Kafa Travmasının Önüne Geçilebilir!

Kafa Travmasının Önüne Geçilebilir!
Farabi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar KARATAŞ, çocukluk çağı kafa travmalarında dikkat edilmesi gereken işaretler ve alınabilecek önlemler hakkında ebeveynleri uyardı.

Çocuklarda kafa travmasına sebep olan başlıca faktörlerden bahseden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar KARATAŞ, “Trafik kazaları, yüksekten düşmeler, ev ya da okul kazaları çocuklarda kafa travmasına neden olabilir. Burada sayılan nedenlerin hemen hemen tamamı önlenebilir nedenler olup alınacak basit önlemlerle bu travmaların önüne geçilebilir” ifadelerini kullandı.

Travma yaşanmasının önüne geçmek için alınabilecek önlemleri anlatan Op. Dr. Karataş “Özellikle koltuk, kanepe gibi yüksek yerlerde oturtulan bebekleri yalnız bırakmamak veya etraflarını yastık benzeri desteklerle çevrelemek gerekiyor. Beş yaş altı çocukları merdivenlerden iniş-çıkışta yalnız bırakmamak, evdeki eşyaları sabitlemek, bisiklet, paten veya scooter kullanırken kask kullandırmak, oto koltuğu ve emniyet kemeri kullanımlarını sağlamak meydana gelebilecek kazaları önlemeye yönelik etkili davranışlardır” dedi.

Kafa travması geçiren çocuklarda meydana gelen bazı şikâyetler önemli işaretlerdir diyen Op. Dr. Karataş, “Kaza geçiren çocukta baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, bayılma, anlama ve konuşma bozukluğu, burundan ya da kulaktan şeffaf sıvı gelmesi, fışkırır tarzda kusma, denge kaybı ve yürüme bozukluğu, bulanık görme, çift görme, kol veya bacaklarda güçsüzlük, sara nöbeti geçirme, bebeklerde etrafa ilginin azalması, beslenme sorunu gibi şikâyetler var ise bu durumlar sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirir” diye konuştu. •BÜŞRA GÜLTAŞ