Gökyüzünün efendileri şov yaptı! (Tıkla-İzle)

Gökyüzünün efendileri şov yaptı! (Tıkla-İzle)
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığınca düzenlenen 'Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitimi', tatbikatına ‘İstikbalin Yüzyılı’ projesi çerçevesinde hayata geçirilen yerli üretimimiz ANKA-S ve AKINCI yine damga vurdu

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığınca düzenlenen 'Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitimi', tatbikatına ‘İstikbalin Yüzyılı’ projesi çerçevesinde hayata geçirilen yerli üretimimiz ANKA-S ve AKINCI yine damga vurdu. Nefes kesen uçuşların yapıldığı eğitim merkezindeki tatbikatı, uluslararası basın büyük bir ilgi ile takip etti.

Uluslararası Anadolu Kartalı-2023 Eğitimi, Konya'da bulunan 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında, Azerbaycan, Pakistan, Katar, İngiltere, NATO ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 2 Mayıs-12 Mayıs tarihleri arasında icra ediliyor. Bu çerçevede eğitime Azerbaycan'dan 2 adet SU-25, İngiltere’den 4 adet Eurofighter Typhoon, Katar’dan 5 adet Eurofighter Typhoon, NATO'dan 1 adet E-3A, Pakistan'dan 5 adet F-16, Türkiye’den ise 34 adet F-16, 4 adet F-4E, 1 adet E-7T, 1 adet KC-135R ve 1 adet ANKA-S ve 1 adet Akıncı TİHA katılım sağlıyor.

ULUSLARARASI BASININ İLGİSİ YOĞUN OLDU

Eğitime Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının yanı sıra Azerbaycan, BAE, İngiltere, Katar, Pakistan ve NATO'dan askeri birimler fiili katıldı. ABD, Avusturalya, Etiyopya, Fas, Fransa, Gürcistan, İsveç, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Libya, Malezya ve Umman ise gözlemci statüsünde katılım gösterdi. Eğitimle birlikte, müşterek çalışma kabiliyetinin artırılarak göreve hazırlık seviyesinin yükseltilmesi planlanıyor. Eğitim öncesinde basın mensuplarına, eğitimde yer alacak hava araçlarının tanıtımı gerçekleştirildi. Daha sonra eğitimde görev alan hava unsurlarının uçuşları gerçekleşti.

26 BİN SORTİ UÇUŞ

Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitimi'nde bir konuşma gerçekleştiren Hava Kuvvetleri Komutanı Yarbay Hakan Girgin, “Anadolu Kartalı Eğitimi Türk Hava Kuvvetleri tarafından 2001 yılından bu yana 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Konya'da icra edilmektedir. 2001 yılından bugüne kadar 21 adeti milli, 25 adeti uluslararası olmak üzere NATO unsurları dahil 15 ülkenin katılımı ile toplam 46 dönem Anadolu Kartalı Eğitimi başarılı bir şekilde icra edilmiştir. Bu eğitimlerde 26 bin sorti uçuş gerçekleştirilmiştir.

Bu eğitimler sadece Türkiye'nin müttefiklerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak ile kalmayıp, aynı zamanda kendine özgü coğrafi konumunun kazandırmış olduğu kaynakları paylaşmak suretiyle de Türkiye'nin uluslararası güven ve işbirliğine katkıda bulunmak noktasında da önemli bir rol oynamaktadır. Hali hazırda 2 Mayıs-12 Mayıs tarihleri arasında icra edilmekte olan eğitimler, Azerbaycan, Pakistan, Katar, İngiltere, BAE ve NATO unsurlarının katılımı ile devam etmektedir. Anadolu Kartalı Eğitimlerinin amacı, harekata yönelik eğitim ihtiyacını karşılamak ve personelin harbe hazırlık seviyelerini yükseltmektir” ifadelerini kullandı.

AMAÇ DESTEĞİ ARTIRMAK

Eğitimlerin amacından da bahseden Yarbay Girgin, “Burada amacımız, milli ve yabancı unsurların gündüz müşterek harekât yapma imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği artırmak. Gerçeğe yakın harekât ortamında, av uçakları ve satih (kara ve deniz üzerinde) konuşlu hava savunma silah sistemleri ile korunmakta olan taktik ve stratejik hedeflere karşı karma hava harekâtı görevlerinin planlama ve icrasını sağlayarak, katılımcıların eğitim seviyeleri yükseltmek. Yeni taktik ve tekniklerin denenmesine imkân sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’NIN TEK TAKTİK EĞİTİM MERKEZİ

Anadolu Kartalı Eğitimi ile gerçek harekata benzetilmiş bir ortamda pilotların, hava savunma personellerinin ve kontrollerin harekata yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekat şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla, her yıl milli veya uluslararası düzeyde Konya'da icra ediliyor.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi dünyada benzer imkanlara sahip 3 taktik eğitim merkezinden biri, Avrupa'da ise tek taktik eğitim merkezi. Tatbikat bölgesi 300'e 400 kilometre ebadında; Tuz Gölü ve çevresini içine alan yerlerden oluşuyor. Eğitim merkezi, kuruluşundan bu yana toplamda 15 ülkenin katılımıyla, 25 dönemi uluslararası olmak üzere toplamda 46 eğitim dönemine ev sahipliği yaptı. Ayrıca toplamda 26 bin sortinin üzerinde uçuş gerçekleşti. •Gülşen Çopur

Kaynak:Konya'nın Sesi