‘Anılar’ Konyalılarla buluştu

‘Anılar’ Konyalılarla buluştu
Anılar isimli tezhip sergisini Konyalı sanatseverlerle buluşturan Sanatçı Esra Bora “Konya sonsuz tarihi, coğrafyası ve mozaiğiyle beni hep etkiledi. Burada buluşmak benim için çok değerli” dedi.

Hat ve Tezhip Sanatçısı Esra Bora’nın eserlerinden oluşan Anılar isimli tezhip sergisi, 10-19 Haziran tarihleri arasında, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak. Sergi öncesi Dedeman Otel’de basın toplantısı düzenleyen Bora, Konya’da olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. “Sanatın okulu ve kuralları olsa da sanatçı için teorik bilgi asla yeterli değildir” diyen Bora, “Ölçüyü kaçırmadan kuralları esnetmek, tavır koyarak kendini ifade etmektir bence sanat. Hele bir de beğeni alırsa değeri artar, tezhipte kuralları olan bir sanattır. El yazmalarının altınla bezendiği bir Osmanlı saray sanatıdır. Arapça altınlamak anlamına gelir. Her ne kadar altın sözcüğünden gelse de Tezhip sanatında altının yanı sıra boyalar da kullanılır. El yazması Kuran-ı Kerim'i, levhaları bezeme amacıyla ortaya çıkan sanatı icra eden kadınlara müzehhibe erkeklere müzehhip denir. Tezhip'in kökeni Uygurlara dayanır, oradan Anadolu Beylikleri, Selçuklu ve Osmanlılara gelir. Fatih Sultan Mehmet döneminde diğer sanatlar gibi yükselişe geçmiş, ilk nakkaşhane kurulmuştur. Bu dönemde Baba Nakkaş muhteşem eserler vermiştir. Son derece kuralcı olan bu sanata aslında ruhani hendese demek çok isabetlidir” dedi.

KONYA BENİ HEP ETKİLEDİ

10-19 Haziran tarihleri arasında sergileyeceği eserleri için Konyalı sanatseverleri Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’ne davet eden Bora, "Sergimde klasik tezhip örneklerini, stilize çalışmalarımı ve tezhip sanatının başyapıtı Hilye-i Şeriften iki örnek bulabilirsiniz. Konya sonsuz tarihi, coğrafyası ve mozaiğiyle beni hep etkiledi. Burada sizlerle buluşmak, beni çok mutlu edecek. Sanat umudu yeşertir, hayata anlam katar. Güzelliklerin çoğalması dileğiyle" ifadelerini kullandı. •Gülşen Çopur