Altunyaldız: Konya enerji şehri olma yolunda ilerliyor
AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret Enerji, ve Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya'da görev yapan ulusal ve yerel medya temsilcileri ile iftar yemeğinde buluştu.
Kahramanmaraş depremlerin yarattığı ekonomik etkiyi, Türkiye'nin ekonomide 20 yılda geldiği son noktayı değerlendiren Altunyaldız, Konya'nın enerji şehri olması yolunda ciddi adımlarla ilerlediğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden bahseden Altunyaldız; "Gerçekten büyük bir felaketti. 3 hafta oradaydım. Tarifi zor bir felaket. Alınacak dersler var, yapılacak işler var. Tüm vatandaşlarımız konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız ile bundan sonraki süreci yönetmek adına olağanüstü bir şekilde çalışıyoruz. Konya ile Hatay arasında organik hemşerilik bir bağ oluştu. İlk günden itibaren Konya'dan Hatay'a ciddi talep oldu. Konya Büyükşehir Belediyemiz ve Konya Valiliğimiz çok ciddi işlere imza attı ve tüm Türkiye'de takdir ile karşılandı. Depremin104 milyar dolarlık maliyeti var ülkemize. Türkiye ekonomisinin 9'da 1'i. Bu durumu ülke olarak atlatmalıyız" dedi.
Türkiye'nin son 20 yılda ciddi atılımlar yaptığını ve ciddi yol kat ettiğini ifade eden Altunyaldız; "Liberal, yatırıma ve ihracata dönük anlayışıyla 2002'den beri istediğimiz birçok şeyi başardık. 20 yılda 6,1 büyüme rakamını yakalamış olduk. Kişi başına düşen milli gelirimiz 3 katına çıktı. Büyüme; iç ve dış talepleri karşılamıştır. Kapsayıcı ve sürekliliği sağlayan bir büyüme şeklini yakaladık. Sanayi üretimimiz 6.6 ve imalat sanayimiz 7.6 büyüme sağlanmıştır. Mart sonu itibariyle küresel pazarlar daha açılacak. Önümüzdeki 3 ayda daha fazla ihracat gerçekleştireceğiz. Avrupa Birliği korktuğu enerji krizini çok fazla yaşamadı. Avrupa Birliği ülkeleri borç krizleri yaşadığını gördük. Borcumuz AB tanımlı borç stokumuz çok gerilerde. 20 yılda Yüzde 30.8'e kadar geriledi. Bu da öz sermaye ile büyümenin göstergesi. Enerji ve ekonomik gelişler büyüme ile paralel oranda. Enerjideki yenilenebilir enerji kaynakları ile ciddi yol kat ettik. 20 yılda kurulu gücümüzde 3 katına çıktık. 710 milyar metreküplük doğalgazı önümüzdeki günlerde yavaş yavaş devreye alacağız" açıklamalarını yaptı.
Türkiye'nin Covid-19 salgınını en iyi yöneten ülkelerden biri olduğunu ifade eden Altunyaldız; "Üretimi hiç durdurmadık. Bu sayede ihracatımızı da arttırdık. Covid salgınından bu yana 10 çeyrektir büyümemiz sürüyor. Bütün bunlar son derece olumlu işler" dedi.
Enerji ve savunma sanayii konularımda Türkiye'nin ve Konya'nın geldiği noktadan bahseden Altunyaldız; "Konya son yıllarda ihracatını ciddi yükseltti. Konya olarak, ihracat rakamız ile 2022'yi 11.sırada kapattık. 2023'ün ilk 3 ayında yaptığımız ihracat ile ilk 10 il arasına girdik. Konya'yı denize ulaştırmak istiyoruz. 2025 yılında bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Konya'ya seviye atlatacak bir proje. Çalışmalar sürüyor. Gıda, İklim ve enerjisini güven altına alan ülkeler önümüzdeki dönemde rahat edecek. Akkuyu Nükleer Santralini son derece önemsiyorum. Mayıs ayı içinde yakıtı alacağız, yılsonu 1. ünite devreye alınacak. Artık fosil yakıtlar ve onların ortaya çıkardığı durumları düşünürsek yeşil enerji vazgeçilmez olacak. GES ve RES'lerde iyiyiz. Avrupa'da 5. sıradayız. Bunu 3-5 katına çıkartabilecek kapasitemiz var. Karapınar GES bitmiş durumda. Avrupa'nın en büyüklerinden biri. 2.5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Konya-Karaman-Niğde ve Mersin'in GES bölgesi olarak ilan edilmesinin ardından Konya tam anlamıyla enerji şehri olmuş olacak. Savunma Sanayii çok iyi yerlere geldi. Gururla izliyoruz. Konya bu gelişmelerde pay alıyor. Savunma Sanayii ihracatımızda ilk 4 sırada yer alıyor. Tedarikçi sayımız, Aselsan Konya ile Konya şehri Türkiye'de önemli bir aktör haline geldi. Türkiye'de bölgesinde savunma sanayii de çok iyi bir aktör haline geldi. Ülke güvenliği açısından bu tür gelişmeleri çok değerli görüyoruz. Türkiye'nin 100. yılındayız. Türkiye YüzYılı ile daha güzel işler başaracağız. Çok saygın bir yere ulaştık. Bölgesinde oldukça kuvvetli bir ülkeyiz. Türkiye'nin rızası olmadan bölgede denklem kurmak artık çok zor. Yapıcı diplomasi ile çok olumlu işlere imza atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz. Diplomasiyi oldukça önemsiyorum" şeklinde konuştu.