Hurmada glikoz oyunu
•Gülşen Çopur
Gıda ürünlerindeki hile ve sahtecilik her geçen gün artarken sağlığımızı da tehdit etmeye devam ediyor. Gıda sahtekarları süte su katarak miktarını artırmak, küflenen ve bozulan peynirleri eritme peynir olarak piyasaya sürmek, tatlılarda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanmak, renk alması için kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere de kanserojen boya katmak gibi birçok yolu deneyerek insan sağlığını tehlikeye atarken, Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konudaki denetlemeleri sürdürerek dönem dönem taklit ve tağşiş yapan firmaları teşhir edip ağır yaptırımlar uyguluyor. Gıda ürünlerindeki sahtecilik bu kez de hurmaya sıçradı. Uzmanlar, glikoz şurubuna batırılarak piyasaya sürülen bazı hurma çeşitlerinin insan sağlığını tehdit ettiğini vurguluyor.
Hurma alırken dikkat edin
Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan hurmaya ilgi oldukça fazla. Besleyici özelliği yüksek olan hurmanın içinde bulunan vitaminler ve lifler vücudun besin ihtiyacını karşılıyor. Fakat bir çok gıda ürünün de olduğu gibi hurmada da sağlımızı bozacak değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Hurmacı İş Yeri Sorumlusu Murat Dural, glikozlu hurma konusunda vatandaşları uyardı. Dural, “Takdir edersiniz ki Ramazan ve iftar denilince akıllara hurma gelir. Bizim de Ramazan geldiğinde satışlarımız iki üç kat artar. Ancak insanlarımız hurma alırken bazen yanlış tercihler yapabiliyor. Zaten yılın bir ayı tercih edilen hurma yanlış yerlerden alındığı zaman faydada çok zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Ucuz hurma glikoza batırılıyor
Üzerine glikoz uygulanan bir iki cins hurma olduğunu ve bunları vatandaşa asla tavsiye etmediklerini vurgulayan Dural, “Bazı ucuz ve tatsız hurmaların yüzünü glikoz şurubuna batırarak tatlı hale getirmeye çalışıyorlar. Vatandaşı bu konuda bizler uyarıyoruz. Glikoza batırılmış hurmalar zaten direkt anlaşılır. Bakıldığı zaman parlak olurlar. Tezgahta ıslak gibi dururlar. Bazı satıcılar da bu hurmaları paketleyerek satar. Glikoz uygulamaların sebebi tatsız olan hurmaları daha tatlı hale getirince daha pahalıya satabiliyorlar. Bunu genelde İran hurmalarına yapıyorlar. İran Rabbi adlı bir hurma var. Bu hurmanın tadı azdır ve vatandaş tarafından tercih edilmez ve ucuzdur. Birde Kuzey Afrika’dan gelen hurmalar tatsızdır. Bu hurmaları glikozlayarak hem daha pahalıya satıyorlar hem de tercih edilmesini sağlıyorlar. Bu yüzden vatandaş her önüne gelen yerden hurma almasın. Bildiği tanıdığı yerlerden almayı tercih etsin” diye konuştu.
Hurma her gün yenmeli
Hurmanın faydalarından da bahseden Dural, “Hurmanın bol lifli olanları tercih edilmelidir. Böyle hurmalar hem insan vücuduna faydalı olması açısından hem de değerleri yükseltmek açısından önemli. Bol lifli hurmalar, Hudri Hurması, Amber Hurması, Sugai Hurması, Medine Hurması. Bunların içinde de besin değeri en yüksek hurmalar Medine hurması oluyor elbette. Zaten vatandaş da en çok Medine hurmasını tercih ediyor. Onun arkasından hac ve umrecilerin getirdiği Mebrum Hurmaları, Kudüs Hurmaları geliyor. İnsanlar genelde Ramazan’da tercih ediyor fakat hayatlarının tamamına hurmayı almaları lazım. Sadece Ramazan’da değil her gün günde 3-4 tane hurma yemeleri vücutlarının bütün besin ihtiyacını karşılar. Hurmayı evimizde her zaman bulundurmamız lazım. Çünkü hurma metabolizmayı hızlandırır, vücudu gençleştirir, hafızayı güçlendirir, B1 ve B2 vitamin içeriği ile sinir sistemini korur, kansızlığa birebirdir, anne sütünü artırır, hatta uzmanlar tarafından kanseri önlediği bile söylenmektedir” şeklinde konuştu.
Fiyat artsa da hurmadan vazgeçilmiyor
“Vatandaşın ilgisi yoğun fakat fiyat artışlarından ötürü geçen sene bir kilo alan bu sene yarım kilo alıyor veya da yarım kilo alıyorsa 250 gram alıyor. Ama bir şekilde vatandaşımız hurmadan vazgeçmiyor” diyen Dural, “2 ay öncesine kadar 49 liraya sattığımız bir hurmamız bu ay 60-65 lirayı gördü. Diğer gıda ürünlerine baktığımız zaman çok fazla bir artış diyemeyiz fakat illaki var. Bunun Ramazan’la çok bir alakası yok sebebi tamamen döviz. Hurmalar Arabistan’dan Riyal’le geldiği için döviz artıkça para birimlerine de yansıyor. Hurma da otomatik olarak artıyor” dedi.