Engelli Bireyler İçin Fatih MTAL'den Büyük Adım!

Engelli Bireyler İçin Fatih MTAL'den Büyük Adım!
 Muhabir
Akülü tekerlekli sandalyeler engelli vatandaşların ihtiyaç duydukları anlarda kolay kullanım sunmaları ile ön plana çıkıyor. Peki, ayaklarının yanı sıra ellerini de kullanamayan vatandaşlarımız bu durumda ne yapıyor? Fatih MTAL öğrencileri bu kapsamda...

Akülü tekerlekli sandalyeler engelli vatandaşların ihtiyaç duydukları anlarda kolay kullanım sunmaları ile ön plana çıkıyor. Peki, ayaklarının yanı sıra ellerini de kullanamayan vatandaşlarımız bu durumda ne yapıyor? Fatih MTAL öğrencileri bu kapsamda projeleri ile engelli vatandaşlara destek olacak ‘El Ayak’ isimli robot üretti. Fatih MTAL Öğrencileri ürettikleri robot hakkında Konya’nın Sesi’ne özel konuştu.

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ders kapsamında yetenekli öğrencilerin çalışmaları ile engelli vatandaşlara yardımcı olacak robotlar üreterek engelli insanların hayatlarına dokunmaya devam ediyor. Fatih MTAL öğrencilerinden Musa İçel ve Esat Çelik’in geliştirdikleri ‘El Ayak’ isimli robot kafaya takılan aparat ile kafa hareketlerine göre akülü sandalyeye hareket sağlıyor.

‘EL AYAK’ İLE ENGELLİ BİREYLER

TOPLUMDAN GERİ KALMAYACAK!

‘El Ayak’ robotun hangi amaçla projelendirildiğini açıklayan Elektrik ve Elektronik Alan Öğretmeni Fatih Demir, “Öğrencilerimiz ile birlikte engelli vatandaşlarımız için kafaya takılan elektronik bir mekanizma üreterek bir cihaz tasarladık. Bu robotumuzun amacı hem elini hem de ayağını kullanamayan bireylerin toplumdan ve ulaşımdan geri kalmasını engellemektir. Öğrencilerimiz ile mekanik bölümünü önce tamamladık. Sonrasında kalan kısımları tamamlayarak projemizi engelli bireyler için hazır hale getirdik. Öğrencilerimiz bu hazırladıkları projeler ile yarışmalara katılarak hem başarı elde ediyor hem de özgüven kazanıyorlar” şeklinde konuştu.

‘EL AYAK’ PROJESİ ENGELLİ

BİREYLERE GÜVEN SAĞLAYACAK!

‘El Ayak’ Robotu ile engelli bireylere fayda sağlayacaklarını ifade eden Elektrik ve Elektronik Alan Öğrencisi Musa İçel, “Projemizin amacı elini ve ayağını kullanmayan engelli bireylerimizin sosyal hayattan uzak kalmadan isteklerine ulaşabilmesidir. Bu projemiz ile dışarıda yaşadıkları savunmasızlık ve güvensizlik hissini en aza indirmeye çalışıyoruz. Bilindiği üzere bu tarz gelişmelerin üretimi dünyada yok denecek kadar az. Bizler ‘El Ayak’ projemiz ile yerli malı ve maliyeti az şekilde hazırladık. Projemizin yapım aşamasında birçok danıştığımız uzmanlar oldu. Engelli bireylerden üretimini yapabilecek kişilere kadar projemizi anlattık. Olumlu sonuçlar almak projemizi yapmamıza sebep oldu. ‘El Ayak’ın yapım amacı başlıca engelli bireylerin güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlamasıdır” ifadelerini kullanırken ‘El Ayak’ Projesi ortağı Elektrik ve Elektronik Alan Öğrencisi Esat Çelik, “Projemizin ileriki süreçlerde geliştirilerek ülkemize fayda sağlayacağını düşünüyorum. Biz Fatih MTAL olarak üreten ve gelişen bir okuluz. Bu kapsamda zamanla daha farklı projeler geliştireceğimizi düşünüyorum” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi