Çini Sanatını Sabırla Süslüyor!
Hazreti Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin düzenlendiği Mevlana Kültür Merkezi'nde stant açan Miyase Büyüktermiyeci, çini sanatıyla çeşitli hastalıklarından kurtulup ev ekonomisine katkı sağladığını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.
Büyüktermiyeci, “Uzun yıllardır Eski Türk geleneksel el sanatlarından çini sanatıyla uğraşıyorum. Çini sayesinde Aplastik Anemi (kan) hastalığından kurtuldum. Toprakla uğraşmak bana iyi geldi. Evime destek olabiliyorum. Çeşitli boyutlarda tabaklar, levhalar, dikey ürünler, yüzük, küpe, bileklik, kolye yapıyorum” dedi.
ÇİNİ SABIR İŞİ
2004 yılında özel ders alarak merak saldığı Çini sanatını mesleği haline getiren Büyüktermiyeci, Çini sanatının sabır işi olduğunu söyledi. Büyüktermiyeci, “Toprak boyalarla hammaddenin üzerine kontur çekilip belirlenen desen üzerine boyama yapıyoruz. Daha sonra tabaklar sırlanıp fırınlanıyor. El becerisi ve ilgisi olan herkes bu işi yapabilir. Ev kadınlarına da tavsiye ederim hem vakit geçirmek hem de para kazanmak için bir fırsat” şeklinde konuştu.
DÜZENLİ OLARAK KATILIYORUM
Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe 10 yıldır katıldığını belirten Büyüktermiyeci, "Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıl Dönümü etkinliklerinde ilk günler olmasına rağmen katılım güzel. Genel olarak fiyatlandırdığımızda standımızdaki ürünler 60 liradan başlıyor. Fiyatlarımız o kadar yüksek değil. Gayet uygun. Tabaklarda fiyat boyutuna göre değişiyor. 30 santimlik tabaklar bin TL. Tabakların boyutuna göre fiyatlar da düşüyor. Yerli ve yabancı turistten ilgi büyük. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim. Her yıl bize ayırdığı stantlarda satış yapma fırsatı buluyoruz. Ben 10 yıldır düzenli olarak katılıyorum” ifadelerini kullandı.
-Büşra GÜLTAŞ