Cumhurbaşkanı Erdoğan Karar Verdi... Pazar Fiyatları Düşecek Mi? İşte Detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karar Verdi... Pazar Fiyatları Düşecek Mi? İşte Detaylar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan pazarcı esnafının basit usulde vergilendirilmesiyle, maliyetin azalması ve bu durumun satılan ürünlerin fiyatlarına yansıması bekleniyor. Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan pazarcı esnafının basit usulde vergilendirilmesiyle, maliyetin azalması ve bu durumun satılan ürünlerin fiyatlarına yansıması bekleniyor. Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek, pazarcı esnafına yönelik istisna uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'nın Gemlik ilçesinde yaptığı açıklamada, basit usule tabi olma hadlerinin yeniden düzenlendiğini, bu usul dışında kalan 13 büyükşehirdeki pazarcı esnafının kazançlarının da istisna uygulamasına dâhil edileceğini bildirmişti. Büyükşehirlerdeki pazarcı esnafının basit usule tabi olmasını uzun yıllardır talep ettiklerini belirten Başkan Petek, “Pazarcı esnafının basit usule tabi olmasını uzun yıllardır talep ediyorduk, getirilecek düzenlemeyle tüm ülkede pazarcılar arasında bir eşitlik sağlanması en büyük talebimizdir. Pazarcı esnafımızın maliyeti düşünce bu durum satılan ürünlerin fiyatına da yansır ve fiyatlar bir miktar düşer. Bu sayede satış rakamlarımız artacak ve esnafın yüzü gülecektir” ifadelerini kullandı.

‘TÜM ESNAFLAR UYGULAMAYA DAHİL OLAMAYACAK’

Tüm esnafların uygulamaya dahil olamayacağının sebeplerini açıklayan Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek, “Pazarcı esnafının basit usulde vergilendirilmesiyle, maliyetin azalması ve bu durumun satılan ürünlerin fiyatlarına yansıması bekleniyor. Bu durum biz pazarcı esnafını bir nebzede olsa rahatlatacaktır. Elbette yapılan uygulama yüzde yüz istenilen kapsamda değil fakat faydalarını görmezden gelmek mümkün değildir. Yapılacak uygulamada belirlenen 140 ile 700 milyarlık bir rakam belirlendi. Tam şart belli olmamakla birlikte biz esnafların bilgisi dahilinde bu görüşler söz konusudur. Düşünülen bu rakamlar bütün esnafımız için geçerli değildir. Bizim esnaflarımızın içerisinde bu rakamları geçebilecek ve geçemeyecek esnaflar mevcut. Bugün Konya’da 1600 adet pazarcı esnafımız odamıza üyedir. Bunların birçoğu uygulamaya dahil olamayacaktır. Bunun asıl sebebi ise konulacak olan rakam kotasıdır” şeklinde konuştu.

‘MADDİ ANLAMDA ESNAFIN YÜZÜ GÜLECEK’

Yapılan uygulamaya dahil olacak esnafların maddi anlamda yüzünün güleceğini belirten Başkan Murat Petek, “Ürünlerin hepsinin fiyatları oldukça yüksek. Bu sebeple her gün bizlerin pazarı olması bu rakamların dolacağını göstermektedir. Bir sene içerisinde 400 milyarlık ürün alınıp 700 milyarlık satılacağı düşünülüyor. Bizim esnafımızın çoğunun bu kritere sahip olamayacağını düşünüyorum. Basit usulde vergilendirilme olayı bakıldığı zaman esnafımıza olumlu yönde yansıyacaktır. Bu uygulamaya dahil olan esnaflarımız senede bir defa beyanname verecek ve muhasebe ücretleri yarı yaraya düşecektir. Dolayısıyla maddi noktada gelirde esnafımızın yüzünü güldürecek bir uygulama oldu” açıklamalarında bulundu.

‘TALEP ETTİK GERÇEKLEŞTİ’

“Pazarcı esnafının basit usule tabi olmasını uzun yıllardır talep ediyorduk, getirilecek düzenlemeyle tüm ülkede pazarcılar arasında bir eşitlik sağlanması en büyük talebimizdir” şeklinde konuşan Petek, “KDV’ler %1 oranına düşürüldü. Fakat fiyatlara yansır gibi görünürken aslında yansımadığını gördük. Yansımama sebebi ise ülkedeki enflasyondan kaynaklıdır. Girdi maliyetleri yükseldi ve dolayısıyla bu durum piyasaysa olumlu yönde yansımadı gibi oldu. Fakat faydası olmadı demek mümkün değildir. Girdi maliyetlerinin yükselmesi sağlanan faydanın önüne geçti. Normal şartlarda %6-7’lik oranı biz esnaflar için çok güzel bir uygulamaydı. Fakat ekonomik kriz sebebi ile bu duruma dokunulmadı şeklinde görüldü. Pazar esnafımızda bir eşitlik sağlanabilmesi için bütün esnaflarımızı dahil edecek kararlar alınmalıdır. 1600 üyemizin 700-800 tanesi uygulamaya dahil olurken geri kalanı bu hizmetten fayda sağlayamayabilir. Pazarcı esnafının basit usule tabi olmasını uzun yıllardır talep ediyorduk, getirilecek düzenlemeyle tüm ülkede pazarcılar arasında bir eşitlik sağlanması en büyük talebimizdir. Pazarcı esnafımızın maliyeti düşünce bu durum satılan ürünlerin fiyatına da yansır ve fiyatlar bir miktar düşer. Bu sayede satış rakamlarımız artacak ve esnafın yüzü gülecektir” dedi. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi