İlklerin Şehri Konya'da Türkiye'nin İlk Mimarlık Müzesi Açıldı!

İlklerin Şehri Konya'da Türkiye'nin İlk Mimarlık Müzesi Açıldı!
 İnternet Editörü
Sille Subaşı Hamamı restorasyonu tamamlanan yapı hem müze hem de butik bir işletmeye dönüştürülerek Türkiye'nin ilk Mimarlar Müzesi olarak Turizme kazandırıldı.

Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan "Sille Subaşı Hamamı" açılışı ve Mimarlar Odasına teslim töreni gerçekleştirildi. Mimarlık müzesi mesleğini icra edecekler için de esin kaynağı olacak. 1250 metrekare arsa alanı bulunan hamamda; müze alanı, hediyelik eşya dükkanı, kafeterya, mutfak, avlu-teras, depo ve diğer kullanım alanları yer alacak.

'ASLINA UYGUN RESTORASYON YAPILDI '
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “5 yıllık tarihi mirası yeniden canlandırmak için geniş kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Restorasyon çalışmalarımızın maliyeti 26 milyon Türk Lirası oldu. Hediyelik eşya dükkanı ve kafeteryasıyla Türkiye’nin ilk mimarlık müzesi olacak. Sille bizim için çok önemli. Sille bizim gözbebeğimiz. Tarihin vermiş olduğu yıpranma ve iklim koşullarından dolayı yaşanan tahribat sonrası Subaşı Hamamızı bizler de aslına uygun olarak restore etmeye karar verdik. Mimarlar Odamız ile imzaladığımız protokol ile mimarlar müzesi olarak anlaşmamızı yapıldı. Konyamıza çok faydalı bir hizmet olacağına inanıyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

'TÜRKİYE'DE BİR İLK: MİMARLIK MÜZESİ KONYA'DA '
Türkiye’nin ilk Mimarlık Müzesi’nin Konya’da yer almasının Konya'ya değer katacağını ifade eden Başkan Ahmet Övet, “Kültürel miras haritasında önemli yeri olan ve geçmiş medeniyetlere şahitlik eden ve şu anda başarıları restorasyon ile hayata kazandırılan Sille Subaşı Hamamı'nın mimarlık müzesi işletmesi ile Konyamıza katkı sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye'nin ilk mimarlar müzesi'nin hayata geçmesinde emeği olan ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım. Türkiye'nin ilk mimarlık müzesi olan Sille Subaşı Hamamı, Restorasyonu tamamlanan yapı hem müze hem de butik bir işletmeye dönüştürülerek turizme kazandırılacak. Mimarlık müzesi mesleğini icra edecekler için de esin kaynağı olacak. 1250 metrekare arsa alanı bulunan hamamda; müze alanı, hediyelik eşya dükkanı, kafeterya, mutfak, avlu-teras, depo ve diğer kullanım alanları yer alacak. Mimarlık Müzesi'nin Konyamız için ve Türkiyemiz için hayırlı olmasını dilerim" dedi.

'KONYA'YA DEĞER KATACAK BİR PROJE'
İlk Mimarlık Müzesi'nin Konya'da olmasının Sille ve Konya'ya değer katacağını vurgulayan Sille Mahallesi Muhtarı Mevlüt Aksoy, " Sille Subaşı Hamamı restorasyon çalışması tamamlaması tarihi açıdan Konya'mıza büyük bir katkı sağladı. Önceki yıllarda burası atıl bir vaziyetteydi ve bu konuda üzülüyorduk. Şimdi tarihine yakışır şekilde restorasyonu yapılarak konya'mıza değer kattı. Türkiye'nin ilk Mimarlar Müzesi olarak burada faaliyete geçirilmesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek katkı sağlayacak. Emeği emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Konya'nın Sesi