Dünya'da Sadece Konya'da Bulunuyor! Zarar Vermenin Cezası İse 144 Bin!

Dünya'da Sadece Konya'da Bulunuyor! Zarar Vermenin Cezası İse 144 Bin!
Eşsiz güzelliği ile kendisine hayran bırakan Eber Sarısı Dünyada sadece Eber ve Akşehir gölleri havzasında yetişiyor. Bu bitkiyi koparmanın cezası ise 244 bin 315 TL olduğu, bu cezanın kurum, kuruluş ve tüzel kişiliklere ise bu cezanın 3 katı olduğu...

Eşsiz güzelliği ile kendisine hayran bırakan Eber Sarısı Dünyada sadece Eber ve Akşehir gölleri havzasında yetişiyor. Bu bitkiyi koparmanın cezası ise 244 bin 315 TL olduğu, bu cezanın kurum, kuruluş ve tüzel kişiliklere ise bu cezanın 3 katı olduğu belirtildi.

Dünyada sadece Eber ve Akşehir gölleri havzasında yetişen, “baklagillerin kraliçesi” olarak tanımlanan ve “piyan” adı da verilen Türkiye’nin endemik bitkisi, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altındadır.

Dünya da sadece Akşehir Gölü çevresinde bulunan ve halk arasında Acı Piyan veya Eber Sarısı ismiyle bilinen Thermopsis turcica türündeki bitki, tek çiçekten üç meyve çıkarıyor.

Eber sarısı, nesli tükenmekte olan bitkiler arasında yer almaktadır. Türkiye'de sadece Eber ve Akşehir Gölü etrafında yaşayan Eber sarısı, tamamen doğal bir yetişme alanına sahiptir. Yakın zamanda koruma altına alınan çiçek için koparma cezası getirilmiş ve koparan kişiye 244 Bin 315 TL ceza kesilmesi öngörülmüştür.

SADECE EBER VE AKŞEHİR HAVZASINDA YETİŞİYOR

Bitkinin bilim dünyasında yakın zamana kadar "Thermopsis turcica" diye bilindiğine dikkati çeken Erişmiş, "Fakat incelemeler neticesinde günümüzde bunun ayrı bir cins olarak 'Vuralia turcica' olduğu kabul ediliyor. Dünyada sadece Eber ve Akşehir Gölleri havzasında bulunuyor. Daha önceleri 'Thermopsis turcica' olarak ifade ettiğimizde ise 25 tane türü vardı. Yine endemikti fakat cins düzeyinde ayrı bir sınıfa çıkarılarak, dünya üzerinde tek bir nokta diyebileceğimiz Eber ve Akşehir Göllerinde bulunduğu kabul edildi." diye konuştu.

Kaynak: İHA-AA