seviyeye gelmesi için faaliyetlerimize ve projelerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ HER

ZAMAN BİRLİK İÇERİSİNDE!

Konya’daki tüm firmaları iş birliğine davet eden Ramazan Erkuş, “Sektörümüzdeki üyelerimizin mevcut ihracat rakamlarını daha üst seviyelere çıkarabilmek için Almanya, Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan olmak üzere dört farklı ülkeyle iş görüşmeleri organizasyonu gerçekleştirdik. Ayrıca sektörümüzün dünya çapında daha fazla tanınır hale gelmesi için 5 ilde Konya ayakkabı sektörünün tanıtım raporunu hazırlayıp yurt içi ve yurt dışında muhataplarına gönderdik. Bu vesileyle sektörden tüm firmalarımızı ortak kullanım merkezinde iş birliğine davet ediyoruz. Konya Ticaret Odası olarak sektörü temsil eden kurumlarımızla birlikte Konya Ayakkabıcılık Sektörünün şehrimiz ve ülkemiz için katma değeri artan bir sektör olması çalışmasına devam edeceğiz. Sektör temsilcilerinin birlik içerisinde olması sektörün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu birliktelik ayakkabı sektörünün şehrimizde hızla yükselmesine vesile olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından mesleğe yıllarını vermiş ayakkabı ustalarına hediyeleri takdim edildi.