Bayram tatili iç turizme ilaç olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında 2022 Kurban Bayramı tatil süresi hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kurban Bayramı tatilinin kamuda 9 güne uzadığını belirterek, "Kurban Bayramı’nı tatilini takip eden günler ile 15 Temmuz arasındaki çarşamba ve perşembe günlerinin idari izin kapsamına alınacağı haberini sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi. Açıklamamın ardından Konya’nın Sesi’ne konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, Little&Joy Turizm Konya Şubesi İşletmecisi Mustafa Karaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 9 günlük Kurban Bayramı tatilini turizm sektöründe hareketlilik getireceğini ifade etti.
İÇ TURİZM AÇISINDAN
ÖNEMLİ BİR KARAR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin turizm sektörüne nasıl etki yapacağına dair ön görülerini paylaştı. İlan edilen 9 günlük tatilin sektörde hareketlilik sağlayacağını ifade eden Karahan; “9 gün tatilin uzaması tabii ki seyahat acenteleri ve turizm sektörü için bir hareketlendirme getirecektir. Önümüzdeki yüksek sezonun içerisinde olması, yurt dışından da ciddi talep olmasından kaynaklı olarak otel tatil bölgelerinde yoğunluk vardı. Bu tatil ilanı mutlaka ekstradan bir katkı sağlayacaktır. En azından otellerde yer bulamayanlar için kültür turlarına doğru bir yönelme olacaktır. Her şekilde seyahat acentelerinin işine yarayacaktır. Sektöre de bir hareketlilik getirecektir. Turizmci açısından özellikle de iç turizm açısından bir rahatlama gelmesi için bu tatile ihtiyaç vardı” dedi.
2019’U YAKALAMALIYIZ
Pandemi öncesi yaşanan 2019 yaz turizm rakamlarının yakalanmasının gerektiğini ifade eden Karahan; “Geçen seneye göre ciddi bir artış bekliyoruz ama bu rakamlar tabii ki ölçü değil önemli olan ölçü 2019 rakamlarıydı. 2019 rakamlarına göre o rakamları yakalayamayacağız ama geçen senenin rakamlarını herhalde geçeceğiz. Şu anda bile geçmiş vaziyette bulunuyoruz. Seyahat acenteleri açısından konuşacak olursak şöyle diyebilirim; seyahat acentelerinin işlem hacimlerinin 2019 rakamlarını yakalaması mümkün değil. Şu anda tam manasıyla yurt dışından bir hareketliliğimiz yok. En fazla turist gelen ülkelerden birisi de Ukrayna’ydı. Şu anda oradan gelmeyecek ve sezonun bir de belirsizliklerden kaynaklı olarak bu sezon için önceden yapılan planlamaların çekimserliği vardı. Haliyle sonradan sektör kendini yenilemeye ya da planlamaya gitti” ifadelerini kullandı.
YERLİ TURİST TATİLE BÜTÇE
AYIRMAKTA ZORLANIYOR
Konya’daki seyahat acentelerinin yüzde 90’dan fazlasının hitap ettiği kesimin iç Pazar olduğunu söyleyen Karahan; “Yerliye hitap ediyoruz, yerliye göre gelir elde ediyoruz. Yerli turistin yurt dışına gitmesi, yurt içinde tatil yapması, otel rezervasyonunu yaptırması, kültür turlarına katılması gibi bu tür aktivitelere katılmasından dolayı çoğunluğumuz Konya bölgesindeki seyahat acenteleri olarak yerli turiste ve iç turizme hitap ediyoruz. Yerli turiste, iç turizme hitap eden seyahat acentelerinin 2019 rakamlarına bu yıl itibariyle ulaşamamalarının başka nedenleri de var. En baştaki nedenlerden bir tanesi ekonomi. İnsanların alım güçlerinin bir yandan düşmesi bir yandan da maliyetlerinin çok ciddi manada artış göstermesi en büyük etken olarak ön plana çıkıyor. Maliyet yükselmesinden kaynaklı olarak da alım gücü düşen vatandaşın tatil için ayırdığı bütçelerinde azalma var. Pandemi süreci ve pandeminin ardından gelen ekonomik sıkıntılar, arkasından da önümüzdeki belirsizlik olması iç turizmdeki bütçeyi düşürüyor” açıklamalarını yaptı.
OTELLERE DÖNÜŞ VAR
Little&Joy Turizm Konya Şubesi İşletmecisi Mustafa Karaman 9 günlük tatilin piyasada hareketliliği başlattığını ifade etti. Pandemi döneminde insanların evlerinde sıkıldığını ifade eden Mustafa Karaman; “Pandemi dönemlerinde insanlar evlerde çok fazla sıkıldı. Önümüzde 9 günlük bir tatil var. Bu piyasalar için elbette önemli bir hareketlilik belirtisi. İnsanlar 2 yıl boyunca doğa tatili yaptılar ancak artık bundan sıkılmış durumdalar ve otellere doğru yeniden bir yönelim var” dedi.
GURBETÇİ YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR
Erken rezervasyon yaptıranların bu süreçte karlı olduğunu ifade eden Mustafa Karaman; “Ocak-Şubat ayrılarında tatil rezervasyonlarını yaptıranlar şu an daha rahatlar. İster istemez Ocak ayı fiyatları ile Haziran ayı fiyatları arasında farklılıklar oluyor. Bu yıl Rusya ve Ukrayna bölgesinden turist gelmiyor ancak İngiltere’den ciddi bir talep var. Bunun yanında yurt dışında yaşayan Gurbetçi Türk vatandaşlarda pandemi döneminin ardından ilk kez bu kadar yoğun bir şekilde Türkiye’ye geliyorlar. Otellerde çoğunlukla gurbetçi vatandaşlar var” dedi.
KONYA’DA 12 AY TURİZM VAR
Konya’da turizmin 12 ay boyunca olduğunu ifade eden Mustafa Karaman; “Konya kültür-sanat turizmi bakımından Türkiye’de, Orta Doğu’da ve Asya’da çok önemli bir destinasyon. Pandemi döneminde elbette turist kayıpları oldu ancak Konya bu kayıpları bu yıl revize edilebilecek seviyede. Kurban Bayramı tatilinde Konya’da kültür turları düzenlenecek. Bu turlar Aralık ayında geleneksel olarak düzenlenen Şeb-i Arus törenleri içinde bir fragman niteliği taşıyacak” açıklamalarını yaptı. •Betül Akçadaşoğlu