Bu pencereler maneviyata açılıyor! Konya'da da var!

Bu pencereler maneviyata açılıyor! Konya'da da var!
İslam mimarisine ait önemli bir unsur olan Muvâcehe Penceresi maneviyata açılıyor. Konya başta olmak üzere birçok farklı ilde bulunan bu pencere vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Peki, Muvâcehe penceresi ne demek? Muvâcehe penceresi Konya’da nere...

İslam mimarisine ait önemli bir unsur olan Muvâcehe Penceresi maneviyata açılıyor. Konya başta olmak üzere birçok farklı ilde bulunan bu pencere vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Peki, Muvâcehe penceresi ne demek? Muvâcehe penceresi Konya’da nerede bulunuyor? İşte merak edilenler…

İslâm Türbe Mimarisine ait önemli bir unsur olan ‘Muvâcehe penceresi’ Niyaz Penceresi, Dua Penceresi gibi adlarla da anılıyor. Bu türbelere, Hz. Muhammed’in türbesi başta olmak üzere, manevi huzurlarında edilecek duaların Allah katında makbul olacağına inanılan din büyükleri ve velîlere ait türbelerde rastlanıyor.

“KONYA’DA MANEVİYATA AÇILAN PENCERE”

Anadolu’nun en eski ve en önemli merkezlerinden olan Hz. Mevlana Türbesi’nde bulunan Muvâcehe Penceresi yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.

Hz. Mevlana’nın Türbesi ile birlikte onun soyundan gelenlerin ve Mevlevî büyüklerinin mezarlarını görecek biçimde Dergâhın güney duvarına açılmış bir pencere olan Niyaz Penceresi, dikdörtgen açıklıklı ve demir parmaklıklıdır. Pencerenin üzerinde çini kaplamalı, basık kemerli bir alınlıktan sonra kalem işi tekniğiyle resmedilmiş büyük boyutlu bir Mevlevi Tacı görülmektedir. Tacın içinde, destarın üzerinde kalan sikke yüzeyine ta‘lik hatla Mevlânâ’ya ithaf edilen Farsça bir dörtlük yazılmıştır. “Yâ Hazret-i Mevlânâ” ibaresinin altındaki dörtlükte niyaz penceresinin sembolik içeriğini ortaya koymaktadır.

İşte, “Yâ Hazret-i Mevlânâ” ibaresinin altındaki o dörtlük;

“Seninkinden başkasına yol bulamasın diye diğer bütün kapılar kapanmıştır garibe.”

PENCERE ÜZERİNDEKİ İŞLEMELER DİKKAT ÇEKİYOR

Niyaz Penceresi adı da verilen bu pencerenin, türbeyi aydınlatmak ve havalandırmak için düzenlenmiş pencerelerden farklı olarak ziyaretle ilgili özel bir fonksiyonu da var. Pencerenin birtakım mimari ayrıntılar ve sembolik bazı unsurlarla donatılması dikkat çekiyor.

Çini işlemeli kemeri üzerine kalem işi büyük bir Mevlevî sikkesi resmedilmiş olan Niyaz Penceresinde sikkenin üzerine ta‘lîk hattı ile Hz.Mevlâna’nın: “Yâ Hz. Mevlânâ! Ey keremde, yücelikte, nur saçıcılıkta güneşin, ayın ve yıldızların kendisine kul köle kesildiği güzel. Garip âşıklar senin kapından başka bir yol bulamasınlar diye, bütün kapılar kapatılmış, yalnız senin kapın açık bırakılmıştır.” rubâîsi bulunuyor.

Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistler Mevlana Türbesi’ne girmeden önce Muvâcehe Penceresi’nde dualarını okuyup ziyaretlerini gerçekleştiriyor.

İŞTE MUVÂCEHE PENCERELİ TÜRBELER

1- HZ. MEVLANA TÜRBESİ

2- FATİH SULTAN MEHMED HAN TÜRBESİ

3- SÜMBÜL EFENDİ TÜRBESİ

4- MİMAR SİNAN TÜRBESİ

- Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi