Ayakkabı Fiyatları Arttı! Tamir Sektörü Hareketlendi!

Ayakkabı Fiyatları Arttı! Tamir Sektörü Hareketlendi!
 Muhabir
Ayakkabı fiyatlarında yaşanan artış vatandaşın cebini zorlarken kış aylarının gelmesiyle beraber kışlık ayakkabılarını tamir ettirmek isteyenlerin sayısı çoğaldı. Bu durumun işleri hızlandırdığını söyleyen Doğan, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Konya’da Doğan Ayakkabı Tamiri ve Anahtar Servisi sahibi Mehmet Doğan, çıraklıkla başladığı mesleğini 25 yıldır sürdürüyor.

Doğan, “1997'den beri bu iş üzerinde uğraşıyorum. Meslek 25 yıldan beri bayağı bir değişiklik yaşadı. Çağımıza göre her zaman için ayak değiştirdi. Bazen düşüşler bazen yükselişler oldu. Teknolojik olarak da tabii ki değişiyor ama ayakkabı ürünleri olarak da farklılıklar gösteriyor. Çocukken çırak olarak başladık. Girdiğim sektörde ikisi de vardı orada hem ayakkabı tamirciliğini hem anahtar çoğaltmayı öğrendim. İlk girdiğimiz zamanlarda ayakkabı ile anahtar aynı hızda değildi ama bizle beraber ikisi tamamen birleşti” dedi.


Müşteriler fiyat değişikliğine alışamadıkları için sürekli çelişki yaşıyoruz diyen Doğan, “Bizde işçilik çok ayakkabı tamiri, anahtar, süpürge torbaları, çaydanlık tencere tamiri, genel ağırlığımız ayakkabı ve anahtar üstüne. Anahtar işine biraz daha ağırlık vermeye çalışıyoruz. Çünkü müşteriler daha fiyatlara alışamadığı için bazen müşterilerle çelişki yaşıyoruz. Üç liraya beş liraya iş kalmadı. Müşteri talebinde tamirde hala ucuz miktarlar bekliyor ama öyle bir miktar yok. Bizde belli başlı şeyleri satın alıyoruz. Ucuza astar bile kalmadı. Biz de belli başlı şeyleri satın alıyoruz bazı ayakkabılarda ondan ziyade el emeğimiz var tamir ediyoruz, iş yerinin belli bir maliyetleri var giderleri var onları karşılamaya çalışıyoruz. Fiyatlar değişiyor. Çilingire gündüz farklı gece farklı fiyata gidiyoruz. Ortalama 200-250 liradan aşağı servis yok. Bu da kapının kilitli olmasına durumuna göre yerin uzaklığına yakınlığına göre net bir fiyat vermek yanlış olur. Diğer meslektaşlarımıza göre de fiyatlar genellikle aynı. Anahtar üzerine fiyat listelerimiz bellidir” ifadelerini kullandı.

Ayakkabısını tamire getirenlerin geçen senelere göre daha fazla olduğunu belirten Doğan, “Ayakkabı sektörü biraz pahalandı ucuz bir şey kalmadı artık. Vatandaş ayakkabısının tamirinin bakımının üstüne düşmeye başladı. Malum ayakkabı fiyatları yüksek o yüzden tamirde biraz daha gelişmeler artmalar var. Genellikle bütün söküm, dikim, tamir, fermuar yenilemesi, ayakkabı genişletmesi, daraltması bu tarz aksamlar yani ayakkabı üzerine her tamiri yapıyoruz. Ama belli başlı bir ayakkabıların malzemelerinin kalitesi o kadar düştü ki önceden ayakkabıların tabanlarını çok değiştirirdik ama şimdi ayakkabılar o düzeyde olmuyor. Değiştirilecek imkanlar da olmuyor yüzeyi imitasyon oluyor deriyle imitasyonun tamiri illaki değişiyor. Spor ayakkabılar çıktı genellikle bez kumaş ürünler kullanılıyor ne kadar da markalı bir ürünü alsalar da onların da kalitesi düşük oluyor. Ayakkabılarda naylon karışımı çok ürünler çok kaliteli değil. Ayakkabının ön yüzünde eskimeler oluyor bunların da zaten tabanı bulunmuyor bulunsa da onun fiyatı da bir hayli yüksek. Ayakkabıların tabanından önce yüzü eskiyor. Eskisi gibi değil bunun da bilmek lazım şimdi müşterimiz de tamire getiriyor ama tamiri pek istediğimiz gibi olmuyor. Bez ayakkabılar genellikle de spor ayakkabılar geliyor mümkün mertebe yapıyoruz gerekirse yüz değişimi de yapıyoruz bazı ayakkabılara ama bu her ayakkabı için geçerli değil. Tamiri tamamlayacak ayakkabı yok öyle de diyebiliriz. En çok kışın bot tarzında ürünler geliyor spor ayakkabısı da geliyor ama şimdi bot tarzında spor ayakkabısı çıkarttılar ama ne de olsa kışlık tarzında değil. Şimdi kadını erkeği yaşlısı genci herkes spor ayakkabısına yöneldi. Spor ayakkabısı yazlık kışlık tamire gelir. Gelen ayakkabılar da deri değil belki çok maliyetli fiyatlara alıyorlar ama maalesef ki imitasyon” diye konuştu.

Tamire göre fiyatların değişkenlik gösterdiğini açıklayan Doğan, “Ayakkabı fermuar değişimine genellikle 40 lira ile 80 lira arasında fiyat veriyoruz. Tamirde net bir fiyat verme olasılığımız zor bugün bir ayakkabıyı 10 liraya da tamir ediyoruz 150-200 liraya da ayakkabı tamir ediyoruz. Şunu da söyleyeyim insanlar ayakkabısını çok seviyor rahatlığından memnun öyle müşteriler çok geliyor. Biz ne kadar bu ayakkabı iyi olmaz desek de tamir istiyor gerekeni neyse yapın diyor. Ayakkabı içinin parçasıydı astarıydı bu malzemeler kaliteli bir malzeme isterse bakımıyla beraber 150-200 lirayı buluyor. Müşterinin almak istediği ayakkabının fiyatı belki 4 bin lira civarında vardır hiç gözüne gözükmüyor zaten bu ayrı ama net bir fiyat veremeyiz. Yeri geliyor bazı ufak tefek şeylere de 5 lira alıyoruz. Bir ayakkabı tamiri 5 lira ile 200-300 TL arasında değişiyor” dedi.

Vatandaşları ucuz ürün almamaları hususunda uyaran Doğan, “Kışın ayakkabılar önemli insan en azından kışın mümkün mertebe ayakkabılarını biraz daha kaliteli biraz daha hesaplı bulmaya çalışırlarsa müşteriler için daha iyi olur tamir içinde daha iyi olur. Onların uzun süre giymeleri için de daha iyi olur çoğu marka ayakkabının bile maalesef ki kaliteleri çok düşük onu bilmelerini isterim. Pahalı ürün kaliteli olacak diye bir şey yok. Buna dikkat etsinler. 3-4 bin lira para veriyorlar ama ayakkabı onun parası kadar değil. Markaya para ödemesinler. Gerçi her meslekte aynı ya kalite farklı şimdi fiyatlar çok oynuyor ummadığınız yerde kaliteli bir ürünü kalitesiz bir üründen ucuza alabiliyorlar” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ