Anadolu’nun İlk Camisi’nde Ahşap Kubbe Detayı! Tarih Verildi…

Anadolu’nun İlk Camisi’nde Ahşap Kubbe Detayı! Tarih Verildi…
 Muhabir
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve beraberindeki heyet, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören ve yıkılan Hatay'ın Antakya ilçesindeki tarihi Habib-i Neccar Cami'nin restorasyon çalışmalarını inceledi.

6 Şubat 2023 tarihinde, Türkiye'nin güneydoğusunda Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli 7.7 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yıkıma yol açan deprem ülkede birçok tarihi yapıya hasar verdi. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerden en çok etkilenen şehirlerden Hatay’da yaşamın normale dönmesi için seferber olan iller arasında Konya ipi göğüsledi. Depremlerin ardından bölgede yürütülen yardımlar ve çalışmalar aralıksız devam ederken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu'nun ilk camilerinden Habib-i Neccar Camisi'nin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşerek harekete geçti. Depremle yerle bir olan Hatay’ın kültürel mirasları arasında yer alan ve müslümanlar için manevi özelliğiyle dikkat çeken Habib-i Neccar Cami’nin restorasyonunu Konya üstlendi. Konya Büyükşehir Belediyesi Hatay-Konya kardeşliğini taçlandıran bu projeyle ecdadın emanetine sahip çıktı.

img-2179.jpeg

BAŞARI HİKAYESİ YAZDIK

6 Şubat depremlerinin yerel yönetimlerde büyük bir başarı hikayesi oluşturduğunun altını çizen Altay, “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi şahsıma bir fahri doktora tevdi etti. Ben üniversitemizin rektörüne ve senatosuna tekrar teşekkür ediyorum. Bu ödülü Konyalılar adına ve bu bölgede çalışan tüm belediyeler adına aldım. Çünkü 6 Şubat depreminde yerel yönetimlerin büyük bir başarı hikayesi oluşturdular ve vatandaşlarımızın ne tür ihtiyacı varsa onu gidermek için çaba sarf ettiler. Biz de bize verilen talimatlar ile Hatay'a geldik” ifadelerini kullandı.

img-2149.jpeg

İLK AHŞAP KISIM YERLEŞTİRİLDİ!

Bilim kurulundan çıkan kararla Habib-i Neccar Cami’nin ahşap kubbesinin ilk kısmının yerleştirildiğini belirten Altay, “6 Şubat akşamı yaklaşık 30 gün boyunca bizzat Hatay'da bulundum. Bugün depremde Konya Belediyesi'nin başarısı konuşuluyorsa Konya'nın topyekun hareket etmesi gerekiyor. Bugün de Sayın Valimiz, milletvekillerimiz, oda temsilcilerimizle beraber o gün emeği olan herkesle beraber geldik. Şimdi de hep birlikte Camisi'nin restorasyonunu yapıyoruz. Konya ve Hatay kardeşçe o kadar güçlü bir kardeşliğe dönüştü ki, biz depremden sonra da bu kardeşliğin hatırlanması ve yıllarca sürmesi adına önemli bir tarihi eseri restore etmeye karar vermiştik. Tabi Habib-i Neccar nasip oldu. Buraya ilk geldiğimde yukarı kubbesinin yıkılmış olduğu enkaz halini hatırlıyorum. Şu an itibariyle arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bilim kurulunun tavsiyeleri neticesinde binanın Allah'ın izniyle bir daha yıkılmayacak şekilde yeniden ahşap bir kubbe ile tamamlanması yönünde bir karar çıktı. Bugün de ilk ahşap kısmını yerleştirmiş olduk. Bir taraftan güçlendirme işi bir taraftan da yapım işlemine devam ediyoruz. İnşallah Anadolu'nun bu ilk camisini Konya olarak restore etmeyi 2025 yıl ortalarında tamamlamayı planlıyoruz. Böylece Habib-i Neccar Camisi'ni sadece Hatay'a ve Türkiye'ye değil, tüm dünyanın kültürel mirasına yeniden hediye etmiş olacağız” dedi.

img-2182-001.jpeg

HATAY’DAKİ EN KAPSAMLI RESTORASYON ÇALIŞMASI

Depremin birçok acıyı beraberinde getirdiğini ve insanların hayatında önemli değişiklikler yaparken şehirleri de değiştirdiğini söyleyen Altay, “Deprem kültürel mirasımız üzerinde çok büyük bir baskı oluşturdu. Yüzlerce tescilli eser yıkıldı. Biz de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle Habib-i Neccar Camisi'nin restorasyonunu yürütüyoruz. Zannediyorum Hatay'da en nitelikli restorasyon çalışması denince Habib -i Neccar Camisi'nin restorasyonu gelir. Çok titiz bir çalışma yapıyoruz ama çok büyük bir gayretle Kültür Bakanlığımıza koordineli olarak Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün kontrolünde, bilim heyetinin tavsiyeleri doğrultusunda müteahhidimiz ve belediyemizin kontrolünde arkadaşlarımız işi titizlikle yürütüyorlar. İnşallah tamamlandığında gelen herkesin zihnindeki Habib-i Neccar yeniden görebilecekleri ama aynı zamanda depreme karşı dayanıklı bir binayı inşa etmiş olacağız. Böylece de Konya-Hatay kardeşliği ilelebet sürecek bir dostluğa dönüşecek. Bugün bizi canı gönülden kucaklayan tüm Hataylılara teşekkür ediyorum. Fahri doktora unvanını almamıza vesile olan 2 milyon 300 bin Konyalı, hatta Konya dışında bulunan yurtdışında bulunan tüm Konyalılara, tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Binamızın da inşallah bir an önce açılmasını temenni ediyorum. Emeği geçen burada işçi kardeşlerimiz bizi izliyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. Mühendislerimize, müteahhidimize, arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun inşallah” şeklinde konuştu.

img-2156.jpeg

Aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen Habib-i Neccar Cami, sadece Antakya için değil tüm İslam dünyası için önemli bir ibadethane olarak kabul ediliyor. Camideki tarihi eserlerin de özenle korunması ve restorasyon çalışmalarında kullanılması planlanıyor.