Asırlık Gelenek: Şivlilik

Asırlık Gelenek: Şivlilik
 Muhabir
Konya’da geçmişten günümüze üç ayların başlangıcı olan Regaib Kandili “şivlilik” ile kutlanıyor. Sabahın ilk ışıkları ile çocuklar şeker toplamak için sokaklara çıkıyor.

Konya’da asırlardır sürdürülen geleneklerden biri olan şivlilik, özellikle çocukların dört gözle beklediği kutlamalar arasında yer alıyor. Üç ayların başlaması ve Regaib Kandili'ni kutlamak amacıyla yapılan etkinlik kapsamında sabahın erken saatlerinde tüm çocukların sokakları doldurması, şehirde gencinden yaşlısına kadar her kesimde büyük heyecan uyandırıyor. Yazar Ayşe Özel, geçmişten bu yana yaşanan şivlilik geleneğini anlattı.

2022-konya-sivlilik-basvurusu-basla-hfx1-cover-001.webp

Şivliliğin Konya’ya özgü bir gelenek olduğunu söyleyen Yazar Ayşe Özel, “Birçoğu zamanla unutulup gitse de coğrafyamızda birbirinden değerli geleneklerimizin mevcut. Bizi birbirimize bağlayan, kardeşlik duygularımızı pekiştiren ve ancak bir olunca gerçekten var olabileceğimizi hissettiren özel değerlere sahibiz. Geçmişle aramızdaki bağı hiç koparmayan kalın zincirin her bir halkasına da işte bu yüzden sahip çıkmalıyız. İşte o zincirlerden birisi yıllardır Konya’da devam ediyor. Mübarek üç ayların gelişini müjdeleyen, Regaib Kandili’ni hiç tanımadığımız insanlarla selamlaşıp, hediyeleşerek tebrik etmemize vesile olan Konya’ya özgü bir gelenek olan şivlilik asırlardır kutlanıyor. Kandilden bir önceki akşam ellerinde fenerlerle sokakları aydınlatan çocuklar, kandil sabahı ellerinde bu kez poşetlerle sabahın erken saatlerinde şeker toplamaya çıkıyor” dedi.

whatsapp-image-2024-12-31-at-16-14-51-1.jpeg

ÖNCEDEN EVDE HAZIRLANIRDI
Eskiden pişi, çörek gibi evde yapılan yiyeceklerin dağıtıldığını ifade eden Özel, “Geçmiş yıllarda evde hanımlar tarafından komşulara dağıtılmak üzere yapılan börek, çörek, pişi gibi ikramlıklar ve üç aylara kavuşmanın sevinci bir arada yaşanır. Mahalle mahalle dolaşan çocuklar dillerinde “Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, Bize namazlık gerek” manisi ile kapı kapı dolaşıp poşetleri dolana kadar şeker toplarlar. Umarım bu gelenek büyüklerimiz tarafından bizlere nasıl ulaştı ise bizlerden de sonraki nesillere ulaşan özel bir gelenek olmaya da devam eder” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-12-31-at-16-14-52.jpeg