Ehil Kebap’ta Bamya Çorbasına Bakın Ne Yağı Kullanılıyor! Lezzetin Sırrı Ortaya Çıktı…

Ehil Kebap’ta Bamya Çorbasına Bakın Ne Yağı Kullanılıyor! Lezzetin Sırrı Ortaya Çıktı…
Konya’nın yöresel yemeği Fırın Kebabı’nın yapımı da en az tarihi kadar önemlidir. Doğru lezzeti yakalamak ve insanları rahatsız etmemesini sağlamak, kebap ustasının en önemli emellerinden biri olmalıdır. Konya’da Fırın Kebabı denilince de akla gelen...

Konya’nın yöresel yemeği Fırın Kebabı’nın yapımı da en az tarihi kadar önemlidir. Doğru lezzeti yakalamak ve insanları rahatsız etmemesini sağlamak, kebap ustasının en önemli emellerinden biri olmalıdır. Konya’da Fırın Kebabı denilince de akla gelen ilk isim ‘Ehil Kebap’. İşletme sahiplerinden İsmail Özarpa, Konya’nın Sesi’ne özel ‘Ehil Kebap’ lezzetlerini bir bir anlattı.

Ehil Kebap olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Mekan Sahiplerinden İsmail Özarpa, “Dedemiz Hasan Hüseyin Özarpa’nın kebapçılığa atılması ile 1934 yılından bu yana bizlerde bu bayrağı taşımaktayız. Ehil Kebap olarak Merkez, Karatay, Selçuklu ve Meram olmak üzere dört şubemiz mevcuttur. Bu dört şubemizde kebaplarımız, meşhur açık ayranımız, söğüşümüz, sac arası tatlımız ve sütlacımız mevcuttur. Bunun yanı sıra Meram Şubemize özel Konya’nın yöresel lezzetlerinden olan bamya çorbası bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘EHİL KEBAP’TA’FIRIN KEBABI

ASLINA UYGUN YAPILIYOR!

Konya’ya özgü fırın kebabın tarihçesinden bahseden İsmail Özarpa, “Hz. Mevlana’nın büyük eseri Mesnevi’de kelle kebap ve fırın kebap şeklinde yer alan bu yöresel tat, Konya dışında tandır kebabı olarak bilinse de Konya içinde furun kebap veya fırın kebabı olarak kullanılmaktadır. Fırın kebabının tarihi tahmini olarak 800 yıl öncesine dayanır. Yani bizler için bu yemek aslında bir miras olarak değerlendirilir. Fırın kebabı sadece Konya’da yenir ve bu özgün tat, Konya’nın taklit edilemeyen tek yemeğidir. Maalesef her şeyin dejenere olduğu günümüzde yemeklerimizin de bundan etkilendiğini görüyoruz: Son dönemlerde Konya’mızda gerçek anlamda fırın kebabı yapan mekanların sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azalmıştır. Ehil kebap olarak biz, dedemizden miras aldığımız fırın kebabının yapımını aslına uygun şekilde gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Fırın kebabının bir süreci ve özgünlüğü vardır o yüzden turistlik mekanlarda yediğiniz fırın kebabını lütfen Konya’ya mâl etmeyiniz” açıklamalarında bulundu.

FIRIN KEBABI ADIM ADIM ANLATILDI

Fırın kebabının yapılışını adım adım anlatan Özarpa, “Konya’nın yöresel yemeği Fırın Kebabı’nın yapımı da en az tarihi kadar önemlidir. Doğru lezzeti yakalamak ve insanları rahatsız etmemesini sağlamak, kebap ustasının en önemli emellerinden biri olmalıdır. Yöresel değerimizin yapılışı, normal bir yemek yapım sürecinin ötesinde vukuu bulur: Fırın kebabı, 6 ay ile 10 aylık kuzuların, etlerinin ön kol ve gerdan kısmı kullanılarak yapılır. Fakat bu etler, 1 gün öncesinden söküm ve temizlik işlemleri yapıldıktan sonra dinlenmeye bırakılmalıdır. Dinlenme bittikten sonra, sabah ezanlar okunurken hazırlıklar başlar. Taş fırın yakılır, ateşi yakmadan önce yakacak olarak seçilen odunların meşe olmasına dikkat etmek önemlidir. Çünkü meşe odunu az is çıkarır ve dayanıklı köz yani sürekli köz olur. İsinin çıkması için yarım saat boyunca taş fırın kendi kendine yanar. Bundan sonra ise yöresel miraslarımızdan bir diğeri olan bakır leğenimizin içine yerleştirdiğimiz etleri fırınımıza süreriz. Hazırlık süresi de pişim süresi de her zor ve güzel şeyde olduğu gibi uzun ve meşakkatlidir. Taş fırında 5-6 saate yakın pişmesi gereken fırın kebabımızın ağzı kati surette kapanmaz. Bunun sebebi de işte gerçek fırın kebabının püf noktalarındandır. Pişim sırasında bakır leğenimizin ağzı kapanırsa yemeğimiz kebap değil haşlama olur. Pişim süresince, takribi 150 ilâ 200 sefer etler alt üst edilir. Sadece kaya tuzu ve kendi etinin yağında pişen fırın kebabına katiyen su eklenmez ve 3 kg. kemikli etten 1 kg. pişmiş fırın kebabı kalır” şeklinde konuştu.

İSMAİL ÖZARPA BAMYA

ÇORBASININ SIRRINI AÇIKLADI!

Bamya çorbalarının sırrını açıklayan Özarpa,“Meram Şubesi olarak başta da bahsettiğim gibi buraya özel bamya çorbamız mevcuttur. Bamya çorbamızı Konya usulüne tam olarak uygun yapmıyoruz. Bunun sebebi ise üzerine biriken yağın çorbanın tadının önüne geçiyor olmasıdır. Bizde bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için kebap yağı ile bamya çorbamızı hazırlıyoruz. Bu çorbamızın içerisine artı olarak tereyağı, zeytinyağı veya diğer bitkisel yağları eklemiyoruz. Bu sebeple bamya çorbamız özlü ve çok lezzetli olmaktadır. Bamya çorbamızı ve fırın kebabımızı yaparken bizler ve ustalarımızda Ettehiyyatü duasını dilimizden eksik etmeyiz. Bizlerin annesi yemek yaparken bu duayı okurdu. Bizlerde bu geleneği devam ettirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

BAHARAT KULLANMADAN LEZZETİ YAKALADIK!

Fırın kebabının nasıl yenilmesini gerektiğinin altını çizen Özarpa, “Kebap, yöresel tatlarımız arasında en beğenilenlerden biridir. Konya’mızın değeri Hz. Mevlana’nın dahi adını ikrar ettiği fırın kebabının, elbette ki diğer yemeklerde de olduğu gibi bir yeme yöntemi vardır. Fırın Kebabı elle, gerçek tadı hissederek ve yanında sadece kuru soğan ile tüketilir. Yağlı bir yemek olan kebabın kuru soğan ile yenmesindeki en önemli sebep ise sağlık konusuna dayanır. Soğan, yağlı ve ağır bir yemek olan kebabın yağını vücuttan alır ve yendikten sonra vücudun ağırlaşmasını önler, dolayısıyla fırın kebabının yanında en uygun yiyecektir. Aynı zamanda fırın kebabı sade bir yiyecek olduğundan kebabın, baharat ve türevi şeylerle yenmemesi tavsiye edilir ve yanında meze ve diğer aperatif yiyeceklerle tüketilmez. Biz de Ehil Kebap ailesi olarak, Fırın Kebabını en sağlıklı ve en lezzetli yenme biçimine göre yani baharatsız ve yanında kuru soğan ile ikam ediyoruz. Gerçek fırın kebapçısının masasında baharat ve türleri bulunmaz. Kullandığımız yöntemler ve geçmişten yadigâr aile deneyimlerimizle Fırın Kebabının aslını koruyarak siz muteber misafirlerimize sunuyoruz” dedi. •Gizem Başar