Alerji ilaçları bağımlılık mı yapıyor?
Astım dünya genelinde en sık görülen bulaşıcı olmayan kronik solunum hastalığı olarak biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre yaklaşık 340 milyon kişi astım hastalığı yaşıyor. Anne babaların bu dönemlerde en büyük endişesinin çocuğunun astım olma ihtimali olduğunu belirten Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahar Göktürk, “Astım denilince bile herkeste bir endişe oluşabiliyor. Aslında bunun sebebi astımın geçmiş yıllarda tam kalıcı ve düzgün bir tedavisi olmamasından ve hastaların uzun süre nefes darlığı, öksürük çekmesinden kaynaklanıyor. Ama artık bu algıyı biz hekimlerde yavaş yavaş değiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
EVDE GÖZLEMLE ANLAYABİLİRLER
Astımın bilinenin aksine kolay tanı koyulabilen, tedavi edilen bir hastalık olduğunu söyleyen Göktürk, “Hatta astımın tedavisi kalıcı bile olabiliyor. O yüzden anne babalarımız bu konuda endişe etmesinler. Aslında anne ve babalar bu durumu evde gözlemle anlayabiliyorlar. Yani çocukları, koştuğunda, oynadığında, zıpladığında, güldüğünde ya da ağladığında öksürüyorsa ve bu öksürüğe hırıltı karışıyorsa, bazı kokularla soğukla bu şikayetler artıyorsa çocukta astım olma ihtimali çok yüksektir. Özellikle gece uykuya daldıktan sonra, uyku arasında veya sabaha karşı artış bizim için en önemli belirteçlerden bir tanesi. Bunlarla bize başvurduklarında biz hikayeyi derinleştiriyoruz. Alerji testleriyle astım olup olmadığını da netleştiriyoruz” diye konuştu.
ASTIMI NELER TETİKLİYOR?
Astımı nelerin tetiklediğini de anlatan Göktürk, “Tetikleyicileri bulduğumuz zaman ve bunları ortadan kaldırdığımızda aslında ilaca bile gerek kalmıyor. En sık gördüğümüz tetikleyiciler, ev içi alerjenler, kokular ve sigara dumanı gibi şeyler. Alerjen dediğimiz şeylerde genelde ev tozu akarı olan maytlar, küfler, hayvan alerjenleri, lateks gibi alerjenler ve çevre kirliliği. Örneğin ana caddeye yakın bir yerde oturuyorsa aile, hiçbir ev içi alerjen olmadığı halde, bir takım partiküller nedeniyle astım tetiklenebilir. Bunları tespit ettikten sonra bunları kaldırdığımız halde hala şikayetler devam ediyorsa ilaçlara ve takviyelere başvurmamız gerekiyor. İlaçlarla da tamamen kontrol altına alabiliyoruz. Hatta aşılama dediğimiz bir yöntem var. Alerji aşılaması ya da immünoterapi olarak geçiyor. Alerji varsa bunu yok ederek tedavi ediyor” dedi.
ASTIM İLAÇLARI BAĞIMLIKLIK YAPMAZ
Alerji ilaçlarının bağımlılık etkisi olup olmadığı ile alakalı da konuşan Göktürk, “Bu soru çok soruluyor. Fakat alerji ilaçları bağımlılık yapmaz. Ama hastamızın astımını tamamen yok edemediysek ilaç ihtiyacı devam edebilir. Aslında şöyle düşünelim. Astım dediğimiz şey solunum yollarının tepkisel olarak daralması ve kendiliğinden düzelmesidir. Örneğin bir şeker hastasını ya da tansiyon hastasını düşünelim. Biz bunları kontrol altına aldığımızda ne olur? İlaca gerek kalmaz. Ama şeker hastası tekrar şeker diyetine, beslenme şekline dikkat etmediği zaman tekrar ilaç ihtiyacı ortaya çıkar. Yani bu bir bağımlılık değil ihtiyaçtır. Astımda da böyledir. O yüzden ailelerimiz bu konuda endişe duymasın” dedi. •Buse Aşçı