Gazetecilere Yeşil Pasaport Mu Geliyor? Başkan Açıkladı!

Gazetecilere Yeşil Pasaport Mu Geliyor? Başkan Açıkladı!
 Muhabir
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin meclise sunduğu gazeteciler için yeşil pasaport kanun teklifini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’in Türkiye Büyük Millet Meclis'ine (TBMM) sunduğu ‘15 yıl kıdemi bulunan basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesine ilişkin kanun teklifini’ değerlendiren Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, “Teklif kabul edilebilir ama maalesef eksik kalır” ifadelerini kullandı.

SINIR KONULMASI DOĞRU DEĞİL

Gazetecilere yeşil pasaport verilmesiyle ilgili daha önce taleplerinin olduğunu söyleyen Özdemir, “Teklif kabul edilebilir ama maalesef eksik kalır. Bizim gazetecilere yeşil pasaport verilmesiyle ilgili uzun süredir bir talebimiz var ama 15 yılı dolduran gazetecilere dedikleri zaman burada ciddi manada bir eksiklik olur. Bugün 3-4 yıllık muhabir arkadaşlar röportaja gidiyor. Bu arkadaşlarımıza yeni ufuklar açılması lazım. Biz bir sınır konulmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

BASIN KARTI OLAN HERKESE VERİLMELİ

Yeşil pasaport için 15 yılı dolduran gazeteciler sınırı konulmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Özdemir, “Madem bir sınır koyacaklar basın kartı olan ve en az 5 yıl taşıyan gazeteciler denilebilirdi. 15 yıl basın kartını taşıyan bir gazeteci 5 yılda basın kartını geç aldıysa emekliliğe yakın demektir. Bildiğiniz üzere gazetecilerde erken emeklilik var. Emeklilere yeşil pasaport vermenin pek bir anlamı yok. Elbette bir kazanımdır. Komisyonlardan meclise teklif verildiyse bizde girişimlerimizi yapacağız. 15 yıl sınırının biraz daha aşağıya çekilmesi ve basın kartı olan gazetecilerin tamamının yeşil pasaporttan yararlanması kanaatindeyim” dedi.

GEÇ KALINMIŞ BİR ADIM

Gazetecilere yeşil pasaport verilmesinin geç kalınmış bir adım olduğunun altını çizen Özdemir, “Türkiye’nin dünya basınında yer alması gerekiyor. Geç kalınmış bir adım. Biz daha önceki mücadelelerimizde gri pasaportla yetinmek zorunda kalmıştık. Gri pasaportu almakta da birçok sıkıntılar yaşıyoruz gecikmeler oluyor. Vize süresi çok az veriliyor. Yeşil pasaport hakkımızdı ama eksik. 15 yıl deneyimi bulunan gazetecilere verilmesi yaklaşımı maalesef yetersiz. Sınır kaldırılmalı bu hak bütün basın kartı olan gazetecilere tanınmalı” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ