Cumhuriyetin 100. Yılında Sivil Toplum Buluşmalarının ilki Konya'da!
Konya ve ilçelerinden 130 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Konya Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Özgür Karayazılı, “Türkiye’nin geleceği için birlikte düşünmek, çözüm üretmek ve sivil toplum olarak organizasyonlarımızı bir kez daha gözden geçirmek amacıyla bugün buradayız. Sivil toplum ülke olarak yaptığımız çalışmaların önemli bir paydaşıdır. Bu çalışmalar ortak akıl ve dayanışma ruhuyla Cumhuriyetimizin 100. Yılında sivil toplum çalışmalarımızı değerlendirmeyi ve geleceğe yönelik stratejiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalıştayın bir araya geldiğimiz her anı daha anlamlı kılacağına inanıyorum. Bu çalıştayın Konya’da yapılmasına imkân veren bakanlığımıza genel müdürlüğümüze Konya’da düzenledikleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
‘GÜÇLÜ SİVİL TOPLUM GÜÇLÜ TÜRKİYE’
Sivil toplum faaliyetlerinin Türkiye tarihini anlatan Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürü Dış İşler Daire Başkanı Fahrettin Kaya, “Güçlü sivil toplum güçlü Türkiye temasıyla 11 ilde ‘Sivil Toplum Buluşmaları’ adı altında rehberlik eğitimi kapsamında buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Sivil toplum tarihi Selçuklu’da ahilik, Osmanlı’da vakıf ve cemiyet olarak başlamış 1909 yılında cemiyetler kanunuyla ilk resmi hüviyetine bürünmüş ülkemizde emniyet birimlerinin altında dernekler masası olarak 2003 yılına kadar faaliyet gösterdi. 2003 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla sivil toplumun önemini anlamak kavramak maksadıyla İç İşleri Bakanlığı’nda Daire Başkanlığı kuruldu. 2018 yılında bugünkü yapıya evirilerek Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü kuruldu. 81 ilde İl Müdürlüğü olan bin tane personeli olan sivil toplumun tüm faaliyetlerini düzenleyen denetleyen bir genel müdürlük olarak hizmet vermekte. Ülkemizde 102 bin tane dernek var. Buralarda 50 bin kişi istihdam oluyor. Ülkemizde yaklaşık 10 milyona yakın derneklerimizde üye vatandaşımız var. Ülke nüfusunun yüzde 10’u derneklerimizde kayıtlı. Bu oran ülkemizde sivil toplumda katılım oranının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Dünya örneklerine baktığımız zaman belki biraz düşük kalabiliriz. Türkiye’nin demokrasi tarihine baktığımız zaman sivil toplumdan neden uzak kalınıyor? Son dönemlerde yaşadığımız darbeler, iç karışıklıklar insanlarımızı sivil toplumdan uzaklaştırdı. Ama bugün Türkiye’de sivil toplum iyi yerlerde” dedi.
‘KONYA’DA DERNEK VE ÜYE SAYISI MEMNUN EDİCİ’
Cumhuriyetin 100. Yılı Sivil Toplum Buluşmaları programının Konya’da gerçekleştirilmesinde Konya’daki dernek ve üye sayısının etkili olduğunun altını çizen Kaya, “Konya’da ise bugün Türkiye’de sivil toplum alanında çok güzel örneklerini görüyoruz. İnsanı yardım alanında çok başarılı faaliyetleri olan sivil toplum kuruluşlarımız var. 2 bin 800’e yakın derneğimiz var. Konya’da yaşayan vatandaşlarımızdan 136 bin kişi derneklere üye katılım çok yüksek. Bu bizim için çok büyük bir sevinç ve övgü kaynağı. Aslında ilk programı Konya’da yapmamızın temel sebeplerinden birisi de bu. Genel müdürlüğümüze her ilden görüşler gelir. Ben aynı zamanda Bilgi İşlem Daire Başkanıyım. Ama Konya’dan bize fazla görüş gelmez. Derneklerde işlerini düzgün yapıyor. İl müdürlüğümüzde iyi rehberlik yapıyor bize sorun gelmiyor. Yeni yılda tüm faaliyetlerimizi Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden dijital ortamda sunuyoruz. Bakanımızın talimatıyla DERBİS’i yeniden yazdık. 15 Aralık’ta DERBİS Versiyon 2’yi yeni yüzüyle kullanımınıza açmış olacağız” diye konuştu.
‘SİVİL TOPLUM FAALİYETLERİNİN ÖNÜ AÇILMALI’
Sivil toplumun önündeki engellerin açılması gerektiğini ifade eden Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Kadim şehrimizde sivil ruh medeniyetimizi besleyen en önemli damarlardan birisi. Medeniyetin oluşumunda inşa edici âlimlerin, ariflerin, müderrislerin çokça cari olduğu yaşadığı bir şehirdeyiz. Bu şehrin geleneğinde sivil alanın sürdürülebilir kılınması hepimizin vazifesi. Tek tek Konya’da yaşayan insanların vazifesi. Konya’ya hizmet eden insanların vazifesi. Başta da sivil toplumun en önemli görev alanlarından birisi. Bunu da istişare ederek, danışarak, tanışarak, paylaşarak bu zengin istinat noktamızı yükselteceğiz, geliştireceğiz. Sivil alanın bu sivil ruhun pekişmesi, inkişaf etmesi, yaygınlaşmasıyla çok daha güçlü bireyler, istikamet üzere bize dercedilmiş olan bütün kabiliyetlerin çok daha yüksek noktalara taşınmasına vesile olur. Şehrimizin bu geleneği sürdürmesi bizim zenginlik kaynağı olduğumuz gibi gelecekte de bu bize bir vazife yüklüyor. İstikbale güvenle bakmanın temel yolu gençlerimizi bu ruh ve bu iklim, bu atmosfer içinde iyi bir şekilde yetiştirmek. Güçlü bireylerle güçlü aileler, güçlü toplumlar inşa edilmiş olur diye temenni ediyoruz. Devletimizin, hükümetimizin de bu konuda bu konuyu incelemiş olması hepimiz açısından önemli. Sivil toplumun önünde engel olmak değil, sivil toplumun önündeki bütün zorlukları, bütün işlerini kolaylaştırmak için hem hukuki altyapı, hem idari altyapı, hem teknik altyapı işlemlerin sadeleşmesi işleri zorlaştırmak değil kolaylaştırma yönünde bir aktör olarak ortaya çıkması kamu otoriteleri ve bizim için önemli bir şans. Biz aslında şanslı bir şehirdeyiz. Bizim geldiğimiz gelenekte sivil alanda kamu otoritelerinin yetişemediği, ulaşamadığı alanlarda insanlarımız birbirine yardım etmek istiyor. Hem şehrimize hem dışarıdaki insanlara yardım etmek istiyor. Marifet eğitim alanında insanlarımızın, gençlerimizin iyi yetişmesi için sivil toplum kuruluşlarımız seferber. Bu yönüyle Konya'da mukim bütün sivil toplum kuruluşlarımızı tebrik ediyoruz” dedi.
-Büşra GÜLTAŞ
Kaynak:Konya'nın Sesi