Bozkır’ın Saklı Cenneti: Düden!

Bozkır’ın Saklı Cenneti: Düden!
 Muhabir
Konya’nın Bozkır ilçesinde yer alan Perşembe Yaylası’ndaki mağara Roma ve Bizans dönemlerinden kalma izler taşıyor. Mağaranın etrafında gizli kalmış doğal güzelliğiyle iki ırmağın battığı Düden dikkat çekiyor. İşte detaylar…

Konya’nın Bozkır ilçesi Söğüt Kasabası’na ait Perşembe Yaylası Hadim sınırları içerisinde bulunuyor. Perşembe Yaylasının adını Roma ve Bizans dönemlerinde Perşembe günleri kurulan panayırdan aldığı rivayet ediliyor. Yayla Toros Dağları’nın eteğinde çevre yaylalara köprü görevi yapıyor.

whatsapp-image-2024-06-23-at-15-26-03-9.jpeg

Perşembe Yaylası Roma ve Bizans’tan kalma kabartmalara ev sahipliği yapıyor. Bahsedilen taşlar Meydancık denilen alanda Göksu Irmağı’nın kolu olan Gök Dere’nin battığı Düden’deki mağara içinde bulunuyor.


Yaylaya ismini veren Perşembe Pınarı, suyunun yerden kaynaması ve çok soğuk olmasıyla biliniyor. Küçük bir ovayı andıran ve yaylayı ortadan ikiye bölen Gök Dere Çayı yaylanın ortasından akıyor.

whatsapp-image-2024-06-23-at-15-26-03-6.jpeg

Perşembe Yaylası’nda gezilip görülecek en güzel yerlerden biri olan Düden, serinlemek isteyen yerli halkın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Göksü ve Gök Dere olmak üzere iki ırmak Düden’in içine batıyor. Düden içinde batan sular, Dedemli Belediyesi sınırları içerisinden tekrar çıkarak Silifke’den Akdeniz’e dökülüyor. Bütün bu özelliklerden dolayı kasaba halkı, yazları tatillerini geçirmek için yaylaya uğradıklarında Düden’de serinliyor.

whatsapp-image-2024-06-23-at-15-26-03-1.jpeg

Perşembe Yaylası ortasından geçen Gök Dere’siyle, Çiçeklice’deki çiçekleriyle, Sinek Kıran’daki mantarlarıyla, Çalbalı’daki karıyla, Kazanlı’daki Gücük Su’yuyla, Değirmen Deresi’nden gelen kekik kokusuyla, Düden’iyle, taş yuvarlanan Dağanlık’ıyla, karpuzu çatlatan soğuk Perşembe’siyle yaylaya ayrı bir hava katıyor.

Kaynak: Yeşil Bozkır Dergisi

whatsapp-image-2024-06-23-at-15-26-03.jpeg