En Çok Konya'da Tüketiliyor! Kilosu Bin 500 Tl...

En Çok Konya'da Tüketiliyor! Kilosu Bin 500 Tl...
Amasya ve Tokat yöresinde yetişen çiçek bamyalarından pişirilen bamya çorbası, Konya düğün ve davet yemeklerinin vazgeçilmezlerinden. Kilosu ortalama 1.500 TL'ye kadar çıkan çiçek bamya Konyalılar tarafından pahalılığına rağmen sofraların baş tacı...

Amasya ve Tokat yöresinde yetişen çiçek bamyalarından pişirilen bamya çorbası, Konya düğün ve davet yemeklerinin vazgeçilmezlerinden. Kilosu ortalama 1.500 TL'ye kadar çıkan çiçek bamya Konyalılar tarafından pahalılığına rağmen sofraların baş tacı olmaya devam ediyor.

Zira Konya’da düğün ve davet yemekleri menüsünde hamurlu ve sütlü/safranlı olmak üzere iki tür tatlı bulunur. Bu iki tür tatlı, yemekleri iki safhaya ayırır. Bamya çorbası Konya düğün ve davet yemeklerinin ikinci safhasının açılış yemeği olarak biliniyor.

BAMYA ÇORBASI TARİFİ:

MALZEMELER (DÖRT KİŞİLİK):

Yarım su bardağı kuru çiçek bamya,

Dilimlenmiş yarım limon,

Bamyaları haşlamak için üç su bardağı su,

Küçük doğranmış yarım su bardağı kuyruk yağı,

Bir su bardağı küçük doğranmış koyun eti,

Bir yemek kaşığı tereyağı,

Çok ince kıyılmış büyükçe iki baş soğan,

Bir yemek kaşığı domates salçası (yaz ise kabukları soyulup rendelenmiş üç domates),

Beş su bardağı et suyu veya su, bir tatlı kaşığı tuz,

İki çorba kaşığı limon suyu veya bir çay kaşığı limon tuzu.

YAPILIŞI: Bamyalar, tüylerinin dökülmesi için, sert ve tırtırlı bir zemin üzerinde veya kalburda tüyleri dökülünceye kadar iyice ovulur ve yıkanır. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (bamyanın sünmemesi için kullanılan limon yerine yarım çay kaşığı limon tuzu da kullanılabilir) yarı haşladıktan sonra suyu süzülüp ipleri çıkarılarak tertemiz yıkanır. Tencereye et ve kuyruklar konularak kapağı örtülür. Et, bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırılarak kavrulur. Sadeyağı ve soğan ilave edilip soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Salça veya rendelenmiş domatesler konulup çevrilir. Su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılarak etler pişinceye kadar yaklaşık otuz dakika kaynatıldıktan sonra tuz ilave edilir. Suyu azalmış ise beş su bardağına tamamlanır. Haşlanmış bamyalara, limon suyu veya limon tuzu ilave edilip kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe alınır. Bamyalar yumuşayıncaya kadar yirmi otuz dakika kadar pişirilir. Bamya çorbasının servisi sıcak yapılmalıdır.

Kaynak: Konyapedia