Defterlerini Ebru Sanatıyla Süslüyor!

Defterlerini Ebru Sanatıyla Süslüyor!
 Muhabir
Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin düzenlendiği Mevlana Kültür Merkezi'nde stant açan Özsoy, ebru sanatıyla birleştirdiği defterlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sundu.

Kitap tamiriyle uğraşan Naci Özsoy her kapağının ayrı hikayesi olduğunu söylediği defterlerini ebru sanatıyla birleştirdiğini anlattı.

Özsoy, “Uzun yıllardır kitap tamiri ile uğraşıyorum. Yeni dönemde de ebru defteri yapıyorum. Ebru ile uğraşıyorum. Ciltleme ve defter zanaatı dediğimiz bu işi ebru sanatıyla buluşturduk. Asıl işimiz kitap tamiri. Ebru ile de uğraştığımız için bu konseptte ebrulu defterler yapıyoruz. Satışlar Şeb-i Arus döneminde daha verimli. Geçen sene de buradaydım. Ayın 17'sini bekleyeceğiz” dedi.

DEFTER YAPIMI MEŞAKKATLİ

7-17 Aralık tarihleri arasında Mevlana Kültür Merkezi’nde defterlerini sergileyeceğini söyleyen Özsoy, defter yapım aşamalarından bahsetti.

Özsoy, “Burada defteri imal ediyoruz. Eskiyen kitapları tamir ediyoruz. Bunların belli aşamaları var. Eğer defter yapacaksak ölçeklendiriyoruz. Formalar halinde ortasını katlıyoruz. Bunları tek tek elimizde iğne yardımıyla dikiyoruz. Diktikten sonra sırtlarını yan kağıt dediğimiz ebruları yapıştırıyoruz ve ebruları yapıştırdıktan sonra defterin sırtını tutkallıyoruz. Tutkal kuruduktan sonra kalbura dediğimiz ovallik veriyoruz. Daha sonra giyotinlerimiz var orada keseriz. Kestikten sonra mukavvalarını ölçeklendiriyoruz. Dış kapak tamlamasını yapıyoruz. Son olarak pres yardımıyla birleştiriyoruz. İlerleyen dönemlerde uygulamalı olarak da yapacağım” ifadelerini kullandı.

EBRU DEFTERE NASIL İŞLENİYOR

Geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebru sanatını anlatan Özsoy, “Ebru özel toprak boyalarıyla yapılıyor. İçinde çeşitli doğal kimyasalların olduğu su üzerine fırça yardımıyla atılarak yapılan bir sanat. Ebruyu defterin kapağında kullanıyoruz içinde de kullanabiliriz ama maliyeti artar. Kapaklarda ve iç yan kağıt dediğimiz yan bölümlerinde de kullanılabilir” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ