Anadolu Mutfağının Yabani Otu Bahçenizde Olabilir! Koparıp Atmayın!
Sirken, hem tarım hem de gastronomi alanında sıklıkla anılan bitkiler arasında yer alıyor. Leziz tadıyla Anadolu mutfak kültürünün bir parçası olan sirken otu, azot bulunan topraklarda yetişiyor. Dünyanın dört bir yanında görülen sirken otunun, kendiliğinden biten yabani bir ot olduğu biliniyor.
SİRKEN OTU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Türkiye’de ak kaz ayağı, ak pazı, sirken veya yabani ıspanak isimleriyle anılıyor. Konya’da ise Sirken olarak bilinen yabani ıspanak geleneksel bir yemek olarak tüketiliyor.
İlkbaharda çimlenen, yazın gelişen ve çoğunlukla sonbaharda ölen yazlık tek yıllık bitkilerden olan sirken otu çift çenekliler, geniş yapraklılar içinde sınıflandırılıyor.
SİRKEN OTU FAYDALARI NELERDİR?
-Demir ve kalsiyum açısından zengin bitki ıspanak gibi her yemeğe ve böreğe tercih ediliyor.
-A, B, C vitaminleri açısından her yaştan insanın tüketmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor.
-Lif kaynağı olduğu için sindirimi düzenliyor ve bağırsak problemlerini gideriyor.
-Kanı temizleyici özelliğe sahip ve kanda oluşan iltihapları yok ediyor.
SİRKEN (YABANİ ISPANAK) KAVURMASI
İşte Konya’ya özgü sirken kavurması tarifi:
Malzemeler:
1 kg sirken, 3 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı), 2 baş soğan, tuz, karabiber.
Yapılışı:
Sirken temizlenir, yıkanır. Küçük küçük doğranan soğanlar sadeyağda pembeleştirilir. Sirkenler ilave edilip, tuz serpilir. On dakika kavrulan sirkenler ateşten alınır. Arzuya göre sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.