Başkan Altay'dan Konyalılara çağrı: Herkesi davet ediyorum...

Başkan Altay'dan Konyalılara çağrı: Herkesi davet ediyorum...
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bugün bazı yayın organlarına UNESCO dünya mirası listesine giren Eşrefoğlu Cami hakkında konuştu. Başkan Altay konuşmasının ardından herkesi Beyşehire davet etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, UNESCO dünya mirası listesine giren Eşrefoğlu Cami hakkında, HABERTÜRK, A HABER, NTV gibi yayın organlarına Beyşehir'den canlı bağlantı yaparak açıklamalarda bulundu.

Başkan Altay konuşmalarının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla herkesi Beyşehire davet etti.

Başkan Altay'ın paylaşımı ise şöyle:

"UNESCO dünya mirası listesine giren Eşrefoğlu Camimizi görmek için herkesi Beyşehir’e davet ediyorum."

İŞTE KONYA'NIN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİREN O CAMİSİ

Beyşehir şehir merkezinde olup en eski Selçuklu Beylik dönemi yapılarından olan Eşrefoğlu Cami, Selçuklu Hakanı Sultan Sancar'ın emri ile 1134 yılında yaptırıldı. Daha sonra Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından 1297 yılında bugünkü şekliyle yeniden inşa edildi. Halen ibadete açık durumda olan cami ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşı karşıya.

7 asırlık cami, taş, tuğla, çini ve renkli boyama gibi birçok süsleme sanatının bir arada ve yoğun olarak kullanıldığı tek ahşap cami olması nedeniyle Türk mimarlık tarihinde özel bir yeri olan Eşrefoğlu cami, ahşap direkler üzerine oturtulan düz tavanlı camilerin en büyüğü olarak da biliniyor. Caminin ahşap olmasına rağmen 7 asır çürümeden ayakta kalabilmesinin sırrının bugün bile bilinmediği caminin önemli özelliklerinden biri de, ortasında bulunan, 4-5 metre derinliğindeki "karlık" denilen kuyudur. Karlığın, caminin çürümesini önlemek amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Karlığa dolan karın yavaş yavaş erimesiyle, nemin, caminin içindeki ağaçların ömrünü uzattığı sanılıyor.

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan, ahşap direkleri, tavanı ve kündekari işçilikleriyle dikkati çeken Eşrefoğlu Camii'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması, sevinçle karşılandı.

Suudi Arabistan'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, "Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" adıyla Eşrefoğlu Camii, farklı illerdeki 4 cami ile Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen ilk seri kültürel varlıklarından biri oldu.

Ön cephesi kesme taştan yapılan 724 yıllık cami, 48 ahşap direğin üzerine oturtulmuş ahşap tavanı, ahşap ve çini süslemeleri, kündekari sanatıyla yapılmış minberi ve bey mahfili ile Selçuklu geleneğindeki "ulu cami" tarzında inşa edilen camilerin en gelişmiş ve büyük örnekleri arasında yer alıyor.

- Nurseda İnan

Kaynak:Konya'nın Sesi