Geri dönüşüm sanatı: Kırkyama

Geri dönüşüm sanatı: Kırkyama
 Muhabir
Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, bu yıl Vuslat Vakti temasıyla başladı. Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anma törenlerine yerli ve yabancı binlerce turist katılım sağladı.

Mevlâna Kültür Merkezi içerisinde bulunan stantlarda hem geleneksel el sanatlarımızı anlatan hem de turistlere hediyelik eşya satışında bulunan onlarca stant bulunmakta. Turistlere kırkyama sanatını anlatan kırkyama sanatçısı Nurcan Küçükşehir el yapımı kırkyama eşyalarını satışa sundu.

Sürekli olarak Mevlâna Kültür Merkezinde Kırkyama sanatının tanıtım ve satışını yaptığını söyleyen kırkyama sanatçısı Nurcan Küçükşehir, “Burada kırkyama, patchwork satışını ve tanıtımını yapıyorum. Şeb-i Arus’ta satışlar genellikle iyi oluyor ama bu sene ekonomik şartların burayı da etkileyeceğini düşünüyorum. Her hafta cumartesi günü burada Sema programlarımız devam ediyor ve hafta içi çeşitli programlar oluyor devamlı açık bir kültür merkezi olduğu için tanıtım ve satışlarımız sürekli devam ediyor” şeklinde konuştu.

TURİSTLER EL EMEĞİNİ SEVİYOR

Turistlerin geleneksel sanatlara ilgi duyduğunu söyleyen Nurcan Küçükşehşr,” Şeb-i Arus döneminde Konya’ya gelen turistler el yapımı olan, el emeği eşyaları seviyor. Geleneksel sanat dallarına ilgileri büyük oluyor. Saatlerce inceleyip bakıyorlar. Satışlar geçen senelerde gayet güzeldi. Şu an içinde satışlar oldukça iyi” dedi.

KIRKYAMA SANATI NEDİR

Kırkyama sanatını geri dönüşüm olarak tabir eden Küçükşehir, “Geleneksel bir sanat dalı olan kırkyama, eskimiş, kullanılmayan kıyafetlerin veya herhangi başka bir eşyanın örtüye, çantaya dönüşümüdür. Küçük parçaların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Kare, üçgen şeklinde kesilen parçaların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Kısaca geri dönüşüm diyebiliriz” diye açıkladı. -Buse Aşcı